Και νέο κρούσμα λαγοκέφαλου στη Σύρο – Στα δίχτυα και πάλι τα τοξικά ψάρια

Και νέο κρούσμα λαγοκέφαλου στη Σύρο – Στα δίχτυα και πάλι τα τοξικά ψάρια

Προβληματισμό προκαλούν στους ψαράδες οι όλο και πιο συχνές… εμφανίσεις του τοξικού και επικίνδυνου λαγοκέφαλου στα νερά που ψαρεύουν.

Ψάρια, αλλά όχι για το τηγάνι, ψάρεψε Συριανός ψαράς, ανοιχτά του Γαλησσα στην Σύρο.

Οι Δύο λαγοκέφαλοι και μάλιστα ο ένας ιδιαίτερα… ευτραφής (44cm  και 1.200 gr και 40 cm και 700 gr) πιάστηκε στο παραγάδι. Το περιστατικό έλαβε χώρα χτες Κυριακή και ασφαλώς χρήσει ιδιαίτερης προσοχής όπως αναφέρει το cyclades24.gr.

Πιο συγκεκριμένα, όπως ανέφερε, ερασιτέχνης Ψαρράς που πήγε για παραγάδι, η ψαριά του αυτή την φορά δεν αποδείχτηκε και πολύ καλή μιας και έπιασε τους θανατηφόρους λαγοκέφαλους.

Πόσο επικίνδυνος είναι ο λαγοκέφαλος

Το συγκεκριμένο είδος λαγοκέφαλου (lagocephalus sceleratus) προκαλεί μεγάλο προβληματισμό στην επιστημονική κοινότητα από το 2003 που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στα νερά της Ανατολικής Μεσογείου. Ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος για τους ερασιτέχνες ψαράδες, αφού πολλοί δεν υποψιάζονται το παραμικρό ή, ακόμα κι αν έχουν ακούσει για τον λαγοκέφαλο, δεν μπορούν να τον ξεχωρίσουν.
Ωστόσο χρειάζεται μεγάλη προσοχή καθώς η  τετροδοτοξίνη προκαλεί μυϊκή παράλυση, μπλοκάρει το νευρικό σύστημα και μπορεί να επιφέρει τον θάνατο. Η συγκεκριμένη τοξίνη συγκεντρώνεται κυρίως στο ήπαρ και στα γεννητικά όργανα του λαγοκέφαλου αλλά και στον μυϊκό ιστό που τρώει ο άνθρωπος.

Ο λαγοκέφαλος είναι ένα από τα 90 είδη ψαριών και τα περίπου 1.000 είδη θαλάσσιας χλωρίδας και πανίδας που πέρασαν στη Μεσόγειο μέσω της Διώρυγας του Σουέζ. Ολα αυτά τα είδη λέγονται «Λεσσεψιανά», από το επώνυμο του Γάλλου μηχανικού Φερδινάνδου Λεσσέψ που κατασκεύασε τη διώρυγα. Ερευνητές στο Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών αναφέρουν πως η πρώτη παρατήρηση του λαγοκέφαλου -φυσικός χώρος του οποίου είναι η Ερυθρά Θάλασσα, ο Ειρηνικός και ο Ινδικός Ωκεανός- στη Μεσόγειο έγινε το 2003 και συγκεκριμένα στα νότια παράλια της Τουρκίας.

«Στον ελληνικό θαλάσσιο χώρο μπήκε από τα Δωδεκάνησα, όπου εντοπίζονται και οι μεγαλύτεροι πληθυσμοί του. Εχει ραγδαία εξάπλωση και πλέον το συναντάμε στο Ιόνιο, στα παράλια της Κροατίας, στη Μάλτα και την Τυνησία», σημειώνουν.

Πώς θα ξεχωρίζετε τον λαγοκέφαλο

  • Το χρώμα της ράχης του είναι μπλε ασημί και έχει πολλές μαύρες βούλες
  • Το κεφάλι του μοιάζει με του λαγού, από εκεί άλλωστε πήρε το όνομά του
  • Εχει κοφτερά δόντια και φουσκώνει όταν απειλείται