«Ναι» στην έκδοση στη Γαλλία του Mr. Bitcoin είπε αντεισαγγελέας

«Ναι» στην έκδοση στη Γαλλία του Mr. Bitcoin είπε αντεισαγγελέας

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την απόφαση του Αρείου Πάγου

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την απόφαση του Αρείου Πάγου που αφορά στην έκδοση του αποκαλούμενου Mr. Bitcoin, Αλεξάντερ Βίνικ, στη Γαλλία. Ο αρμόδιος αντεισαγγελέας Ευάγγελος Ζαχαρής εισηγήθηκε στο Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου την απόρριψη της έφεσης που έχει καταθέσει ο εκζητούμενος κατά της απόφασης του Συμβουλίου Εφετών Θεσσαλονίκης που είπε «ναι» στην έκδοση του.

Η συζήτηση, η οποία θα συνεχιστεί στις 29 Νοεμβρίου, διεξήχθη μέσα σε κλίμα έντασης με την συνήγορο του Ζωή Κωνσταντοπούλου, μάλιστα, να ζητεί την εξαίρεση των δικαστών και του εισαγγελέα. Η κ. Κωνσταντοπούλου υποστήριξε πως παραβιάστηκαν τα δικαιώματα του 38χρονου Αλεξάντερ Βίνικ καθώς, όπως είπε, η πρόεδρος διέκοψε την κατάθεση μάρτυρα σε κομβικό σημείο, αρνήθηκε μικρή διακοπή που ζήτησε ο διερμηνέας του εντολέα της λόγω κόπωσης και δεν του επέτρεψε να ακουστεί όταν ζήτησε το λόγο.

Επιπλέον, επεσήμανε πως ο Αλεξάντερ Βίνικ δεν μπόρεσε να λάβει γνώση της εισαγγελικής πρότασης όταν αυτή εκφωνείτο καθώς λόγω της έντασης που επικρατούσε ο διερμηνέας δήλωσε αδυναμία να την ακούσει και να την διερμηνεύσει στον εκζητούμενο.

Οι Γαλλικές αρχές εμφανίζουν στον Mr. Bitcoin εμπλεκόμενο σε «ξέπλυμα» περίπου 130 εκατ. ευρώ, που κατατέθηκαν στην πλατφόρμα BTC-e, τα οποία όπως αναφέρουν προέρχονται από κυβερνοεπιθέσεις σε υπολογιστικά συστήματα. Παράλληλα, την έκδοση του Βίνικ έχουν ζητήσει η ΗΠΑ και η Ρωσία με τον ίδιο να συναινεί στο ταξίδι του στην τελευταία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο 38χρονος θεωρείται από τους Αμερικανούς ως «εγκέφαλος» ενός τεράστιου διαδικτυακού «πλυντηρίου» που έχει στηθεί στις ΗΠΑ για το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος μαφιόζικων οργανώσεων, από όλο τον κόσμο με τζίρο που ξεπερνά τα 6 δισεκατομμύρια ευρώ.