Είκοσι συλλήψεις για τα επεισόδια σε Πολυτεχνείο και Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο

Είκοσι συλλήψεις για τα επεισόδια σε Πολυτεχνείο και Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο

Οι 19 συλληφθέντες πρόκειται να οδηγηθούν στον εισαγγελέα

Στη σύλληψη 19 ατόμων για τα επεισόδια που σημειώθηκαν χθες το βράδυ στο Πολυτεχνείο και την ευρύτερη περιοχή των Εξαρχείων, προχώρησε η αστυνομία.  Αρχικά, έγιναν 22 προσαγωγές, εκ των οποίων οι 13 μετατράπηκαν σε συλλήψεις, ενώ αργότερα συνελήφθησαν άλλα 6 άτομα, στην περιοχή των Εξαρχείων. Μία σύλληψη έγινε και στη Θεσσαλονίκη για τα επεισόδια έξω από την Πολυτεχνική Σχολή του ΑΠΘ.

Σύμφωνα με ενημέρωση της αστυνομίας που επικαλείται το ΑΠΕ-ΜΠΕ, από τους 19 συλληφθέντες για τα επεισόδια που σημειώθηκαν στο Πολυτεχνείο και την ευρύτερη περιοχή των Εξαρχείων, οι 15 είναι Έλληνες και οι 4 αλλοδαποί. Ειδικότερα, από τους 15 Έλληνες, οι 14 είναι άνδρες, ηλικίας 17-38 ετών, ενώ η γυναίκα είναι 25 ετών. Επίσης, από τους 4 αλλοδαπούς που συνελήφθησαν, οι δύο είναι ανήλικοι, ηλικίας 13 και 17 ετών. Ειδικότερα, ο 13χρονος είναι Παλαιστίνιος και ο 17χρονος Ρουμάνος, ενώ οι άλλοι δύο, 30 ετών, είναι από την Αλβανία και το Αφγανιστάν, αντίστοιχα. Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν σήμερα στον εισαγγελέα.

Τα επεισόδια στο Πολυτεχνείο

Τα επεισόδια άρχισαν μετά την πορεία για την Επέτειο του Πολυτεχνείου. Μπλοκ αναρχικών που περνούσε από τη διασταύρωση Πανόρμου και Αλεξάνδρας επιτέθηκε κατά της αστυνομικής δύναμης μπροστά στο σταθμό του μετρό με πέτρες, καδρόνια και πυροσβεστήρες, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ένταση. Οι αστυνομικοί «απάντησαν» με χειροβομβίδες κρότου-λάμψης και χημικά, ενώ υπήρξε για λίγο καταδίωξη κατά την οποία προσήχθησαν τα οκτώ άτομα.

Στη συνέχεια, τα επεισόδια επεκτάθηκαν στο Πολυτεχνείο με το ειδικό όχημα της αστυνομίας να προχωρά σε ρίψεις νερού. Οι νεαροί πετούσαν βόμβες μολότοφ και άλλα αντικείμενα προς την πλευρά των αστυνομικών δυνάμεων που από την πλευρά τους έκαναν χρήση δακρυγόνων και χειροβομβίδων κρότου-λάμψης.

Σκηνικό έντασης και στη Θεσσαλονίκη

Σε 14 προσαγωγές προχώρησε η ΕΛ.ΑΣ για τα επεισόδια που σημειώθηκαν χθες το βράδυ, έξω από την Πολυτεχνική Σχολή του ΑΠΘ, μετά την ολοκλήρωση της πορείας για την επέτειο του Πολυτεχνείου. Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, μια από τις προσαγωγές μετατράπηκε σε σύλληψη και οι υπόλοιποι αποχώρησαν.

Ομάδες κουκουλοφόρων έστησαν οδοφράγματα, πυρπολώντας πλαστικούς κάδους, τραπεζάκια και πίνακες που φαίνεται ότι μετέφεραν νωρίτερα στην Εγνατία από την Πολυτεχνική Σχολή, την οποία χρησιμοποίησαν ως ορμητήριο για να εκτοξεύσουν δεκάδες βόμβες μολότοφ, φωτοβολίδες, πυροτεχνήματα, πέτρες και διάφορα άλλα αντικείμενα κατά διμοιριών των ΜΑΤ που ήταν παραταγμένες λίγα μέτρα πιο μακριά, μπροστά από το Παλέ ντε Σπορ, τη βόρεια πύλη της ΔΕΘ και μέσα στους χώρους της Έκθεσης.

Οι αστυνομικοί απάντησαν με χημικά και κρότου λάμψης, προκειμένου να τους οδηγήσουν σε οπισθοχώρηση. Η ατμόσφαιρα έγινε αποπνικτική, καθώς ο κλεφτοπόλεμος συνεχιζόταν για πάνω από δύο ώρες. Λίγες δεκάδες μέτρα πιο δυτικά, εργοτάξιο του Μετρό πήρε φωτιά και για την κατάσβεσή της έφτασε στο σημείο πυροσβεστικό όχημα.

Μικρής έκτασης επεισόδια στην Πάτρα

Ελεύθεροι αφέθηκαν οι πέντε προσαχθέντες, οι οποίοι είχαν οδηγηθεί χθες το βράδυ στην Ασφάλεια Πατρών, μετά τα μικρής έκτασης επεισόδια που σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια της δεύτερης πορείας, για την επέτειο του Πολυτεχνείου.

Κατά τη διάρκεια των επεισοδίων μία ομάδα κουκουλοφόρων εκτόξευσε περίπου 10 βόμβες μολότοφ εναντίον των αστυνομικών δυνάμεων, οι οποίες απάντησαν με χειροβομβίδες κρότου λάμψης.

Επίσης, οι κουκουλοφόροι έβαλαν φωτιά σε πέντε κάδους απορριμμάτων και προκάλεσαν ζημιές σε ένα μηχάνημα αυτόματης ανάληψης χρημάτων, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Φωτογραφίες: Γιάννης Κέμμος