Hurriyet: Έλληνες αστυνομικοί έγδυσαν και βασάνισαν μετανάστες

Hurriyet: Έλληνες αστυνομικοί έγδυσαν και βασάνισαν μετανάστες

Η απάντηση της Ελλάδας στα τουρκικά δημοσιεύματα

Δημοσίευμα που κάνει λόγο για ξυλοδαρμό παράτυπων μεταναστών στην περιοχή του Έβρου από Έλληνες αστυνομικούς, κυκλοφόρησε σε τουρκικά Μέσα ενημέρωσης τις τελευταίες ώρες.
Σύμφωνα με το άρθρο, Έλληνες αστυνομικοί στον Έβρο συνέλαβαν τους μετανάστες, τους έγδυσαν και τους ξυλοκόπησαν άγρια, χρησιμοποιώντας μέχρι και μπαταρίες, και λίγο αργότερα τους άφησαν να γυρίσουν πίσω με τα πόδια στην Αδριανούπολη.

Η εικόνα που συνοδεύει το άρθρο, που δημοσιεύτηκε στην σελίδα Edirne Haberleri και είναι πρώτο θέμα στην ηλεκτρονική έκδοση της Hurriyet, απεικονίζει μια ομάδα παράτυπων μεταναστών, γυμνών και με εμφανή τα σημάδια ξυλοδαρμού στο σώμα τους, όπως αναφέρει το e-evros.gr.
Ο συντάκτης ισχυρίζεται πως πρόκειται για μια ομάδα μεταναστών από την Υεμένη και την Παλαιστίνη.

Τους μετανάστες εντόπισαν κάτοικοι χωριού στην Αδριανούπολη, που τους μετέφεραν σε ένα καφενείο, και αφού τους έδωσαν ρούχα, τους παρείχαν νερό και φαγητό από τα σπίτια τους.
Αργότερα οι κάτοικοι παρέδωσαν τους μετανάστες στην Αστυνομία, ενώ ο συντάκτης επικαλείται τις μαρτυρίες των ίδιων των μεταναστών και των κατοίκων που τους εντόπισαν και τους περιέθαλψαν.

Ο Πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Αλεξανδρούπολης, Χρήστος Τουφάκης, δηλώνει άγνοια για το συμβάν, ενώ παράλληλα αποκλείει κάθε ενδεχόμενο εμπλοκής Ελλήνων αστυνομικών στον Έβρο: «Δεν θα πιστέψουμε τι λένε οι Τούρκοι, μπορούν να το διαχειρίζονται όπως θέλουν. Δεν γνωρίζουμε κάτι, και τέτοιου είδους συμπεριφορές δεν υιοθετούνται από τους Έλληνες Αστυνομικούς σε καμία περίπτωση».

Ο Πρόεδρος των Συνοριοφυλάκων Έβρου, Χρυσοβαλάντης Γιαλαμάς, δήλωσε σχετικά: «Αποκλείεται να έχει γίνει κάτι τέτοιο από αστυνομικούς στον Έβρο. Πρόκειται για τουρκική προπαγάνδα. Δεν το γνωρίζω, αλλά λέω με σιγουριά ότι δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα».
Ο Πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Ορεστιάδας, Ηλίας Ακίδης, χαρακτηρίζει το περιστατικό «στημένο», επισημαίνοντας πως «Έλληνες αστυνομικοί ποτέ δεν τα κάνουν αυτά, το λέω κατηγορηματικά».