Συντάξεις, καιρός, θερμοσίφωνας και άλλα που πολίτες… καλούν το 100

Συντάξεις, καιρός, θερμοσίφωνας και άλλα που πολίτες… καλούν το 100

Ηλικιωμένη πέρασε τον άντρα της για ληστή, εξωγήινος έκλεψε την μπανιέρα από σπίτι και οι αστυνομικοί σε ρόλο διαιτητή

Για ποιο λόγο θα καλούσατε το «100»; Σίγουρα από τις πρώτες απαντήσεις που σας έρχονται στο μυαλό είναι μια ληστεία, μια κλοπή, μια επίθεση. Κι όμως, όσο και αν δεν το πιστεύετε υπάρχουν κάποιοι στη Θεσσαλονίκη που έχουν καλέσει, μέχρι και για να τους φτιάξουν το θερμοσυσσωρευτή.

Το κέντρο της Άμεσης Δράσης Θεσσαλονίκης δέχεται καθημερινά εκατοντάδες κλήσεις, είτε για σοβαρά, είτε για πιο απλά περιστατικά. Ωστόσο υπάρχουν πολλές φορές που τα τηλεφωνήματα, αλλά και περιστατικά των οποίων καλούνται να επιληφθούν οι αστυνομικοί, δεν είναι και τόσο συνηθισμένα όπως αναφέρει το thestival.gr.

Από κλήσεις ηλικιωμένων που ζητούν από την Αστυνομία να κάνει κάτι για την κομμένη σύνταξη, ερωτικές αντιζηλίες και οικογενειακές «ιστορίες», μέχρι κλοπές και ζημιές από... εξωγήινους!

Αυτά είναι μερικά μόνο από τα περιστατικά που καταγράφηκαν στην περιοχή της Θεσσαλονίκης.

«Κάντε κάτι για τις συντάξεις!»

Όπως είναι λογικό, οι ηλικιωμένοι χρειάζονται περισσότερη βοήθεια και φροντίδα και πολλοί από αυτούς αισθάνονται τους αστυνομικούς ως προστάτες τους. Για τον λόγο αυτό, καλούν συχνά την Αστυνομία για να τους παράσχει βοήθεια, ακόμη κι αν αυτή δεν είναι του αντικειμένου της!

Xαρακτηριστική είναι η κλήση που δέχτηκε το Κέντρο της Άμεσης Δράσης από ηλικιωμένη η οποία ζήτησε βοήθεια γιατί ένας κλέφτης είχε μπει στο σπίτι της. Μάλιστα εκτός από την Αστυνομία κάλεσε και τον γιο της.

Δυνάμεις της ΕΛΑΣ καθώς και ο γιος τη έσπευσαν στο σπίτι άμεσα. Χτύπησαν την πόρτα και μετά από μια μικρή καθυστέρηση η γιαγιά άνοιξε την πόρτα και είπε συνωμοτικά στους αστυνομικους: “Κάθεται στον καναπέ”! Όπως αποδείχθηκε, στον καναπέ καθόταν ο άντρας της, τον οποίο είχε ξεχάσει καθώς η ηλικιωμένη έπασχε από αλτσχάιμερ!

Άλλο ένα περιστατικό με πρωταγωνιστή ηλικιωμένο που θα θυμάται ο συντονιστής που έλαβε την κλήση, αφορά περικοπές στις συντάξεις! Ένας άντρας είδε κι αποείδε για το γεγονός ότι δεν εισακούγεται και είπε να πει τον πόνο του στην Ελληνική Αστυνομία! Κάλεσε λοιπόν το 100 και ανέφερε: «Μειώθηκε η σύνταξη μου από το ΙΚΑ. Κάντε κάτι! Επιληφθείτε επί του θέματος». Η απάντηση του αστυνομικού; Άγνωστη!

O μετεωρολόγος, ηλεκτρολόγος και υδραυλικός αστυνομικός

Σε άλλα περιστατικά... παραλόγου, φαίνεται ότι ορισμένοι πολίτες πιστεύουν ότι οι αστυνομικοί μπορούν να κάνουν τα πάντα και να δώσουν λύσεις όταν άλλοι επαγγελματίες αδυνατούν να προσφέρουν τη βοήθειά τους.

Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, η ΕΛ.Α.Σ , δέχεται αμέτρητες κλήσεις για μικροπροβλήματα στο σπίτι, για τα οποία οι πολίτες θα έπρεπε κανονικά να καλέσουν έναν ειδικό.

Το Κέντρο της Άμεσης Δράσης Θεσσαλονίκης έχει δεχθεί κλήσεις για να φτιάξει θερμοσυσσωρευτή ή  τηλεόραση, αλλά και για να αποκαταστήσει την ηλεκτροδότηση σε περιοχή που έμεινε χωρίς ρεύμα.

Κι επειδή η αστυνομία είναι…  παντός καιρού πολλές φορές καλείται να δώσει ενημέρωση ακόμη και για τις καιρικές συνθήκες, με αστυνομικούς στη Θεσσαλονίκη να καλούνται να ενημερώσουν για το τί καιρό κάνει στην Πάτρα!

Οι οικογενειακές ιστορίες

Τα ζευγάρια, παντρεμένα ή μη, αντιμετωπίζουν πολλές φορές τα προβλήματά τους και σε κάποιες περιπτώσεις οι αστυνομικοί παίζουν τον ρόλο… διαιτητή για να ηρεμήσουν τα πνεύματα.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτό ενός ζευγαριού που κάλεσε στο Κέντρο της Άμεσης Δράσης καταγγέλοντας οικογενειακό επεισόδιο. Όταν οι αστυνομικοί έφτασαν στο διαμέρισμα, τους άνοιξε την πόρτα μία γυναίκα και τους εξήγησε το λόγο που τους κάλεσε.  Ποιος ήταν αυτός; Μια διαφωνία για το αν θα βγει το παιδί βόλτα! «Εγώ θέλω να βγάλω το παιδί βόλτα, αλλά ο σύζυγος δεν θέλει»,  τους είπε.

Πολλά είναι και τα περιστατικά που αφορούν εξωσυζυγικές σχέσεις. Ο συντονιστής της αστυνομίας που έλαβε την κλήση, ακόμη θυμάται το τηλεφώνημα μιας γυναίκας η οποία κάλεσε το «100» και ζήτησε από την ΕΛ.ΑΣ. να παίξει τον ρόλο ντετέκτιβ! Ζήτησε από τους αστυνομικούς να πάνε σε διαμέρισμα στο οποίο βρισκόταν ο σύζυγος της μαζί με άλλη γυναίκα, προκειμένου να καταγραφούν οι στιγμές και να υπάρχει αποδεικτικό υλικό εναντίον του.

Τέλος, απίστευτη κι όμως αληθινή είναι και η κλήση γυναίκας η οποία ρώτησε εαν ο άντρας της μπορεί να την χωρίσει επειδή τον απατά!

Διαρρήκτες από άλλο πλανήτη

Υπάρχουν εξωγήινοι; Όχι, οι αστυνομικοί δεν κλήθηκαν να απαντήσουν αυτό το ερώτημα. Κι αυτό διότι ο καλών ήξερε ήδη την απάντηση. Όχι μόνο γνώριζε ότι υπάρχουν εξωγήινοι, αλλά είχε έρθει σε επαφή μαζί τους και κάποιοι από αυτούς του έκλεψαν ηλεκτρικές συσκευές από το σπίτι του.

Στην συγκεκριμένη κλήση, ο καταγγέλλων ανέφερε ότι ένας εξωγήινος του χάλασε το κλιματιστικό.

Σε άλλη περίπτωση αναφέρθηκε ότι εξωγήινος έκλεψε την μπανιέρα από σπίτι!

Γιατί δεν πρέπει να απασχολούμε άσκοπα το «100»

Με αφορμή όλα αυτά τα περιστατικά που καταγγέλλονται καθημερινά, αστυνομικοί επισημαίνουν την ανάγκη να χρησιμοποιούμε το «100» μόνο σε περιπτώσεις που πραγματικά υπάρχει ανάγκη. Μιλώντας στο thestival.gr, ο αντιπρόεδρος του Δ.Σ. της ΠΟΑΣΥ, Θεόφιλος Παπαδάκης, σημείωσε ακριβώς επειδή υπάρχει πληθώρα περιστατικών τα οποία αντιμετωπίζει καθημερινά η ΕΛΑΣ, θα πρέπει όλοι να ξέρουμε για ποιον ακριβώς λόγο καλούμε το «100».

«Στο 2018 θα πρέπει να ευαισθητοποιηθούν οι πολίτες του Νομού Θεσσαλονίκης και να γνωρίζουν ποια είναι ακριβώς η λειτουργία της Άμεσης Δράσης και ειδικότερα το πώς δουλεύει το γνωστό μας «100», στο οποίο τηλεφωνούμε για οτιδήποτε χρειάζεται άμεση εμφάνιση της Αστυνομίας, προκειμένου να αποκατασταθεί η τάξη και η ασφάλεια και να διευκολυνθεί ο οποιοσδήποτε πολίτης για οτιδήποτε του συμβαίνει.

Δυστυχώς μερικές φορές το «100» απασχολείται με κλήσεις που δεν έχουν καμία σχέση με την αστυνομική πραγματικότητα. Οι πολίτες ρωτάνε για αρμοδιότητες άλλων υπουργείων και άλλων δημόσιων υπηρεσιών ή καταγγέλουν περιστατικά που δεν έχουν κανένα αστυνομικό ενδιαφέρον. Αποτέλεσμα είναι να κολλάει η γραμμή του «100». Υπάρχουν συγκεκριμένοι τηλεφωνητές στο τηλεφωνικό κέντρο και δημιουργείται πρόβλημα. Έτσι όταν ένας πολίτης θέλει να καταγγείλει κάτι άμεσο όπως μια ληστεία,  περιμένει γιατί ένας πολίτης έχει πάρει για να ρωτήσει πως μπορεί να βγάλει δίπλωμα.  Καλό θα είναι επειδή έχει αυξηθεί η εγκληματικότητα και πλέον όλοι έχουν κινητά τηλέφωνα να ξέρουμε γιατί ακριβώς καλούμε την Ελληνική Αστυνομία», δήλωσε στο thestival.gr, ο κ. Παπαδάκης.