Ο αποβατικός στόλος της Ελλάδας στο Αιγαίο «ανησύχησε» την Άγκυρα

Ο αποβατικός στόλος της Ελλάδας στο Αιγαίο «ανησύχησε» την Άγκυρα

Κρεσέντο παραβιάσεων, δύο εμπλοκές και υπέρπτηση τουρκικών χθες λόγω της άσκησης «Παρμενίων»

Κρεσέντο παραβιάσεων, παραβάσεων με δύο εμπλοκές και μια υπέρπτηση από την Τουρκική Πολεμική Αεροπορία χθες στο Αιγαίο καθώς τόσο η μεγάλη άσκηση «Παρμενίων 2018» όσο και τα νέα από τις ΗΠΑ φαίνεται να έχουν ενοχλήσει την Άγκυρα.

Του Μαρίνου Γκασιάμη

Χθες πρωί πρωί στις 08:00 μία τετράδα μαχητικών F-16 της Τουρκίας μπήκε στο FIR Αθηνών χωρίς να έχει καταθέσει σχέδια πτήσεως, στην περιοχή μεταξύ Λήμνου και Λέσβου.

Αμέσως το Κέντρο Επιχειρήσεων στην Λάρισα σήκωσε το ζεύγος ετοιμότητας, αποτελούμενο από F-16 στην Αγχίαλο.

Τα Ελληνικά μαχητικά αναχαίτισαν τα τουρκικά και όταν αυτά για κάμποση ώρα δεν υπάκουσαν στις υποδείξεις, οι έλληνες χειριστές προχώρησαν σε εμπλοκή που κράτησε μερικά δευτερόλεπτα καθώς η τουρκική τετράδα έσπασε σε δύο ζεύγη.

Το ένα αποχώρησε ανατολικά αμέσως, ενώ το δεύτερο συνέχισε να καταδιώκεται από τα ελληνικά μαχητικά προς νότο με αποτέλεσμα μετά από μισή περίπου ώρα να πετάξουν πάνω από τις νησίδα Παναγιά των Οινουσσών.

Η Τουρκία δοκίμασε δεύτερη φορά το μεσημέρι της Τετάρτης να πλησιάσει σε μονάδες του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού που πλέουν στο κεντρικό Αιγαίο καθώς σήμερα θα τελεστεί μια από τις τελικές φάσεις της άσκησης «Παρμενίων». Μια μεγάλη απόβαση Ελλήνων Πεζοναυτών στη Χίο.

Μαχητικά  F-16 από την Αγχίαλο και πάλι ενεπλάκησαν με τα τουρκικά μαχητικά στις 14:15 νοτιοδυτικά της Λέσβου.

Σήμερα το πρωί της Πέμπτης έχει ήδη καταγραφεί τουρκική δραστηριότητα καθώς ένα αεροσκάφος ναυτικής συνεργασίας και συλλογής πληροφοριών πέταξε δυτικά της Χίου στον διεθνή εναέριο χώρο, προσπαθώντας από απόσταση να συλλέξει πληροφορίες για τον ελληνικό αποβατικό στόλο που έχει πλησιάσει στην Χίο.

Συνολικά το Κέντρο Επιχειρήσεων κατέγραψε την είσοδο 10 τουρκικών σχηματισμών στο FIR Αθηνών χθες αποτελούμενους από μαχητικά F-16 και F-4.

Tο ΓΕΕΘΑ αναφέρει πως η Τουρκία έστειλε και 3 CN-235. Συνολικά τα μαχητικά της Άγκυρας σύμφωνα με το ΓΕΕΘΑ σημειώσαν 43 παραβιάσεις του Εθνικού Εναέριου Χώρου της Πέμπτη ενώ 6 από τα μαχητικά ήταν οπλισμένα, κάτι που ανέβασε τον αριθμό των οπλισμένων μαχητικών καθώς συνήθως η Τουρκία στέλνει 2 ή 4 οπλισμένα μαχητικά.