Η απάντηση της Πολεμικής Αεροπορίας στα ραντάρ που στήνει η Τουρκία στο Αιγαίο

Η απάντηση της Πολεμικής Αεροπορίας στα ραντάρ που στήνει η Τουρκία στο Αιγαίο

«Ένα οπλικό σύστημα σαν αυτό τον υποχρεώνει να θέση εκτός λειτουργίας τα ραντάρ του»

Η εξαγγελία της σύστασης δικτύου παράκτιων ραντάρ από την Τουρκία κατά μήκος των ακτών της στο Αιγαίο προκειμένου να υπάρχει παρακολούθηση επί 24ωρου βάσεως έχει την απάντησή της σύμφωνα με ανώτατο αξιωματικό της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας που μίλησε στο news.gr.

Του Μαρίνου Γκασιάμη

Πέρα από τα ραδιοηλεκτρονικά συστήματα και μέσα ηλεκτρονικού πολέμου που διαθέτουν τα τρία όπλα των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων με τα οποία ανά πάσα ώρα μπορούν να «τυφλώσουν» τα τουρκικά ραντάρ, η πολεμική αεροπορία διαθέτει έναν πύραυλο που μπορεί να καταστρέψει εχθρικά ραντάρ και οτιδήποτε εκπέμπει σχετική ακτινοβολία.

Πρόκειται για τον AGM-88 HARM (High-speed Anti-Radiation Missile).

Σύμφωνα με τα δημοσιευμένα στοιχεία τα τεχνικά χαρακτηριστικά του είναι τα εξής:

  • Τύπος: Stand Off αυτοκατευθυνόμενο Anti Radiation βλήμα
  • Καθοδήγηση: Passive radar
  • Πολεμική Κεφαλή: 146 lbs (Fragments 25000 steel cubes)
  • Εμβέλεια: έως 80 ΝΜ
  • Βάρος: 355 kg
  • Άνοιγμα Πτερύγων: 1.1m
  • Μήκος: 4.1 m
  • Διάμετρος: 0.25m
  • Ταχύτητα: 2 Mach
  • Τύπος Φέροντος Αεροσκάφους: F-16 BLK 50, 52+ & 52+ADV

Ο συγκεκριμένος πύραυλος μπορεί να εντοπίσει και να πλήξει, καταστρέφοντας, συστήματα ραντάρ και επικοινωνιών. Διαθέτει μέσα στον κώνο του μηχανισμούς αναζήτησης ακτινοβολιών των οποίων εντοπίζει την πηγή. Δεν παράγει καπνό με αποτέλεσμα να μην εντοπίζεται εύκολα οπτικά καθώς μπορεί να φτάσει και την ταχύτητα των 2 μαχ δηλαδή δύο φορές την ταχύτητα του ήχου που είναι σχεδόν 2.500 χιλιόμετρα την ώρα

Στο οπλοστάσιο της Πολεμικής Αεροπορίας σύμφωνα με δημοσιοποιημένα στοιχεία σε όλους τους διεθνείς οργανισμούς υπάρχουν περίπου 100 από αυτούς τους πυραύλους.

Σύμφωνα με τον ανώτατο αξιωματικό της Πολεμικής Αεροπορίας που μίλησε στο news.gr «ο πύραυλος αυτός έχει βεληνεκές σχεδόν 150 χιλιόμετρα και επιτρέπει στους χειριστές μας να πλήξουν οποιοδήποτε ραντάρ από σχετικά ασφαλή απόσταση. Ακόμα και αν δεν το καταστρέψουν, μόνο και μόνο η γνώση του αντιπάλου ότι εσύ διαθέτεις ένα οπλικό σύστημα σαν αυτό τον υποχρεώνει να θέση εκτός λειτουργίας τα ραντάρ του. Οι πιλότοι μας έχουν εκπαιδευτεί σε πλείστα όσα σενάρια εξουδετέρωσης εχθρικών ραντάρ από τότε που αποκτήθηκαν αυτοί οι πύραυλοι. Για την ακρίβεια από πριν ασκούμασταν σε σενάρια SEAD (Suppression of Enemy Air Defenses) και όταν αποκτήσαμε και αυτό τον πύραυλο τα χέρια μας λύθηκαν σε πολλά ζητήματα.

Ως προς τα συγκεκριμένα τουρκικά ραντάρ τώρα θεωρώ πως πρόκειται κυρίως για συστήματα που στόχο έχουν την διευκόλυνση των επιδιώξεων της Τουρκίας να διεκδικήσει την Έρευνα και Διάσωση στο Αιγαίο και δεν έχουν τόσο μεγάλη στρατιωτική αξία. Σε κάθε περίπτωση παρακολουθούμε και αυτή την εξέλιξη».