Η Τουρκία γεμίζει το Αιγαίο με ραντάρ για 24ωρη παρακολούθηση

Η Τουρκία γεμίζει το Αιγαίο με ραντάρ για 24ωρη παρακολούθηση

Τι λένε ελληνικοί στρατιωτικοί κύκλοι στο news.gr για το τουρκικό πρόγραμμα

Έντεκα σταθμοί ραντάρ έχουν στηθεί στις ακτές του Αιγαίου ως μέρος της πρώτης φάσης του σχεδίου παράκτιου συστήματος ραντάρ επιτήρησης που στήνει η Τουρκία με στόχο να σταματήσει τις παράνομες δραστηριότητες στην θάλασσα, αναφέρει η Hurriyet

Ραντάρ και κάμερες θα παρακολουθούν το Αιγαίο 24 ώρες το 24ωρο, 7 ημέρες την εβδομάδα, αναφέρει το δημοσίευμα, που επισημαίνει πως όλες οι δοκιμές της πρώτης φάσης του σχεδίου έχουν ολοκληρωθεί.

Τα δεδομένα που θα συλλέγονται θα μοιράζονται σε 7 δημόσιες υπηρεσίες προκειμένου να βοηθηθούν στον τερματισμό παράνομων ενεργειών όπως η παράνομη διακίνηση μεταναστών και η λαθραία αλιεία.

Την πρώτη φάση του σχεδίου έχουν αναλάβει να υλοποιήσουν η τουρκική εταιρεία Havelsan και η Γραμματεία Αμυντικής Βιομηχανίας της Τουρκίας με συμβόλαιο που υπέγραψαν το 2013.

Αυτή η πρώτη φάση καλύπτει μια περιοχή από τις ακτές της θάλασσας του Μαρμαρά μέχρι νότια στην Αλικαρνασσό απέναντι από Ρόδο και Καστελόριζο.

Συνολικά 11 σταθμοί έχουν ήδη στηθεί αναφέρει το δημοσίευμα και τώρα οι αρμόδιοι τους δοκιμάζουν για να δουν αν λειτουργούν όπως σχεδιάστηκαν

Ανάμεσα στις δημόσιες υπηρεσίες θα είναι και το υπουργείο Άμυνας της χώρας και τα επιτελεία.

Ελληνικές στρατιωτικές πηγές που ρωτήθηκαν σχετικά από το news.gr επεσήμαναν μεταξύ άλλων πως «όταν αρχίσουν να λειτουργούν το δικό μας σύστημα πληροφοριών θα μας πει τι ακριβώς είναι, αλλά προς το παρόν θεωρούμε πως μάλλον πρόκειται για ραντάρ ναυτιλιακής κίνησης.

Εμείς σαν Ελλάδα ήδη την έχουμε μια τέτοια πλήρη εικόνα σε όλο το Αιγαίο γιατί έχουμε ναυτιλιακά και μη ραντάρ συνδεδεμένα. Έχουμε μάτια σε όλες τις θάλασσες»

«Προσπαθούν με αυτά να αλληλοκαλύπτονται μεταξύ τους οι σταθμοί γιατί λόγω των νησιών υπάρχουν πολλά κενά στην εικόνα που έχουν για το Αιγαίο σε βάθος. Μέσα από αυτό το σύστημα θα προσπαθήσουν μετά να στοιχειωθετήσουν την διεκδίκηση της Έρευνας και Διάσωσης στο Αιγαίο ή μέρος αυτού. Σε κάθε περίπτωση εμείς έχουμε ήδη πάνω από μία απαντήσεις» ανέφερε ανώτατη στρατιωτική πηγή.