Συγκλονίζει ο πυροσβέστης που έχασε το μωρό και την σύζυγο του στο Μάτι

Συγκλονίζει ο πυροσβέστης που έχασε το μωρό και την σύζυγο του στο Μάτι

«Δεν ξέρω με ποιον να θυμώσω. Να θυμώσω με τον Θεό; Να θυμώσω με τους ανθρώπους; Να θυμώσω με τον εαυτό μου;»

«Ο Ανδρέας Δημητρίου, είναι πυροσβέστης και ένας από τους πιο δυνατούς και λυπημένους άντρες που έχω γνωρίζει» γράφει ο δημοσιογράφος του αυστραλιανού δικτύου ABC, που άνοιξε το φάκελο «φονική πυρκαγιά στο Μάτι».

«Στις 23 Ιουλίου», συνεχίζει το ρεπορτάζ, «κλήθηκε και έσπευσε στην κατάσβεση πυρκαγιάς. Όταν έφτασε στον πυροσβεστικό σταθμό, έμαθε ότι οι φλόγες είχαν θεριέψει και απειλούσαν το ίδιο του το σπίτι. Προσπάθησε να καλέσει στο τηλέφωνο τη γυναίκα του Μαργαρίτα, αλλά δεν έλαβε καμία απάντηση. Τελικά, η σύζυγός του βρέθηκε και το μόνο που κατάφερε να πει ήταν ότι βρισκόταν στη παραλία έχοντας μαζί της και το μωρό τους, τον μόλις έξι μηνών γιο τους. Το μωρό έφυγε από τη ζωή κατά τη διακομιδή του στο νοσοκομείο και η άτυχη Μαργαρίτα δεν ξύπνησε ποτέ από το κώμα και πέθανε 12 ημέρες αργότερα.

«Είναι κάτι που δεν μπορείς εύκολα να αντέξεις. Είναι κάτι που εύχεσαι να μη ζήσει κανείς, ούτε καν ο εχθρός σου», δηλώνει. «Νιώθω πολλά συναισθήματα, αλλά ακόμα δεν έχω αισθανθεί θυμό, με την έννοια ότι δεν ξέρω με ποιον να θυμώσω. Να θυμώσω με τον Θεό; Να θυμώσω με τους ανθρώπους; Να θυμώσω με τον εαυτό μου;».

Όσο για τα αίτια της καταστροφής, ο καθηγητής Κώστας Συνολάκης πιστεύει ότι το κύριο πρόβλημα ήταν η πλήρης απουσία οποιουδήποτε σχεδιασμού. «Στην Ελλάδα δεν υπάρχει καμία κουλτούρα σχεδιασμού για μεγάλα έκτακτα περιστατικά. Οι περισσότεροι, συμπεριλαμβανομένης και της κυβέρνησης, βρίσκονται σε πλήρη άρνηση», σημειώνει.

Σε αυτό συμφωνούν και οι Ελληνοαυστραλοί Στέλλα και Αλέξης Τζανίνης, που έχουν σπίτι στο Μάτι και αναφέρουν πως δεν υπήρξε καμία εντολή εκκένωσης. «Στην Αυστραλία θα είχαμε ένα σχέδιο έτοιμο», τονίζει η Στέλλα Τζανίνη. «Θα υπήρχε ένα SMS στο τηλέφωνο που να λέει ότι η “φωτιά είναι έτσι κι έτσι, φύγετε”. Αν επιλέξεις να προστατεύσεις την περιουσία σου, είναι δική σου επιλογή. Εδώ δεν είχαν αυτήν την επιλογή».

Η πρώην πρόεδρος της Βουλής πηγαίνει ένα βήμα παραπέρα, σχολιάζοντας: «Ήταν ένα ολοκαύτωμα σε καιρό ειρήνης. Δεν ήταν ατύχημα. Ήταν έγκλημα. Ένα έγκλημα που απαιτεί δικαιοσύνη και τιμωρία».

Ο πρόεδρος των πυροσβεστών, Δημήτρης Σταθόπουλος, στάθηκε στην περικοπή του προϋπολογισμού της Πυροσβεστικής κατά 20% στα χρόνια της λιτότητας, τονίζοντας: «Όταν ο εξοπλισμός μας μειώνεται, όταν τα οχήματά μας μειώνονται και δεν μπορούμε να επιτελέσουμε τα καθήκοντά μας, δεν υπάρχει προϋπολογισμός για να τα αντικαταστήσουμε, είμαστε φυσικά σε μία θέση όπου δεν μπορούμε να ανταποκριθούμε».

Ωστόσο, ο ίδιος αμφιβάλλει αν η πυρκαγιά στο Μάτι θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί ακόμα κι αν υπήρχε όλος ο απαραίτητος εξοπλισμός, λόγω της μεγάλης ταχύτητας των ανέμων.

Όσο για τις ευθύνες για τη μη εκκένωση της περιοχής, ο μεν Δημήτρης Σταθόπουλος τονίζει η Πυροσβεστική μπορεί μόνο να προτείνει εκκένωση στους δημάρχους και όχι να δώσει εντολή, ο δε δήμαρχος Ραφήνας-Πικερμίου Ευάγγελος Μπουρνούς, υποστηρίζει: «Η Πυροσβεστική είναι η αρμόδια αρχή για να εκδώσει την εντολή εκκένωσης της περιοχής. Δεν το έκανε. Από την αρχή υποτίμησαν τη φωτιά».