Βοήθημα 2.000 ευρώ στους «άστεγους» φοιτητές της εστίας Ηρακλείου

Βοήθημα 2.000 ευρώ στους «άστεγους» φοιτητές της εστίας Ηρακλείου

Αυτοψία στο καμμένο κτίριο έκανε ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου

Σε πλήρη ετοιμότητα και συγχρονισμό βρίσκονται όλες οι υπηρεσίες του υπουργείου Παιδείας και του Πανεπιστημίου Κρήτης, με στόχο την πλήρη και ταχεία αποκατάσταση των ζημιών, μετά από τη φωτιά που κατέστρεψε εργαστήρια και εγκαταστάσεις εντός του πανεπιστημιακού ιδρύματος χθες Κυριακή.

Αυτά τόνισαν ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου και ο πρύτανης του πανεπιστημίου Κρήτης Αχιλλέας Ζώρρας στη συνάντηση που είχαν.

Ο υπουργός βρέθηκε εκτάκτως στο Ηράκλειο και συναντήθηκε το μεσημέρι με τον Πρύτανη, αντιπρυτάνεις και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Ηρακλείου, ώστε να συντονιστούν οι ενέργειες για την αποκατάσταση των ζημιών αλλά και την πλήρη κάλυψη των αναγκών πέρα του συνόλου των φοιτητών των σχολών Ηρακλείου κυρίως των 69 φοιτητών που στεγάζονταν μέχρι χθες στις εστίες που καταστράφηκαν.

Μετά τη συνάντηση, φοιτητές διαμαρτυρήθηκαν στον υπουργό για τη μη άμεση επίλυση κυρίως θεμάτων οικονομικών δεδομένου ότι στη φωτιά κάηκαν το σύνολο των υπαρχόντων τους.

«Δεν υπάρχει περίπτωση τα παιδιά να μην ικανοποιηθούν και οι ανάγκες τους από τη βοήθεια που θα δώσουμε. Υπάρχει πάντα και ένα θέμα γραφειοκρατίας και δεν θέλουμε την γραφειοκρατία να μπει εμπόδιο στο να μπορέσουν άμεσα να λύσουν τα προβλήματά τους οι φοιτητές μας με την ουσιαστική μας βοήθεια. Το σίγουρο είναι ότι άμεσα θα λάβουν 2.000 ευρώ για να εξοπλιστούν εκ νέου και για τις πρώτες τους ανάγκες», ανέφερε ο υπουργός

Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ ΜΠΕ ο Πρύτανης Αχιλλέας Ζώρρας, το κτίριο του πανεπιστημίου έχει καταστραφεί ολοσχερώς και ένα άλλο μεγάλο κομμάτι του είναι ακατοίκητο διότι έχει επηρεαστεί η στατικότητα.

Σύμφωνα με τον Πρύτανη παραμένει ένα πρόβλημα με τους 60 πρωτοετείς φοιτητές οι οποίοι δικαιούνται στέγασης. «Προτείναμε στον Υπουργό και νομίζω ότι το δέχτηκε να κάνουμε μία πρόταση για επιδότηση ενοικίου η οποία πιστεύω ότι θα κυμανθεί μεταξύ 200 και 250 ευρώ ανά φοιτητή το μήνα. Είναι μία λύση που οικονομικά συμφέρει και τις δύο πλευρές πανεπιστήμιο και φοιτητές παρόλο που όπως ξέρετε προκειμένου να υπάρχει ασφάλεια των φοιτητών το πανεπιστήμιο δεν φείδεται χρημάτων.

Επίσης συμφωνήσαμε μέσω του ειδικού λογαριασμού κονδυλίων έρευνας να δοθούν 2.000 ανά φοιτητή οι οποίοι βρέθηκαν ξαφνικά χωρίς τίποτα. Ζητάμε από τους φοιτητές μας να κάνουν υπομονή, διότι αυτές τις κινήσεις λογαριασμών έχουνε μία γραφειοκρατική η διαδικασία η οποία όπως ξέρετε είναι χρονοβόρα. Όμως η παρουσία του υπουργού εξασφαλίζει την μείωση των χρόνων και τη διευκόλυνση των διαδικασιών και πιστεύω ότι θα μπούμε σιγά-σιγά σε μία ομαλότητα», είπε ο κ. Ζώρρας.

Μετά τη σύσκεψη με τον Πρύτανη και τα μέλη της Πρυτανείας ο υπουργός επισκέφθηκε την πληγείσα περιοχή ενώ συναντήθηκε και με τους φοιτητές που διαμαρτύρονται για τα αντανακλαστικά της Πρυτανείας σχετικά με τα άμεσα αιτήματα τους, λόγω του ότι φλόγες κατέστρεψαν το σύνολο των υπαρχόντων τους.