Εκτός από το Ναυάγιο, επικίνδυνες για κατολίσθηση άλλες 7 παραλίες στο Ιόνιο

Εκτός από το Ναυάγιο, επικίνδυνες για κατολίσθηση άλλες 7 παραλίες στο Ιόνιο

Ο καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας κρούει των κώδωνα του κινδύνου

Για επικινδυνότητα τουλάχιστον άλλων 7 παραλίων στα Επτάνησα, όπου κατά καιρούς γίνονται κατολισθήσεις, έκανε λόγο ο καθηγητής Γεωλογίας στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας και πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας

Μιλώντας στο ραδιόφωνο του Σκάι, μετά την κατολίσθηση στο Ναυάγιο της Ζακύνθου, ο κος Λέκκας είπε χαρακτηριστικά ότι «το Πόρτο Κατσίκι της Λευκάδας και ο Μύρτος της Κεφαλλονιάς είναι 2 από αυτές».

Σύμφωνα με τον Ευθύμιο Λέκκα, η κατολίσθηση «αποτελεί ένα ακόμα γεωδυναμικό φαινόμενο σε μία τεκτονικά ενεργή ζώνη, όπως και η έντονη σεισμικότητα που εκδηλώνεται τοπικά και στην ευρύτερη περιοχή των Ιονίων Νήσων».

Για την αντιμετώπιση των κινδύνων, ο καθηγητής έχει προτείνει στην περιφέρεια ένα πρόγραμμα έρευνας που εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ, που αφορά «"ζωνοποίηση" των περιοχών και η χρήση προστατευτικών συρμάτων που θα απαγορεύουν στο κοινό να πλησιάζει τα επικίνδυνα σημεία».

Εν τω μεταξύ, μια ημέρα μετά την πτώση βράχων στη διάσημη παραλία της Ζακύνθου και τον τραυματισμό συνολικά επτά ατόμων, το Ναυάγιο έκλεισε με εντολή του Λιμενικού για τα σκάφη, μέχρι νεωτέρας.