Βροχές και καταιγίδες και την Τρίτη – Που «χτύπησε» η κακοκαιρία

Βροχές και καταιγίδες και την Τρίτη – Που «χτύπησε» η κακοκαιρία

Έκτακτο δελτίο έχει εκδώσει η ΕΜΥ – Ποιες περιοχές θα πλήξουν καταιγίδες τις επόμενες ώρες

Έκτακτο δελτίο έχει ενεργοποιήσει η ΕΜΥ με το οποίο προειδοποιεί για κύμα κακοκαιρίας που θα πλήξει μεγάλο μέρος της Ελλάδας και την Τρίτη.

Κύρια χαρακτηριστικά θα είναι οι βροχές και οι καταιγίδες, που κατά τόπους θα είναι ισχυρές, ενώ σύμφωνα με το δελτίο, προβλέπονται και χαλαζοπτώσεις και πολύ ισχυροί άνεμοι.

Ήδη την Δευτέρα η περιοχή της Μακεδονίας σαρώθηκε από την ισχυρή νεροποντή. Έντονη βροχόπτωση έπληξε από το πρωί την Ημαθία και την Πέλλα. Στην περιοχή της Νάουσας Ημαθίας η Πυροσβεστική δέχθηκε 30 κλήσεις για αντλήσεις υδάτων, ενώ πραγματοποιήθηκε μεταφορά σε ασφαλές σημείο δύο ατόμων, πατέρα και κόρης, από όχημα που είχε ακινητοποιηθεί εξαιτίας της παράσυρσης -από τα νερά της βροχής- φερτών υλικών στον δρόμο όπου εκινείτο.

Προβλήματα από την νεροποντή σημειώθηκαν το μεσημέρι και στη Λαμία, όπου όπως αναφέρει η ιστοσελίδα lamiareport.gr, το τηλεφωνικό κέντρο της Πυροσβεστικής κατακλύστηκε από τηλεφωνήματα για άντληση υδάτων, ενώ και οι περισσότεροι δρόμοι μετατράπηκαν σε ποτάμια. Τα φρεάτια αδυνατούσαν να απορροφήσουν το σύνολο του νερού, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις η ορμή των ομβρίων «τίναξε» τα καπάκια των αγωγών.

Τα περισσότερα προβλήματα εντοπίστηκαν στα έργα που γίνονται στην ανατολική είσοδο της πόλης, ενώ στη Ροδίτσα σημειώθηκε και χαλαζόπτωση. Η Πυροσβεστική επενέβη επίσης και σε δέντρο που έπεσε στην οδό Ταϋγέτου κοντά στο ΚΤΕΛ Φθιώτιδας, ενώ κλαριά από δέντρα έσπασαν ακόμη και στο κέντρο της πόλης.

Και ο ουρανός της Αθήνας μαύρισε από τα σύννεφα.

Αναλυτικά, ποιες περιοχές θα επηρεαστούν από την κακοκαιρία την Τρίτη, σύμφωνα με την ΕΜΥ

 

- Μέχρι και το μεσημέρι, η Κεντρική και Ανατολική Μακεδονία, τα νησιά του Βορείου Αιγαίου

- Μέχρι και το απόγευμα, η Ανατολική Θεσσαλία, οι Σποράδες, η Ανατολική Στερεά (και η Αττική), η Εύβοια και πιθανώς η Ανατολική και Νότια Πελοπόννησος, οι Κυκλάδες, η Κρήτη και τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου.

Ειδική ανακοίνωση έχει εκδώσει και η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας καλώντας τους πολίτες να λάβουν μέτρα προστασίας και αυτοπροστασίας, ειδικά στις περιοχές που τα καιρικά φαινόμενα θα είναι ισχυρά.

Η Πολιτική Προστασία καλεί τους πολίτες να ενημερώνονται τακτικά από την ΕΜΥ για τις καιρικές συνθήκες που θα επικρατούν και συνιστά λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Ειδικότερα, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων, καταιγίδων ή θυελλωδών ανέμων:

  • Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.
  • Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.
  • Να αποφεύγουν να διασχίζουν χειμάρρους και ρέματα, πεζή ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους
  • Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων.
  • Να προφυλαχτούν αμέσως κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης. Να καταφύγουν σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα.
  • Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κλπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).
  • Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.

Για πληροφορίες και ανακοινώσεις σχετικά με την επικρατούσα κατάσταση και την βατότητα του οδικού δικτύου λόγω εισροής πλημμυρικών υδάτων σε αυτό, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της ΕΛ.ΑΣ.