Έκτακτοι έλεγχοι του ΑΔΜΗΕ σε όλα τα Κέντρα Υπερυψηλής Τάσης

Έκτακτοι έλεγχοι του ΑΔΜΗΕ σε όλα τα Κέντρα Υπερυψηλής Τάσης

Σύμφωνα με τα έως τώρα δεδομένα, το χθεσινό συμβάν αποδίδεται σε αστοχία διακόπτη που εγκαταστάθηκε το 2014 και η συντήρησή του θα έπρεπε να γίνει το 2020

Έκτακτους ελέγχους σε όλα τα Κέντρα Υπερυψηλής Τάσης ξεκίνησε σήμερα ο ΑΔΜΗΕ, προκειμένου να αποτραπεί ανάλογο συμβάν με το χθεσινό και με στόχο οι πολίτες να αισθάνονται ασφαλείς. Όπως αναφέρει ο Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας σε σημερινή ανακοίνωσή του, η διαδικασία αυτή προβλέπεται να ολοκληρωθεί σε μία εβδομάδα. Μάλιστα, αναφέρει, από τα τέλη του 2017 «με απόφαση της διοίκησης ο ΑΔΜΗΕ υλοποιεί εκτεταμένο πρόγραμμα προληπτικής ανανέωσης κρίσιμων στοιχείων εξοπλισμού του Συστήματος Μεταφοράς σε όλη την Ελλάδα».

Αναφορικά με τη χθεσινή εκτεταμένη διακοπή ρεύματος στην Αττική, ο Διαχειριστής αναφέρει ότι συνεχίζεται η αναλυτική διερεύνηση του γεγονότος και «οι ευθύνες θα αποδοθούν όπου αντιστοιχούν».

Πάντως, σύμφωνα με την αρχική έρευνα, το χθεσινό συμβάν αποδίδεται σε αστοχία διακόπτη που εγκαταστάθηκε το 2014 και η συντήρησή του θα έπρεπε να γίνει το 2020. «Η βλάβη ενός τόσο καινούριου διακόπτη σε συνδυασμό με την τήξη του μεταλλικού στελέχους του μονωτήρα καθιστούν το συμβάν εξαιρετικά σπάνιο» επισημαίνεται ο ΑΔΜΗΕ.

«Σχετικά με τα τεχνικά αίτια για το χθεσινό συμβάν στο Κέντρο Υπερυψηλής Τάσης (ΚΥΤ) Παλλήνης η βλάβη προκλήθηκε από αστοχία ενός διακόπτη που προμηθεύτηκε και εγκατέστησε ο Διαχειριστής μόλις το 2014. Σημειώνεται ότι η μέση διάρκεια ζωής των διακοπτών κυμαίνεται από 30 έως 50 χρόνια. Σύμφωνα με τις προδιαγραφές του κατασκευαστή, η πρώτη συντήρηση θα έπρεπε να λάβει χώρα το 2020» τονίζεται στην ανακοίνωση και προστίθεται:

«Από την έκρηξη που προκλήθηκε εκτοξεύθηκαν θραύσματα, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί τόξο ισχύος τόσο υψηλής ενέργειας, που οδήγησε στην τήξη του μεταλλικού στελέχους του μονωτήρα που συγκρατούσε έναν από τους αγωγούς μεταφοράς φορτίων. Κατά την πτώση του ο αγωγός προσέκρουσε σε τρεις ζυγούς προκαλώντας άμεσα βραχυκύκλωμα».