Πόσο νερό έπεσε στην πρωτοφανή πλημμύρα στο Μαρούσι

Πόσο νερό έπεσε στην πρωτοφανή πλημμύρα στο Μαρούσι

Οι μετεωρολόγοι κάνουν λόγο για «θεαματικές καταγραφές»

Πρωτοφανής πλημμύρα έπληξε όλα τα βόρεια προάστια χθες Πέμπτη με το Μαρούσι να γίνεται το επίκεντρο αφού καταποντίστηκε υπαίθριο πάρκινγκ παρασέρνοντας στο βούρκο νερού και λάσπης πολλά αυτοκίνητα.

Ο μετεωρολόγος Στρατής Βουγιούκας από το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών προχώρησε σε ανάλυση των στοιχείων για τις ισχυρότατες καταιγίδες, κάνοντας λόγο για θεαματικές καταγραφές των μετεωρολογικών σταθμών.

Ο ίδιος ο κ. Βουγιούκας, σύμφωνα με το meteo.gr, αναφέρει ότι ο μετεωρολογικός σταθμός του ΕΑΑ στα Βριλήσσια από τις 12:40 έως και τις 14:30 καταγράφηκαν περισσότερα από 100 χιλιοστά βροχής. Σε άλλες περιοχές της Αττικής τα ύψη βροχόπτωσης ανέρχονται σε 68 χιλιοστά στην Πεντέλη, 59 χιλιοστά στην Εκάλη, 53 χιλιοστά στο Διόνυσο, 46 χιλιοστά στην Κηφισιά και 44 χιλιοστά στο Μαρούσι.

Παράλληλα σύμφωνα με το σύστημα ανίχνευσης ηλεκτρικών εκκενώσεων ΖEUS μέχρι τις 15:00 έχουν καταγράφει περισσότεροι από 1.600 κεραυνοί στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής.

Σήμερα η μέρα θα ξεκινήσει με καταιγίδες ή μπουρίνια τοπικού χαρακτήρα στα κεντρικά, ανατολικά και βόρεια ηπειρωτικά και στο Αιγαίο. Κατά τις θερμές όμως ώρες της ημέρας βροχές και τοπικά ισχυρές καταιγίδες θα εκδηλωθούν και πάλι κυρίως στα ηπειρωτικά, στις Σποράδες και σε νησιωτικά τμήματα του Ανατολικού Αιγαίου και πιθανόν στις Κυκλάδες και στα ορεινά της Κρήτης.

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία το Σάββατο και την Κυριακή ο καιρός θα διατηρηθεί άστατος στα ηπειρωτικά, αλλά τα φαινόμενα θα έχουν μικρότερη ένταση, έκταση και διάρκεια.