Ανεξέλεγκτα τα μέτωπα σε Κινέτα και Αν. Αττική

Ανεξέλεγκτα τα μέτωπα σε Κινέτα και Αν. Αττική

Μέτωπα σε Νέο Βουτζά, Κάλαμο, Ζούμπερι και Μάτι - Επι ποδός ο κρατικός μηχανισμός - Κάηκαν σπίτια σε Κινέτα και Πεντέλη

Μαίνεται η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε το απόγευμα στην Καλλιτεχνούπολη Ραφήνας, με τις φλόγες να έχουν επεκταθεί μεταξύ της Πεντέλης και του Νέου Βουτζά.

Λίγο μετά τις 19:00 πυρκαγιά ξέσπασε στον Κάλαμο Αττικής ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι οι φλόγες έχουν φτάσει στη Νέα Μάκρη, στο Ζούμπερι και στο Μάτι.

Λίγο μετά τις έξι το απόγευμα, άρχισε να εκκενώνεται η περιοχή του Νέου Βουτζά στο βόρειο κομμάτι του οικισμού .

Τρία άτομα με εγκαύματα από τη φωτιά μετέβησαν στο Κέντρο Υγείας Νέας Μάκρης προκειμένου να τους παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες.

Λίγο πριν τις επτά, η φωτιά πέρασε τη λεωφόρο Μαραθώνος και εισήλθε  στο Μάτι, όπου έκαψε αυτοκίνητα και μπήκε στις αυλές κάποιων σπιτιών.

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις κάνουν ό, τι είναι εφικτό, για να την περιορίσουν, ωστόσο το έργο τους δυσχεραίνουν οι δυνατοί άνεμοι.

Εκκενώνονται τα θερινά θέρετρα της Πολεμικής Αεροπορίας στο Ζούμπερι και του Στρατού Ξηράς στον Αγιο Ανδρέα, όπως επίσης και οι παιδικές κατασκηνώσεις του Αγίου Ανδρέα.

«Κόκκινο Λιμανάκι, Μάτι και Νέος Βουτζάς έχουν πληγεί σοβαρά από τη φωτιά», δηλώνει ο δήμαρχος Ραφήνας - Πικερμίου  Βαγγέλης Μπουρνούς.

Λόγω της πυρκαγιάς στην ευρύτερη περιοχή της Ραφήνας, διενεργείται εκτροπή της κυκλοφορίας σε σημεία της λεωφόρου Μαραθώνος.

Ειδικότερα, η εκτροπή γίνεται στη λεωφόρο Μαραθώνος, από το ύψος της οδού Φλέμινγκ στο ρεύμα προς Μαραθώνα, στη συμβολή με τη Χροσοστόμου Σμύρνης, στο ρεύμα προς Μαραθώνα, στη συμβολή με την Αγίας Μαρίνας, στο ρεύμα προς Αθήνα και στην οδό Ποσειδώνος, από το Κόκκινο Λιμανάκι, στο ρεύμα προς Μαραθώνα.

Όλος ο δασοπυροσβεστικός μηχανισμός στην Αττική είναι σε κατάσταση πλήρους συναγερμού για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών, οι οποίες ενισχύονται συνεχώς από θυελλώδεις ανέμους.

Την ίδια ώρα, η μεγάλη φωτιά στην Κινέτα μαίνεται από το μεσημέρι εκτός ελέγχου.

Οι φλόγες έκαψαν σπίτια και έχουν εκκενωθεί τρεις οικισμοί, της Γαλήνης και του Πανοράματος 1 και 2.

Όπως ανέφερε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο αντιπεριφερειάρχης Κορινθίας Πελοπίδας Καλλίρης, «στην περιοχή της ανατολικής Κορινθίας υπάρχουν πύρινα μέτωπα από το Ισθμό μέχρι και την περιοχή της Κινέττας, και συγκεκριμένα στις περιοχές 'Αγιος Χαράλαμπος, Γαλότα και κοντά στα διυλιστήρια στην περιοχή των Αγίων Θεοδώρων».

Επίσης, σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη, υπάρχουν δύο ακόμη πύρινα μέτωπα στις περιοχές Ζεμενό και Θροφάρι του δήμου Ξυλοκάστρου.

Στέλνουν στρατό στο μέτωπο της φωτιάς στην Κινέτα

Σημειώνεται, επίσης, ότι λόγω της μεγάλης πυρκαγιάς, είναι κλειστές η νέα και η παλαιά εθνική οδός Αθηνών - Κορίνθου και στα δύο ρεύματα, από το 39ο έως το 57ο χλμ, ενώ οι πυκνοί καπνοί έχουν καλύψει πολλές περιοχές της Αττικής. Με εντολή της αστυνομίας λόγω της μεγάλης πυρκαγιάς έχουν διακοπεί στην περιοχή και τα δρομολόγια του προαστιακού σιδηροδρόμου.

Τόσκας: Δεν είναι αθώες αυτές οι πυρκαγιές

«Όλος ο κυβερνητικός και κρατικός μηχανισμός είναι σε πλήρη ετοιμότητα, για να μη θρηνήσουμε θύματα και να περιορίσουμε όσο γίνεται τις ζημιές από την εξαιρετικά δύσκολη πυρκαγιά στην Κινέτα», δήλωσε στο ΑΠΕ ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας, από το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος στο Χαλάνδρι, όπου συμμετέχει σε διαρκή σύσκεψη για τις ενέργειες των δυνάμεων Πυρόσβεσης και τον συντονισμό όλων των συναρμόδιων φορέων και των δυνάμεων, που ενισχύονται συνεχώς.

Ο κ. Τόσκας άφησε να εννοηθεί, ότι η μεγάλη πυρκαγιά μπορεί να είναι και έργο εμπρησμού, κάτι ωστόσο που θα διερευνηθεί από την Διεύθυνση Εγκλημάτων Εμπρησμού, η οποία βρίσκεται ήδη στην περιοχή για την έναρξη των ερευνών, μόλις το επιτρέψουν οι συνθήκες.

«Δεν είναι και τόσο αθώες αυτές οι πυρκαγιές» υπογράμμισε ο κ. Τόσκας και συνέχισε λέγοντας ότι «χθες το βράδυ και πάλι στα Γεράνεια, στην ίδια περίπου περιοχή που εκδηλώθηκε η σήμερα η πυρκαγιά, είχαμε άλλες δύο πυρκαγιές, οι οποίες όμως τέθηκαν γρήγορα υπό έλεγχο. Σήμερα το απόγευμα και ενώ η φωτιά στην Κινέτα έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις, εκδηλώθηκε και άλλη μικρή πυρκαγιά πάνω από τα διυλιστήρια Ασπροπύργου. Και αυτή αντιμετωπίστηκε γρήγορα, όμως όλα αυτά δεν μπορεί να μην μας βάζουν σε σκέψεις».