ΣτΕ: Παράβολο 150 ευρώ για όλους τους προσφεύγοντες και σε ομαδικές προσφυγές

ΣτΕ: Παράβολο 150 ευρώ για όλους τους προσφεύγοντες και σε ομαδικές προσφυγές

Τη υπόθεση θα κρίνει η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας

Η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας θα κρίνει το ύψος του παραβόλου στις ομαδικές προσφυγές στο Ανώτατο Δικαστήριο. Και αυτό γιατί με απόφαση του το Β΄Τμήμα του ΣτΕ αποφάνθηκε, κατά πλειοψηφία, ότι στις συγκεκριμένες περιπτώσεις δεν θα καταβάλλεται ένα παράβολο ύψους 150 ευρώ, όπως γίνεται μέχρι τώρα, αλλά ο κάθε προσφεύγοντας ξεχωριστά θα πληρώνει αυτό το ποσό προκειμένου να κριθεί η υπόθεση του.

Αφορμή για την απόφαση ήταν ομαδική προσφυγή 31 ατόμων τα οποία ενώ είχαν καταβάλλει παράβολο 150 ευρώ κλήθηκαν τελικά να πληρώσουν συνολικά 4.650 ευρώ.

Σύμφωνα με τους δικαστές του Β' τμήματος, «η  υποχρέωση καταβολής παραβόλου (150 ευρώ) χωριστά για καθέναν από τους αιτούντες συνιστά θεμιτό περιορισμό του δικαιώματος ένδικης προστασίας εκάστου εξ αυτών, διότι, εφόσον είναι επιτρεπτή η επιβολή υποχρέωσης καταβολής παραβόλου 150 ευρώ σε περίπτωση αιτήσεως ακυρώσεως που ασκείται από ένα πρόσωπο, επιτρέπεται, κατά λογική αναγκαιότητα, να επιβληθεί και υποχρέωση καταβολής παραβόλου 150 ευρώ χωριστά για καθένα από τα πρόσωπα τα οποία ζητούν από κοινού, με ένα δικόγραφο, την ακύρωση ορισμένης διοικητικής πράξης». Σύμφωνα με τους δικαστές, η καταβολή ξεχωριστού παραβόλου δεν θίγει την δικονομική δυνατότητα για ομαδική προσφυγή, η οποία εξακολουθεί να είναι ελκυστική για τους ενδιαφερόμενους «ως μέσο (δικονομικής) ένωσης των δυνάμεών τους, συμπεριλαμβανομένων των οικονομικών, καθώς τους επιτρέπει να μοιραστούν τα λοιπά έξοδα της δίκης και, ιδίως, της δικηγορικής αμοιβής για το ένδικο βοήθημα και τη συζήτησή του».

Για την μειοψηφία, ένα τέτοιο ενδεχόμενο «θα απονεύρωνε τον δικονομικό θεσμό της ομοδικίας ο οποίος επιδιώκει, εκτός των άλλων, την παροχή αποτελεσματικής δικαστικής προστασίας στους διαδίκους με το μικρότερο δυνατό κόστος χρόνου και διαδικαστικών».