Στο ΣτΕ κρίνεται το μέτρο του δακτυλίου στο κέντρο της Αθήνας

Στο ΣτΕ κρίνεται το μέτρο του δακτυλίου στο κέντρο της Αθήνας

Μετά από προσφυγή δικηγορικής εταιρείας

Στο «μικροσκόπιο» του Συμβουλίου της Επικρατείας μπήκε η εφαρμογή του μέτρου του δακτυλίου στο κέντρο της Αθήνας αλλά και οι εξαιρέσεις που προβλέπονται.

Το θέμα έφτασε στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο μετά την αίτηση ακύρωσης που κατέθεσε δικηγορική εταιρία. Με την προσφυγή ζητείται η κατάργηση του δακτυλίου, η εξαίρεση των αυτοκινήτων που οδηγούν δικηγόροι που στεγάζονται στο κέντρο , όπως ισχύει για γιατρούς , φυσικοθεραπευτές αλλά και αυτή των EURO 5 και EURO 6 οχημάτων.

Η δικηγορική εταιρία , μεταξύ άλλων, σημειώνει ότι η υπουργική απόφαση με την οποία επιβλήθηκε ο δακτύλιος από τις 25 Οκτωβρίου 2021 έως και 22 Ιουλίου 2022 είναι μη νόμιμη και παραβιάζει την αρχή της ελεύθερης μετακίνησης στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η εταιρία 20 μόλις ημέρες πριν την έκδοση της προσβαλλόμενης απόφασης αγόρασε αυτοκίνητο με εκπομπές ρύπων 135 g/km ώστε να έχει την δυνατότητα να εισέρχεται στον δακτύλιο. Ωστόσο, αυτό τελικά δεν κατέστη δυνατό καθώς το συγκεκριμένο αυτοκίνητο με τα νέα δεδομένα δεν εξαιρείται από τα περιοριστικά μέτρα.

Η προσφυγή συζητήθηκε ενώπιον του Δ Τμήματος του ΣτΕ και η απόφαση αναμένεται το επόμενο διάστημα.