Πρεμιέρα αύριο για τις πανελλαδικές 2018 – Η κατανομή των θέσεων για φέτος

Πρεμιέρα αύριο για τις πανελλαδικές 2018 – Η κατανομή των θέσεων για φέτος

Πώς θα γίνει ο υπολογισμός του συνολικού αριθμού των μορίων - Τι ισχύει για τα ειδικά μαθήματα

Πρεμιέρα κάνουν αύριο οι πανελλαδικές εξετάσεις 2018. Φέτος, 104.040 υποψήφιοι θα διεκδικήσουν 74.692 θέσεις στα πανεπιστημιακά ιδρύματα όλης της χώρας.

Στο πρώτο μάθημα για τις φετινές πανελλαδικές θα εξεταστούν αύριο, Πέμπτη 7 Ιουνίου, οι υποψήφιοι των ΕΠΑΛ. Πρόκειται για το μάθημα της Ελληνικής Γλώσσας, που συνηθίζεται να εξετάζεται πρώτο. Στη συνέχεια, στον «χορό» των πανελλαδικών θα μπουν την Παρασκευή, 8 Ιουνίου, οι υποψήφιοι των ΓΕΛ, που θα εξεταστούν στη Νεοελληνική Γλώσσα.

Δείτε εδώ το αναλυτικό πρόγραμμα των εξετάσεων

Το «κουδούνι» για τις εξετάσεις θα χτυπά στις 08:30 π.μ. Η ώρα θα είναι κοινή για τους υποψηφίους ημερήσιων και εσπερινών Λυκείων. Οι υποψήφιοι πρέπει να προσέρχονται στις αίθουσες εξέτασης μέχρι τις  08.00 π.μ.

Η διάρκεια εξέτασης κάθε μαθήματος είναι τρεις (3) ώρες.

Οι δηλώσεις - αιτήσεις των υποψηφίων για τις φετινές Πανελλαδικές Εξετάσεις ανέρχονται στις 104.040, με τις 86.301 να προέρχονται από μαθητές των ημερήσιων ΓΕΛ, τις 914 από εσπερινά ΓΕΛ, τις 15.742 από ημερήσια ΕΠΑΛ, τις 405 από εσπερινά ΕΠΑΛ, καθώς επίσης και 678 από εσπερινά ΕΠΑΛ, που εξετάζονται μαζί με το ημερήσιο.

Η ΚΑΤΑΝΟΜΗ ΤΩΝ ΕΙΣΑΚΤΕΩΝ

Τι θα διαλέξουν φέτος οι υποψήφιοι στις Πανελλαδικές

Τη σχολή που βρίσκεται κοντά στο σπίτι τους ή αυτή που τους αρέσει -και όχι αναγκαστικά όποια θα τους εξασφαλίσει την επαγγελματική αποκατάσταση- εκτιμάται ότι θα επιλέξουν κατά κύριο λόγο στις φετινές πανελλαδικές εξετάσεις οι υποψήφιοι φοιτητές, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών.

Τι θα αλλάξει φέτος στις κατευθύνσεις των υποψηφίων

Οι επιλογές των υποψηφίων δεν αλλάζουν πάρα πολύ γρήγορα, αλλάζουν μόνο σταδιακά, αν υπάρχει κάποια αλλαγή στην αγορά εργασίας. Μπορούμε να προβλέψουμε και φέτος πρώτες σχολές σε ζήτηση από του υποψήφιους θα είναι η Ιατρική και η Νομική, αυτό είναι σίγουρο.

Παραδοσιακά μεγάλη ζήτηση έχουν οι πολυτεχνικές σχολές, οι αρχιτέκτονες και οι άλλες ειδικότητες μηχανικών, παρόλο που τα τελευταία δέκα χρόνια τα επαγγέλματα αυτά, όπως και όλα άλλωστε, έχουν χτυπηθεί.

Ταυτόχρονα, βλέπουμε τα τελευταία 7-8 χρόνια μια στροφή παιδιών σε σχολές των ΤΕΙ που έχουν σχέση είτε με τα επαγγέλματα υγείας είτε με τα τεχνικά επαγγέλματα, τα οποία σε σχέση με τις θεωρητικές σχολές έχουν μικρότερη δυσκολία πρόσβασης στην αγορά εργασίας.

Πώς θα γίνει ο υπολογισμός του συνολικού αριθμού των μορίων

Ο υπολογισμός του συνολικού αριθμού μορίων κάθε υποψηφίου για εισαγωγή στις Σχολές, τα Τμήματα και τις Εισαγωγικές Κατευθύνσεις Τμημάτων που είναι ενταγμένα σε Επιστημονικά Πεδία, γίνεται ως εξής:

Το άθροισμα των γραπτών βαθμών στην εικοσάβαθμη κλίμακα, με προσέγγιση δεκάτου, των τεσσάρων πανελλαδικά εξεταζομένων μαθημάτων, τα οποία προβλέπονται στην Ομάδα Προσανατολισμού όπου ανήκει ο υποψήφιος για το συγκεκριμένο Επιστημονικό Πεδίο, πολλαπλασιάζεται επί δύο (2).

Στη συνέχεια, στο γινόμενο αυτό προστίθενται τα γινόμενα των γραπτών βαθμών των δύο μαθημάτων με τους αντίστοιχους συντελεστές βαρύτητας, τα οποία προβλέπονται στην Ομάδα Προσανατολισμού όπου ανήκει ο υποψήφιος για το συγκεκριμένο Επιστημονικό Πεδίο.

Το τελικό άθροισμα πολλαπλασιάζεται με το εκατό (100).

Σε περίπτωση που ο υποψήφιος εξεταστεί πανελλαδικά και σε ένα πέμπτο (5ο) μάθημα προκειμένου να έχει πρόσβαση σε δεύτερο Επιστημονικό Πεδίο, τότε ο υπολογισμός των μορίων του για κάθε ένα από τα δύο Επιστημονικά Πεδία που έχει δικαίωμα να δηλώσει προτίμηση γίνεται με βάση τα αντίστοιχα τέσσερα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα.

Τι ισχύει για τα ειδικά μαθήματα

Όσον αφορά Σχολές ή Τμήματα για τα οποία απαιτείται εξέταση ειδικού μαθήματος ή πρακτικών δοκιμασιών, ο υπολογισμός του συνολικού αριθμού μορίων κάθε υποψηφίου γίνεται ως εξής:

Στο σύνολο μορίων του κάθε υποψηφίου (που έχει ήδη υπολογιστεί όπως αναφέρθηκε προηγουμένως) προστίθενται τα μόρια που προκύπτουν από τον πολλαπλασιασμό με το εκατό (100) του γινομένου του βαθμού του υποψηφίου στο απαιτούμενο ειδικό μάθημα ή στις πρακτικές δοκιμασίες με τον αντίστοιχο συντελεστή κατά περίπτωση.