19 χρόνια φυλακή στο ζευγάρι που έκαιγε το μωρό του στην Πάτρα

19 χρόνια φυλακή στο ζευγάρι που έκαιγε το μωρό του στην Πάτρα

«Το παιδί είχε φάει πολύ ξύλο, δεν έχω ξαναδεί κάτι τέτοιο» κατέθεσε η παιδίατρος

«Βαριές» ποινές επέβαλε χθες το μεσημέρι το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Πύργου στους δύο Πατρινούς γονείς που κακοποίησαν το επτάμηνο τότε βρέφος τους το περασμένο καλοκαίρι στο σπίτι τους στην Πάτρα, προκαλώντας του κατάγματα και εγκαύματα. Με τη σύμφωνη πρόταση της Εισαγγελέως, οι δύο κατηγορούμενοι κηρύχθηκαν ομόφωνα ένοχοι και τους επιβλήθηκε ποινή κάθειρξης 19 ετών στον καθένα, χωρίς ανασταλτικό χαρακτήρα ως την έφεση και δίχως να αναγνωριστούην ελαφρυντικά.

Η υπόθεση, η οποία είχε προκαλέσει πανελλαδικό ενδιαφέρον όταν αποκαλύφθηκε, ξαναζωντάνεψε χθες στις δικαστικές αίθουσες του Πύργου, προκαλώντας ανατριχίλα σε όσους ήταν παρόντες.

Σύμφωνα με βούλευμα του Συμβουλίου Πλημ/κών Πατρών, ο 19χρονος Γ. Β. και η 27χρονη σύντροφός του, Ν.Ρ., κατηγορούνταν για το αδίκημα της ενδοοικογενειακής βαριάς σκοπούμενης σωματικής βλάβης από κοινού και κατ’ εξακολούθηση και για το αδίκημα της από κοινού ενδοοικογενειακής επικίνδυνης σωματικής βλάβης.

Η ιστορία έγινε γνωστή το βράδυ του Σαββάτου 23 Ιουλίου του 2017, όταν το μωρό μεταφέρθηκε στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ρίου από τη μητέρα του με τρία κατάγματα και εγκαύματα σε διάφορα σημεία του σώματός του.

Όπως ανέφερε χθες στην κατάθεσή του ο παιδίατρος που το εξέτασε στην εφημερία του, το παιδί είχε έντονα σημάδια κακοποίησης, καθώς έφερε κατάγματα, μώλωπες, θλαστικά τραύματα, εκχυμώσεις και πονούσε πολύ.

«Η εικόνα του παιδιού με έβαλε σε υποψίες, όπως και η εκδοχή των γονιών ότι τα τραύματα προκλήθηκαν από το δίχρονο αδελφάκι του, για αυτό και ζήτησα την εισαγωγή του στο νοσοκομείο παρότι οι γονείς δεν ήθελαν. Για μένα ήταν ένα κακοποιημένο παιδί», κατέθεσε ο παιδίατρος σύμφωνα με το patrisnews.com.

Εξίσου συγκλονιστική ήταν η κατάθεση και του παιδιάτρου του Καραμανδάνειου Νοσοκομείου, όπου διακομίστηκε την επόμενη μέρα το βρέφος.

«Το παιδί είχε φάει πολύ ξύλο. Δεν έχω ξαναδεί κάτι τέτοιο. Είναι υπερβολικός ο ισχυρισμός ότι τέτοιο κάταγμα προκλήθηκε από άλλο παιδί ή από πτώση. Θα μπορούσε να προκληθεί πρόβλημα στη βάδιση του παιδιού», ανέφερε ο παιδίατρος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση της Εισαγγελέως Πύργου, Κ. Αθανασοπούλου.

«Πινγκ πονγκ» ευθύνες και κατηγορίες

Οι δύο κατηγορούμενοι, κατά τη διάρκεια της απολογίας τους, αρνήθηκαν την ενοχή τους και ισχυρίστηκαν πως είναι αθώοι, επιρρίπτοντας την κατηγορία της κακοποίησης ο ένας στον άλλον.

Ο 19χρονος Γ.Β. τόνισε ότι αρχικά είχε πειστεί από τη σύντροφό του πως τα τραύματα στο μωρό προκλήθηκαν από τη θεία της και ότι αντιλήφθηκε τα χτυπήματα μόνο όταν μετέβη στο Νοσοκομείο. Παράλληλα, ισχυρίστηκε ότι έλειπε πολλές ώρες από το σπίτι, καθότι εργαζόταν ως μουσικός, και κατηγόρησε την τότε σύντροφό του για μειωμένη αίσθηση μητρότητας.

«Δεν ήταν καλή μητέρα, χτύπαγε τα παιδιά. Εγώ δεν τα χτύπησα ποτέ. Δεν με άφηνε να τα αναγνωρίσω για να μην της τα πάρω», είπε στην κατάθεση του και –απαντώντας σε ερώτηση της προέδρου- πρόσθεσε ότι δεν είχε δει τα οιδήματα που έφερε το παιδί.

Η 27χρονη κατηγορούμενη είπε στην κατάθεσή της ότι ο σύντροφός της την απείλησε όταν του είπε ότι θα πάει στο νοσοκομείο και παραδέχθηκε ότι αρχικά έριξε την ευθύνη στη θεία της λόγω φόβου, έπειτα από σχετικές ερωτήσεις της προέδρου. Παράλληλα, κατέθεσε ότι ο σύντροφός της την εξανάγκαζε σε επαιτεία κι ότι δεν εργαζόταν ως μουσικός, όπως ισχυριζόταν.

«Δεν με άφηνε να πάω το παιδί στο νοσοκομείο. Με απείλησε ότι θα με σκοτώσει αν μιλήσω. Δεν χτύπησα ποτέ το παιδί, εγώ είμαι η κακοποιημένη», είπε στην απολογία της η 27χρονη.

«Καταπέλτης» η Εισαγγελέας

Η Εισαγγελέας Πύργου,Κ. Αθανασοπούλου, κατά την αγόρευσή της, ζήτησε την ενοχή και των δύο κατηγορούμενων με βάση το κατηγορητήριο, απορρίπτοντας τους ισχυρισμούς της υπεράσπισης, σύμφωνα με τους οποίους δεν προκλήθηκε βαριά σωματική βλάβη στο βρέφος.

«Το παιδί έφερε τρία κατάγματα και διάσπαρτες εκχυμώσεις. Ήταν “κρεμασμένo” και γυψώθηκε. Έχει υποστεί βλάβη που μπορεί να του επιφέρει σημαντικέ συνέπειες στη βάδισή του», είπε χαρακτηριστικά η Εισαγγελέας, επικαλούμενη τις ιατρικές καταθέσεις, και έκανε λόγο για αντιφάσεις και ανεπαρκείς απαντήσεις από τους κατηγορούμενους.

«Τι άλλο βασανισμό να υποστεί ένα παιδί επτά μηνών που έχει ως μόνη άμυνα το τρομαγμένο βλέμμα στους γιατρούς», υπογράμμισε η κα Αθανασοπούλου, ζητώντας την ενοχή και των δύο με τη διατήρηση του υπάρχοντος χαρακτηρισμού του αδικήματος.

Τι δήλωσαν οι συνήγοροι υπεράσπισης

Οι συνήγοροι υπεράσπισης κατά τις αγορεύσεις τους ανέφεραν ότι η προκληθείσα σωματική βλάβη δεν ήταν βαριά, επικαλούμενοι τις καταθέσεις των παιδιάτρων, σύμφωνα με τις οποίες η ζωή του βρέφους δεν κινδύνευσε, επισημαίνοντας με σαφήνεια ότι η υπόθεση είναι σοκαριστική και αναμφίβολα επιφέρει προβληματισμό στην κοινωνία. Αμφότεροι ζήτησαν την αναγνώριση ελαφρυντικών και να έχει ανασταλτικό χαρακτήρα η ποινή ως την εκδίκαση της έφεσης, αιτήματα που όμως απορρίφθηκαν ομόφωνα από την έδρα.

Ο δικηγόρος Πατρών και συνήγορος υπεράσπισης του 19χρονου, Γ. Αποστολόπουλος, δήλωσε στην εφ. «Πατρίς»: «Το δικαστήριο δεν έκανε δεκτούς τους αυτοτελείς ισχυρισμούς, τους έκρινε ενόχους όπως κατηγορούνται, και τους επέβαλε ποινή καθείρξεως 19 ετών. Έχουν κάνει έφεση να κριθεί η υπόθεση στο δευτεροβάθμιο δικαστήριο. Ήταν μια υπόθεση πραγματικά συγκλονιστική από όλες τις πλευρές, ακόμα κι από την πλευρά των υπερασπιστών, δύσκολη και ψυχικά υπόθεση, με ιδιαίτερη φθορά. Θεωρώ και ευελπιστώ ότι στο Εφετείο θα ειπωθούν περισσότερο αληθινά πραγματικά περιστατικά, θα εκτιμηθεί από το δικαστήριο και θα έχουμε διαφορετική αντιμετώπιση».

Ο δικηγόρος Πατρών και συνήγορος υπεράσπισης της 27χρονης, Αθαν. Διαμαντόπουλος, δήλωσε στην εφ. «Πατρίς»: «Η εντολέας μου ισχυρίστηκε με πολύ μεγάλη επίφαση ότι δεν έχει καμία σχέση με την πράξη που της αποδόθηκε. Δυστυχώς οι ισχυρισμοί και οι καταθέσεις των μαρτύρων που εξετάστηκαν δεν έγιναν δεκτοί από το δικαστήριο και καταδικάστηκαν με την ποινή της συνολικής κάθειρξης των 19 ετών. Ήδη άσκησε έφεση κατά της απόφασης και  ελπίζουμε ότι το εφετείο θα δικαιώσει τις απόψεις της εντολέως μου».