Φυλάκιση και χρηματικό πρόστιμο σε δόσεις για τον Τάσο Μαντέλη

Φυλάκιση και χρηματικό πρόστιμο σε δόσεις για τον Τάσο Μαντέλη

Θα καταβάλει σε δόσεις 140.000 ευρώ για να μην βρεθεί στη φυλακή

Ποινή φυλάκισης 5 ετών, εξαγοράσιμη προς 40 ευρώ την ημέρα, επέβαλε το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων στον πρώην υπουργό Τάσο Μαντέλη ο οποίος κρίθηκε ένοχος για την υπόθεση της "μίζας" των 450.000 γερμανικών μάρκων από την εταιρεία Siemens.

Το δικαστήριο μείωσε την πρωτόδικη ποινή των 8 ετών κάθειρξης που είχε επιβληθεί στον 73χρονο πρώην υπουργό με αποτέλεσμα να μην πάρει το δρόμο για τη φυλακή.

Ο πρώην υπουργος θα πρέπει, ωστόσο, να πληρώσει σε δόσεις για την «ελευθερία» ποσό περιπου 140.000 ευρώ.

Αντίθετα, ο 80χρονος Ηλίας Γεωργίου, πρώην στελεχος της Siemens ο οποίος καταδικάστηκε σε κάθειρξη 11 ετών οδηγείται στη φυλακή. Ο κ. Γεωργίου καταθέτει αίτηση αναίρεσης στον Άρειο Πάγο και άμεσα θα ζητήσει την αναστολή εκτέλεσης της ποινής του.

Στον τρίτο κατηγορούμενο στην υπόθεση, Αρ. Μαντά επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης 30 μηνών, με αναστολή.

Το δικαστήριο επιδίκασε ποσό 30.000 ευρώ, απαιτητά από όλους τους καταδικασθέντες, ως χρηματική ικανοποίηση του Δημοσίου.

Επιπλέον, αποφάσισε την επικύρωση της πρωτόδικης απόφασης και απέδωσε στον ΟΤΕ το συνολικό ποσό των 230.000 ευρώ που είχε αρχικά δεσμευτεί.

Η συγκεκριμένη απόφαση προκάλεσε την αντίδραση του Τάσου Μαντέλη ο οποίος ζήτησε τα χρήματα να πάνε στο δημόσιο καθώς όπως είπε "ο ΟΤΕ ωφελήθηκε".

Ο πρώην υπουργός αμέσως μετά την εκφώνηση της απόφασης ζήτησε να του δωθεί η δυνατότητα να εξαγοράσει την ποινή του σε δόσεις.

"Να με ελαφρύνετε γιατί όλα μου τα έσοδα είναι 1.100 ευρώ και με αυτά ζω την οικογένεια μου και πληρώνω τις υποχρεώσεις μου" είπε.

Τελικά , το δικαστήριο έκανε δεκτό το αίτημα του πρώην υπουργού ο οποίος καλείται να εξαγοράσει την ποινή του εντός τριών ετών με την πρώτη δόση να καταβάλεται τον Σεπτέμβριο.

Κλείνοντας την ακροαματική διαδικασία η πρόεδρος του δικαστηρίου ευχαρίστησε όλους τους παράγοντες της δίκης συμπληρώνοντας "εύχομαι το καλύτερο για όλους. Ήταν πολύ δύσκολη για εμάς ".