Τριάντα έξι άτομα φέρονται να εμπλέκονται στην «μαφία των φαρμάκων»

Τριάντα έξι άτομα φέρονται να εμπλέκονται στην «μαφία των φαρμάκων»

Έχουν εκδοθεί τρία εντάλματα, ενώ ερευνάται ο ρόλος και άλλων γιατρών

Ως μια δομημένη οργάνωση που τα μέλη της υπηρετούσαν συγκεκριμένους ρόλους στο πλαίσιο πυρήνων δράσης καταγράφεται από τις αρχές η αποκαλούμενη «μαφία των φαρμάκων», η οποία φέρεται να διακινούσε παράνομα στο εξωτερικό ακριβά φαρμακευτικά σκευάσματα. Ενώπιον της δικαιοσύνης έχουν κληθεί να δώσουν εξηγήσεις 21 άτομα, εκ των οποίων τα 13 οδηγήθηκαν σήμερα για να απολογηθούν στον ανακριτή για βαρύτατα αδικήματα που τιμωρούνται σε βαθμό κακουργήματος.

Της Μαρίας Ζαχαροπούλου

Ωστόσο, συνολικά στην υπόθεση κατηγορούνται 36 πρόσωπα ενώ έχουν εκδοθεί τρία εντάλματα σύλληψης. Μεταξύ των κατηγορούμενων ιδιώτες φαρμακοποιοί, νοσηλευτές, ενώ στο κύκλωμα φέρονται να εμπλέκονται και δυο γιατροί οι οποίοι εμφανίζονται να προβαίνουν σε ψευδείς ιατρικές πιστοποιήσεις σε βιβλιάρια ασφαλισμένων, αλλά και να στρατολογούν συναδέλφους τους.

Από τα στοιχεία της δικογραφίας προκύπτει, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι ερευνάται ο ρόλος υπεύθυνων φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ, αλλά και τουλάχιστον οκτώ γιατρών, για τους οποίους δεν έχει εξακριβωθεί εάν εντάσσονται στην οργάνωση. Ωστόσο, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στη δικογραφία, «από την άρση του τηλεφωνικού απορρήτου προκύπτει και η εμπλοκή έτερων γιατρών τα στοιχεία των οποίων δεν κατέστη δυνατό να εξακριβωθούν».

Το κουβάρι της υπόθεσης άρχισε να ξετυλίγεται όταν μετά από έλεγχο οι Γερμανικές αρχές διαπίστωσαν ότι γερμανική φαρμακαποθήκη εισήγαγε σημαντικές ποσότητες φαρμάκων νοσοκομειακής χρήσης και υψηλού κόστους από φαρμακείο ιδιοκτησίας ενός εκ των κατηγορουμένων. Στο χώρο της φαρμακαποθήκης βρέθηκαν φαρμακευτικά προϊόντα με ελληνική επισήμανση, χωρίς ταινία γνησιότητας.

Από τον έλεγχο που πραγματοποιήθηκε, σύμφωνα με την κατηγορία, προέκυψε, μεταξύ άλλων, ότι για τα έτη 2013-2016 έχουν εκδοθεί εικονικά τιμολόγια για αγορά φαρμάκων κυρίως ελληνικής προέλευσης, υψηλού κόστους, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων είναι αποκλειστικά νοσοκομειακής χρήσης, από εταιρεία με έδρα το Κάιρο προς το φαρμακείο κατηγορούμενου. Στη συνέχεια εκδόθηκαν νέα τιμολόγια πώλησης των ιδίων φαρμάκων, από το συγκεκριμένο φαρμακείο προς τη φαρμακαποθήκη της Γερμανίας, καθώς και άλλη εταιρεία στην Ελβετία. Είναι ενδεικτικό ότι το συνολικό χρηματικό ποσό αγορών του φαρμακείου από το εξωτερικό ανέρχεται σε 24.913.375 €, ενώ το συνολικό ποσό πώλησης υπολογίζεται σε 25.073.196 € καθώς, σύμφωνα με τις αρχές, η οργάνωση με αυτό τον τρόπο «βάπτιζε» νόμιμες τις συναλλαγές ώστε να μπορούν τα φάρμακα να χρησιμοποιηθούν και να διακινηθούν από τις φαρμακαποθήκες στο εξωτερικό. Παράλληλα, οι κατηγορούμενοι φέρονται με αυτό τον τρόπο να πετύχαιναν και «τη νομιμοποίηση των παράνομων εσόδων τους που προέρχονται από τις εγκληματικές τους δραστηριότητες».

Σύμφωνα με την κατηγορία, η δράση της δομημένης οργάνωσης φέρεται να ξεκίνησε τον Απρίλιο του 2013 και είχε τέσσερις βασικούς πυρήνες με τα μέλη της να έχουν διακριτούς ρόλους.

Συγκεκριμένα, η εγκληματική οργάνωση φέρεται να προμηθευόταν παράνομα υψηλού κόστους φάρμακα, κυρίως νοσοκομειακής χρήσης από δημόσια νοσοκομεία και φαρμακεία του ΕΟΠΠΥ, τα οποία στην συνέχεια διακινούσε και εξήγαγε σε χώρες του εξωτερικού. Ορισμένα, μάλιστα, από τα μέλη της οργάνωσης «εκμεταλλευόμενοι την ιδιότητα του ιατρού ή του νοσηλευτή και δρώντας υπό το πρίσμα αυτής και δη στο πλαίσιο άσκησης δημόσιας υπηρεσίας, κατά περίπτωση, εξέδιδαν ψευδείς συνταγές με τα εν λόγω φάρμακα ή ιδιοποιούνταν παράνομα ως αυτά που περιήλθαν στην κατοχή τους».

Ως αρχηγός της Οργάνωσης εμφανίζεται ένας Αιγύπτιος ο οποίος φέρεται να δίνει οδηγίες στα μέλη, να επικοινωνεί μαζί τους και να  καθορίζει τις τιμές της αγοράς. Επίσης, διαχειρίζεται τα χρήματα που προκύπτουν από τις παράνομες διακινήσεις των φαρμάκων. Όταν ο ίδιος απουσίαζε χρέη αρχηγού εμφανίζεται να αναλάμβανε μια από τις συγκατηγορούμενες του.

Ο δεύτερος πυρήνας εμφανίζεται να είχε … αρμοδιότητα στην αποθήκευση και την εξαγωγή των φαρμάκων από την Ελλάδα στο εξωτερικό. Ο τρίτος πυρήνας φέρεται να είχε αναλάβει την προμήθεια της οργάνωσης με τα υπεξαιρεμένα φαρμακευτικά σκευάσματα από το Λαϊκό Νοσοκομείο. Η δράση του τέταρτου πυρήνα αφορά κυρίως την προμήθεια με τα φαρμακευτικά σκευάσματα που αποσπούν παράνομα από τα δημόσια νοσοκομεία, τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ και τα φαρμακεία ιδιωτών.

Τα φάρμακα προέρχονταν από το Λαϊκό Νοσοκομείο και άλλα δημόσια νοσοκομεία της χώρας, φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ και φαρμακεία ιδιωτών. Από τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν είχαν συνταγογραφηθεί τα επίμαχα φάρμακα σε τουλάχιστον 11 άτομα από την Αττική, την Αχαΐα και τη Ρόδο ενώ μεταξύ άλλων φυλάσσονταν σε ιχθυοπωλείο της Δημοτικής Αγοράς Καλλιθέας με πάγο στο ψυγείο αλλά και σε ένα ανθοπωλείο δίπλα στα…λουλούδια. Για τη μεταφορά των φαρμάκων χρησιμοποιούνταν, κυρίως, εταιρείες ταχυμεταφορών ενώ απέφευγαν τους ελέγχους στο αεροδρόμιο δωροδοκώντας τον αρμόδιο υπάλληλο.

Η ζημιά σε βάρος του ελληνικού δημοσίου εκτιμάται ότι ανέρχεται σε τουλάχιστον 13.690.375,95€ και αντιστοιχεί στην αξία 14.401 φαρμακευτικών σκευασμάτων την περίοδο δράσης της οργάνωσης 2013-2016, όπως προέκυψε από τα τιμολόγια.

Το σύνολο της αξίας των σκευασμάτων που συνταγογραφήθηκε από τους εμπλεκόμενους (ιατρούς) ανέρχεται σε 90.203,92€ ενώ η αξία των κατασχεμένων φαρμάκων ανέρχεται σε 307.258€.