Οι μυστικοί έλεγχοι στις αποθήκες αποκάλυψαν την απάτη με τα φάρμακα

Οι μυστικοί έλεγχοι στις αποθήκες αποκάλυψαν την απάτη με τα φάρμακα

Τι λέει ο αρμόδιος υπουργός για τον καθοριστικό ρόλο που έπαιξε ο ΕΟΦ στην εξάρθρωση

Tον κομβικό ρόλο που έπαιξε ο ΕΟΦ στην εξάρθρωση του κυκλώματος παράνομης εξαγωγής αντικαρκινικών φαρμάκων, επισημαίνει σε δήλωσή του για το θέμα, ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός. Αναφέρει ότι η Οικονομική Αστυνομία, αξιοποιώντας πληροφορίες και στοιχεία που προέκυψαν από συστηματική έρευνα για την εξάρθρωση του κυκλώματος, προχώρησε σε συλλήψεις γιατρών, φαρμακοποιών και άλλου προσωπικού, που φέρονται να εμπλέκονται στην υπόθεση.

«Το αποτέλεσμα αυτό, στο οποίο έχουν την ξεχωριστή συμβολή τους η διοίκηση και το προσωπικό του ΕΟΦ που εδώ και μήνες αθόρυβα διενεργούν ελέγχους σε φαρμακαποθήκες, φαρμακεία και νοσοκομεία, αποτελεί πολύ σημαντική επιτυχία στη διαρκή μάχη για τη δίωξη του οικονομικού εγκλήματος και την πάταξη της διαφθοράς στον χώρο της υγείας.

Εκτός από την πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης, την αποκάλυψη του ρόλου και των διασυνδέσεων της "μαφίας των παράνομων εξαγωγών" φαρμάκων από τη χώρα και φυσικά την αυστηρή τιμωρία όλων των ενόχων, αυτό που απαιτείται είναι η περαιτέρω ενίσχυση του ελεγκτικού μηχανισμού του ΕΟΦ και η αναβάθμιση της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης του ΕΣΥ μέσω της ανάπτυξης του συστήματος της ΗΔΙΚΑ για τη συνταγογράφηση φαρμάκων και την εκτέλεση των συνταγών εντός των δημόσιων νοσοκομείων. Μόνον έτσι θα ελέγχεται αποτελεσματικά η ορθολογική συνταγογράφηση όλων των φαρμάκων (πολύ περισσότερο των ακριβών ογκολογικών) και δεν θα υπάρχει το παραμικρό περιθώριο προκλητής ζήτησης ή αδιαφανούς διαχείρισης φαρμάκων που προορίζονται για την κάλυψη των ασθενών της χώρας» αναφέρει στη δήλωσή του ο υπουργός.

Επίσης, επισημαίνει πως η θεσμική θωράκιση του Συστήματος Υγείας, ειδικά στον τομέα του φαρμάκου και των προμηθειών, αποτελεί κρίσιμη πολιτική προτεραιότητα για το υπουργείο Υγείας και εντάσσεται στο συνολικό σχέδιο της «ηθικοποίησης», εξυγίανσης και αναδιοργάνωσης του ΕΣΥ και της δημόσιας περίθαλψης.

«Ο πολιτικός στόχος της καθολικής κάλυψης των αναγκών υγείας των πολιτών μπορεί να υλοποιηθεί μόνο μέσα από "δικλείδες ασφαλείας" που δεν θα επιτρέπουν τη σπατάλη και τη διαφθορά και μέσα από μεταρρυθμίσεις που θα εξασφαλίζουν την πρόσβαση όλων όσων έχουν ανάγκη σε τεκμηριωμένη και ποιοτική ιατροφαρμακευτική φροντίδα» αναφέρει ο κ. Ξανθός και καταλήγει πως η κυβέρνηση αποδεικνύει έμπρακτα ότι έχει την πολιτική βούληση να προχωρήσει σε ριζικές αλλαγές στον χώρο της υγείας και του φαρμάκου προς όφελος των ασθενών, της δημόσιας υγείας και του δημοσίου συμφέροντος.