Η εταιρεία «alfa τάξης» που έκανε γνωστές εκτός Ελλάδας τις ελληνικές πίτες

Η εταιρεία «alfa τάξης» που έκανε γνωστές εκτός Ελλάδας τις ελληνικές πίτες

Η πρώτη εταιρεία που χρησιμοποίησε το χάρτινο ταψάκι, για απευθείας ψήσιμο στο φούρνο

Όλα ξεκίνησαν από το όραμα και το μεράκι που είχε ένας άνθρωπος την δεκαετία του 1950 στην Κοζάνη. Ένα μεράκι που ρωτώντας ανθρώπους της αγοράς μας το περιέγραψαν με την φράση «alfa τάξης». Εκείνη η προσπάθεια είχε ως αποτέλεσμα, οι ελληνικές παραδοσιακές πίτες να έχουν μπει σε κάθε σπίτι και πλέον να ταξιδεύουν και εκτός Ελλάδας.

Γράφει ο Μαρίνος Γκασιάμης

Ο λόγος για τον Θανάση Κουκουτάρη και την εταιρεία alfa που περισσότερα από 50 χρόνια δραστηριοποιείται με επιτυχία στον κλάδο παραγωγής καταψυγμένων προϊόντων ζύμης. «Για εμάς το στοίχημα βρίσκεται στην ενίσχυση της εξαγωγικής επίδοσής μας», είπε μεταξύ άλλων η Κατερίνα Κουκουτάρη, Marketing Director της εταιρείας alfa, στο news.gr.

Αναζητήσαμε την κα Κουκουτάρη που αποτελεί την 3η γενιά της οικογένειας που την δεκαετία του 1950 ξεκίνησε με τη χειροποίητη παραγωγή και πώληση πιτών και σήμερα στέλνει μηνύματα δημιουργίας και αισιοδοξίας.

Η 3η γενιά

Η Κατερίνα μας μίλησε για το μέλλον που σίγουρα διαγράφεται λαμπρό καθώς όλα τα δεδομένα της εταιρείας είναι από αυτά που δείχνουν πως η παραγωγική Ελλάδα δεν το βάζει κάτω.

«Για περισσότερα από 50 χρόνια και 3 γενιές, η alfa συνδυάζει παραδοσιακές και σύγχρονες συνταγές και υλικά με ονομασία προέλευσης,  με εξαιρετικές μεθόδους παραγωγής και καινοτόμες συσκευασίες.

Με έμπνευση από τις παραδόσεις και τις συνταγές της πρώτης γενιάς και οδηγό την έμφαση στο τρίπτυχο «Καινοτομία –Ποιότητα - Ασφάλεια», είμαστε σήμερα σε θέση να παρέχουμε ένα υψηλό επίπεδο προϊόντων τόσο απευθείας στον καταναλωτή όσο και στους συνεργάτες μας στον τομέα του Food Service. Ως αποτέλεσμα, τα τελευταία χρόνια, παρά την ύφεση, έχουμε επιτύχει σταθερά ανοδικούς ρυθμούς ανάπτυξης, ενώ για τη διετία 2017-2018 βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη επενδυτικό πλάνο ύψους € 6,5 εκατ. για την επέκταση και περαιτέρω βελτίωση των παραγωγικών εγκαταστάσεών μας, καθώς και την ανάπτυξη και τοποθέτηση νέων προϊόντων στην εγχώρια και διεθνή αγορά.

Στο πλαίσιο αυτό, φέτος «εμπλουτίσαμε» τη σειρά προϊόντων λιανικής με τις «Τσαλακωτές», μια νέα οικογένεια πιτών που βασίζονται σε αυθεντικές συνταγές από το Πήλιο. Επίσης, μέσα στο 2018, κάναμε το πρώτο μας βήμα και στην αγορά των σνακ με τα Pitatakia, ένα σνακ διατροφικής αξίας για κάθε ώρα και περίσταση.

Όμως πλέον της διαρκούς ανάπτυξης και ισχυροποίησης του εγχωρίου δικτύου διανομής μας, για εμάς το στοίχημα βρίσκεται στην ενίσχυση της εξαγωγικής επίδοσής μας, κυρίως σε αγορές που δεν έχουμε ακόμα σημαντική παρουσία. Η αναγνώριση της υψηλής ποιότητας των προϊόντων μας και η διαρκής επένδυση στην καινοτομία, αποτελούν για εμάς προτεραιότητες αλλά και σημεία υπεροχής έναντι του ανταγωνισμού στις διεθνείς αγορές».

Το προφίλ της alfa

Η alfa κατέχει ηγετική θέση στην ελληνική αγορά τροφίμων, με σημαντικό ιστορικό κεφάλαιο που πηγάζει από τα περισσότερα από 50 χρόνια δραστηριοποίησής της στον κλάδο παραγωγής καταψυγμένων προϊόντων ζύμης

Η εταιρεία ξεκίνησε τη λειτουργία της τη δεκαετία του 1950 ως παραδοσιακή, οικογενειακή επιχείρηση με έδρα την Κοζάνη. Αναπτύχθηκε με σταθερά βήματα και τη δεκαετία του ’80, όταν η μαζική παραγωγή ήταν πλέον γεγονός, η alfa έφερε τις συσκευασμένες παραδοσιακές πίτες σε κάθε ελληνικό σπίτι, δίνοντάς τους μοναδικά ονόματα και καθιερώνοντας την κατηγοριοποίησή τους βάσει της γεύσης τους.

Τη δεκαετία του 2000 οι πίτες της alfa αρχίζουν να εξάγονται σε όλον τον κόσμο και δημιουργούνται θυγατρικές στη Ρουμανία και τη Σερβία. Οι εξαγωγές αυξήθηκαν ραγδαία, καλύπτοντας σήμερα περισσότερες από 35 χώρες, ενώ μία ακόμη θυγατρική της alfa λειτουργεί από το 2011 στις ΗΠΑ. Διαθέτοντας πλέον ένα δίκτυο 50 περιφερειακών διανομέων και 11.000 σημείων πώλησης, σε Ελλάδα και εξωτερικό, η εταιρεία δραστηριοποιείται στο χώρο της λιανικής (retail, supermarkets κτλ.) με 114 προϊόντα, καθώς και στο χώρο του Catering (φούρνοι, ζαχαροπλαστεία, χώροι μαζικής εστίασης, ξενοδοχεία, κτλ.) με 165 προϊόντα.

Η alfa έχει λάβει πολλαπλά βραβεία σε διεθνείς και εγχώριους θεσμούς, τόσο για την καινοτομία των προϊόντων της όσο και για την επιχειρηματική και εξαγωγική της δραστηριότητα, ενώ πρόσφατα αναδείχθηκε ανάμεσα στις είκοσι μία πιο δυναμικές επιχειρήσεις στην Ελλάδα.

Το ιστορικό της εταιρείας

Το 1965 ιδρύεται η Α. Κουκουτάρης Ο.Ε. Η εταιρεία αποκτά αυτοκίνητο και αρχίζει τη διανομή και στους γύρω νομούς της Κοζάνης.

Το δίκτυο διανομής ολοένα και μεγαλώνει, και το 1977 εξαπλώνεται στην Κεντρική Μακεδονία και στη Θεσσαλία.

Τη δεκαετία του ‘80 η παραδοσιακή πίτα με χωριάτικο φύλλο εξαπλώνεται. Η μαζική παραγωγή είναι πλέον γεγονός και οι συσκευασμένες παραδοσιακές πίτες μπαίνουν σε κάθε ελληνικό σπίτι. Η alfa γίνεται η πρώτη εταιρεία που δίνει όνομα στις πίτες -και στη γεύση!

Το 1985 οι 2 ομόρρυθμες εταιρείες Αθ. Κουκουτάρης Ο.Ε. και Αικατερίνη Κουκουτάρη Ο.Ε. συγχωνεύονται, σχηματίζοντας την Α.Ε. που υπάρχει σήμερα.

Τη δεκαετία του ‘90 η εταιρεία εκσυγχρονίζεται και οι πωλήσεις της εξαπλώνονται σε εθνικό επίπεδο.

Το 1996 δημιουργούνται νέες εγκαταστάσεις στην Κοζάνη, καλύπτοντας αρχικά 4,500 τ.μ.. Σήμερα, οι εγκαταστάσεις έχουν φτάσει στα 12.000 τ.μ.

Το 1998 ιδρύεται το υποκατάστημα της Αθήνας και η πίτα Kixi μπαίνει στην αγορά του λιανεμπορίου. Είναι η χρονιά που η εταιρεία alfa εκτοξεύεται, με την παραδοσιακή κοζανίτικη πίτα Kixi να εξαπλώνεται πανελλαδικά, κατακτώντας μέσα σε λίγο καιρό, ένα τεράστιο καταναλωτικό κοινό.

Τη δεκαετία του 2000 ιδρύονται κέντρα πωλήσεων και διανομής στις μεγάλες πόλεις. Το 2003 οι πίτες αρχίζουν να εξάγονται σε όλον τον κόσμο. Οι εξαγωγές αυξάνονται ραγδαία, καλύπτοντας σήμερα περισσότερες από 35 χώρες.

Το 2004 δημιουργούνται ιδιόκτητες εγκαταστάσεις στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, και το 2005, στα Ιωάννινα.

Το 2005 η alfa φέρνει την επανάσταση στην αγορά. Χρησιμοποιεί πρώτη το χάρτινο ταψάκι, για απευθείας ψήσιμο στο φούρνο, όταν οι ανταγωνιστές της ακόμα χρησιμοποιούν το αλουμινένιο. Το ίδιο έτος ιδρύεται η εταιρεία της alfa στο Βουκουρέστι της Ρουμανίας.

Την τετραετία 2005-2009 η alfa καταλαμβάνει ηγετική θέση στην ελληνική αγορά.

Το 2006 επεκτείνεται στην αγορά του catering, με προστοφαρισμένα προϊόντα, όπως κρουασάν και μπριός, προσφέροντας στις επιχειρήσεις κέρδος, σε χρόνο και πωλήσεις. Την ίδια χρονιά η εταιρεία βραβεύεται στη διεθνή έκθεση PLMA, για το πρωτοποριακό, χάρτινο ταψάκι.

To 2008 ξεκινά η ανέγερση ιδιόκτητων αποθηκευτικών χώρων στο Βουκουρέστι, ενώ δίνεται ακόμα μεγαλύτερο βάρος στη μεσογειακή διατροφή και δημιουργεί μοναδικές πίτες, χρησιμοποιώντας αγνές πρώτες ύλες με ονομασία προέλευσης.

Κύριος εκπρόσωπος της νέας κατηγορίας είναι οι Αρχοντικές πίτες, φτιαγμένες με εξαιρετικά υλικά: Ανεβατό Γρεβενών για την τυρόπιτα, τσουκνίδα για τη χορτόπιτα, φρέσκο γάλα και σαφράν για τη γαλατόπιτα.

Το 2009 ιδρύεται η εταιρεία της alfa στο Βελιγράδι της Σερβίας. Παράλληλα διακρίνεται με το βραβείο καινοτομίας στη διεθνή έκθεση ANUGA, και πάλι για το πρωτοποριακό, χάρτινο ταψάκι.

Το 2010 αποκτά πιστοποίηση από την ICAP. Την ίδια χρονιά δημιουργεί την Παραδοσιακή πίτα Μετσόβου, μια αυθεντική συνταγή της ελληνικής παράδοσης, με χωριάτικο φύλλο, λαχταριστή γέμιση και φέτα ΠΟΠ.

Το 2011 ιδρύεται η εταιρεία Alfa Pastry Creations, στη Βιρτζίνια των Η.Π.Α.

Το 2012 η alfa εισάγει τα αναγνωρίσιμα σύμβολα ανώτερης ποιότητας, αποδεικνύοντας την εξαιρετική ποιότητα των προϊόντων της και τα αγνά υλικά που χρησιμοποιεί.

Το 2013 η alfa μπαίνει στο χώρο των κατεψυγμένων φύλλων, ανοίγοντας φύλλο για τις ελληνίδες νοικοκυρές και δημιουργώντας τρία νέα προϊόντα: Χωριάτικο φύλλο Κοζάνης Κιχί, Φύλλο κρούστας πολίτικο και Φύλλο σφολιάτας του χεριού σας.

Το 2014 η alfa εισάγει δυο νέα προϊόντα: το έτοιμο φύλλο ζύμης από σπίτι με προζύμι, αφράτο και έτοιμο για ψήσιμο και τα μίνι κρουασάν βουτύρου αφράτα, λαχταριστά και έτοιμα για ψήσιμο.

Το όραμα της alfa

«Οδηγείται από το πάθος για ασφαλής ποιοτικές και υψηλής διατροφικής αξίας δημιουργίες ζυμωμένες με μεράκι από αγνά και εκλεκτά υλικά του τόπου μας. Καθημερινά παντρεύουμε τις παραδοσιακές συνταγές με άριστο τρόπο παραγωγής & καινοτομικές συσκευασίες ώστε να "λύνουμε τα χέρια" όλων εσάς που μας επιλέγετε».