Στη φυλακή της Τουρκίας οι Έλληνες στρατιωτικοί παρά τον όρο Γιούνκερ σε Ερντογάν

Στη φυλακή της Τουρκίας οι Έλληνες στρατιωτικοί παρά τον όρο Γιούνκερ σε Ερντογάν

Γιατί το τουρκικό δικαστήριο αποφάσισε να παραμείνουν κρατούμενοι οι δυο αξιωματικοί του ΕΣ

Στη φυλακή υψίστης ασφαλείας της Ανδριανούπολης, που κρατούνται εδώ και σχεδόν ένα μήνα, επιστρέφουν οι δυο Έλληνες στρατιωτικοί αφού το τουρκικό δικαστήριο απέρριψε το αίτημα των δικηγόρων τους για αποφυλάκιση. Σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης, «υπάρχει ισχυρή υποψία με στοιχεία πως διέπραξαν έγκλημα».

Σύμφωνα με πηγές από το τουρκικό πρακτορείο Anadolu, οι δικηγόροι των δύο Ελλήνων στρατιωτικών ζήτησαν να αντικατασταθεί η προφυλάκιση από όρους κατ' οίκον περιορισμού.

Ωστόσο το δικαστήριο απεφάνθη να μην γίνει το αίτημα δεκτό αφού επιπλέον των υποψιών που προαναφέρθηκαν οι δυο στρατιωτικοί «δεν έχουν μόνιμη κατοικία στην Τουρκία και υπάρχει η πιθανότητα φυγής και έτσι η αποφυλάκιση θα σημαίνει πως δεν υπάρχει δικαστικός έλεγχος επί αυτόν».

Πώς αιτιολογεί το τουρκικό δικαστήριο την απόφαση

Ο δικαστής που εξέτασε άμεσα το αίτημα αποφάσισε να παραμείνουν προφυλακισμένοι με το σκεπτικό ότι «υπάρχουν χειροπιαστά στοιχεία -ισχυρές υποψίες ότι οι δύο συλληφθέντες υπέπεσαν στο αδίκημα για το οποίο κατηγορούνται».

Επιπλέον, με βάση το σκεπτικό, όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Χουριέτ κ.α. μέσα ενημέρωσης, ο δικαστής επικαλείται το γεγονός ότι «δεν διαθέτουν διεύθυνση διαμονής στην Τουρκία», ακόμη ότι «υφίσταται η σκέψη ότι μπορεί να διαφύγουν αν παραμείνουν ελεύθεροι». Στους λόγους απόρριψης της άρσης προφυλάκισης συμπεριλαμβάνεται και το ότι η πράξη έγινε από στρατιωτικούς, αλλά και ο τρόπος που αυτή έγινε.

Ο δικαστής ισχυρίζεται επίσης ότι «το μέτρο προφυλάκισης είναι σε λογικό πλαίσιο αν ληφθεί υπόψη ότι η προβλεπόμενη από τον νόμο ποινή είναι 5ετής φυλάκιση». Τέλος, υποστηρίζει ότι «η αποφυλάκισή τους με περιοριστικά μέτρα δεν θα είναι επαρκής».

Στο κενό ο όρος που έθεσε ο Γιούνκερ στον Ερντογάν

Κατά τη χθεσινή συνάντηση κορυφής, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, διαμήνυσε στον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν ότι είναι απαραίτητη η βελτίωση των σχέσεων της Τουρκίας με την Ελλάδα και την Κύπρο, προκειμένου να προχωρήσουν οι συζητήσεις ΕΕ και Τουρκίας ενώ του ζήτησε να "επανεξετάσει" την κράτηση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών στην Αδριανούπολη.

Ο Γιούνκερ ζήτησε την άμεση αποφυλάκιση των Ελλήνων στρατιωτικών και πρόσθεσε ότι η ΕΕ εμπιστεύεται την τουρκική πλευρά ότι θα επιλύσει το ζήτημα, ει δυνατόν πριν από το ορθόδοξο Πάσχα. «Θα ήταν επιθυμητό να γίνει αυτό πριν το ορθόδοξο Πάσχα και με τον καλύτερο δυνατό τρόπο» είπε ο Γιούνκερ.