Σε ποιους εργασιακούς τομείς αυξήθηκαν απασχόληση και αμοιβές

Σε ποιους εργασιακούς τομείς αυξήθηκαν απασχόληση και αμοιβές

Μεγάλη ζήτηση είχαν εργαζόμενοι σε επιστημονικές και τεχνικές δραστηριότητες

Ανοδικά κινήθηκαν τόσο η απασχόληση, όσο και οι αμοιβές στη συντριπτική πλειονότητα των τομέων οικονομικής δραστηριότητας στη χώρα το δ' τρίμηνο του 2017 σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2016, σύμφωνα με την έρευνα της ΕΛΣΤΑΤ για τους δείκτες απασχόλησης, ωρών εργασίας και αμοιβών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, την μεγαλύτερη αύξηση στην απασχόληση κατέγραψαν οι επιστημονικές και τεχνικές δραστηριότητες (20,7%), ενώ την μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι διοικητικές και υποστηρικτικές δραστηριότητες (17,4%). Ως προς τις αμοιβές η μεγαλύτερη αύξηση καταγράφηκε στην παροχή νερού, επεξεργασία λυμάτων, διαχείριση απόβλητων και δραστηριότητες εξυγίανσης (35,5%), ενώ η μεγαλύτερη πτώση στις διοικητικές και υποστηρικτικές δραστηριότητες (22,1%).

Ειδικότερα:

- Στα ορυχεία και λατομεία υπήρξε άνοδος των δεικτών απασχόλησης (0,9%), ωρών εργασίας (0,3%) και αμοιβών (7,1%).

- Στη μεταποίηση αυξητικά κινήθηκαν οι δείκτες απασχόλησης κατά 2,3%, ωρών εργασίας κατά 4,8% και αμοιβών κατά 7,8%.

- Στην παροχή νερού, επεξεργασία λυμάτων, διαχείριση απόβλητων και δραστηριότητες εξυγίανσης καταγράφηκε αύξηση κατά 1,1% στον δείκτη απασχόλησης, κατά 19,1% στον δείκτη ωρών εργασίας και κατά 35,5% στον δείκτη αμοιβών.

- Στις κατασκευές σημειώθηκε άνοδος των δεικτών απασχόλησης κατά 4,2%, ωρών εργασίας κατά 12,9% και αμοιβών κατα 8%.

- Στην ενημέρωση και επικοινωνία υπήρξε άνοδος κατά 3,7% στην απασχόληση, κατά 0,1% στις ώρες εργασίας και κατά 5,6% στις αμοιβές.

- Στις επαγγελματικές, επιστημονικές και τεχνικές δραστηριότητες οι δείκτες αυξήθηκαν κατά 20,7% στην απσχόληση, κατά 7,2% στις ώρες εργασίας και κατά 4,7% στις αμοιβές.

- Στη μεταφορά και αποθήκευση αυξήθηκαν η απασχόληση (1,4%) και οι αμοιβές (3,7%) και μειώθηκαν οι ώρες εργασίας (1,8%).

- Στις δραστηριότητες υπηρεσιών παροχής καταλύματος και υπηρεσιών εστίασης αυξήθηκαν οι αμοιβές (17,9%) και μειώθηκαν οι δείκτες απασχόλησης (5%) και ωρών εργασίας (12,7%).

- Πτωτικά κινήθηκαν και οι τρεις δείκτες στην παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, φυσικού αεριού, ατμού και κλιματισμού κατά 7,9% στην απασχόληση, κατά 1,8% στις ώρες εργασίας και κατά 8,6% στις αμοιβές, καθώς και στις διοικητικές και υποστηρικτικές δραστηριότητες κατά 17,4% στην απασχόληση, κατά 21,2% στις ώρες εργασίας και κατά 22,1% στις αμοιβές.