Στο ΣτΕ η κόντρα Βαρθολομαίου – Ιερώνυμου για το κτήμα Προμπονά

Στο ΣτΕ η κόντρα Βαρθολομαίου – Ιερώνυμου για το κτήμα Προμπονά

Δικαστική αντιπαράθεση για έναν ναό που σύμφωνα με την Αρχιεπισκοπή Αθηνών τέθηκε σε λειτουργία χωρίς άδεια

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσέφυγε το  Οικουμενικό Πατριαρχείο, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος και η Ιερά, Βασιλική, Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή των Βαλτάδων, ζητώντας την ακύρωση της απόφασης του Αρχιεπισκόπου Αθηνών Ιερώνυμου με την οποία «σφράγισε» την Εκκλησία Αγίου Γεωργίου, Αγίων Αναργύρων και Αγίας Φωτεινής, στο κτήμα Προμπονά.

Ο Αρχιεπίσκοπος προχώρησε σε αυτή την κίνηση με την αιτιολογία ότι ο ναός είναι ιδιωτικός και τέθηκε σε λειτουργία χωρίς την άδεια του.

Το Οικουμενικό Πατριαρχείο υποστηρίζει ότι η απόφαση του Αρχιεπισκόπου παραβιάζει το δικαίωμα λατρείας των προσφευγόντων κατά παράβαση του Συντάγματος και της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου όπως και το καταστατικό χάρτη της Εκκλησίας  της Ελλάδος που έχει κυρωθεί με το νόμο 590/1997.

Επιπλέον, αναφέρει ότι ο συγκεκριμένος Ναός δεν είναι ιδιόκτητος, καθώς ανεγέρθηκε όχι για να εξυπηρετεί τις θρησκευτικές  ανάγκες του ιδιοκτήτη του ακινήτου, αλλά για να τεθεί «ευθύς εξ αρχής σε δημόσια λατρείας, ικανοποιώντας τη βούληση του διαθέτη Προμπονά».

Αξίζει να σημειωθεί ότι η δικαστική αντιπαράθεση ξεκίνησε στα τέλη Φεβρουαρίου όταν η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών και ο κ. Ιερώνυμος κατέθεσαν ενώπιον του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών αγωγή κατά του Οικουμενικού Πατριάρχη αλλά και κατά της επιτροπής του κληροδοτήματος Προμπονά (έκτασης 8.554 τ.μ.).