Μάχη για την “ουδετερότητα του δικτύου” στη Γερμανία

Η συζήτηση για την "ουδετερότητα του δικτύου", η αρχή ότι όλα τα κομμάτια των ψηφιακών πληροφοριών έχουν δημιουργηθεί ως ισότιμα, έχει γίνει πραγματικότητα για τα σπίτια εκατομμύριων Γερμανών.

Η Deutsche Telekom, το πρώην μονοπώλιο που ελέγχει το 60% των ευρυζωνικών συνδέσεων στη χώρα, δήλωσε στις 22 Απριλίου , ότι θα επιβάλει ταχεία όρια για το downloading για όλους τους πελάτες της υπηρεσίας του Διαδικτύου στο σπίτι, αρχής γενομένης από το 2016.

Η Deutsche Telekom δήλωσε ότι η ραγδαία αύξηση των δεδομένων κίνησης, η οποία αναμένεται να τετραπλασιαστεί μέχρι το 2016, θα την αναγκάσει να επιβάλει όρια που είχαν εφαρμοστεί μόνο σε χρήστες κινητών.

Σύμφωνα με ένα νέο σχέδιο τιμολόγησης, η Deutsche Telekom θα μπορούσε να επιβραδύνει το landline Internet για τους πελάτες σε ποσοστό 384 kilobits ανά δεύτερο, όταν φτάσει το όριο του downloading, το οποίο για πολλούς καταναλωτές θα είναι στα 75 gigabytes των downloads ανά μήνα - αρκετό για να στείλει περισσότερα από 15.000 e -mails ή downloads και παρακολούθηση 100 ταινιών. Η Deutsche Telekom είπε ότι σχεδιάζει να πουλήσει τις αναβαθμίσεις που θα επιτρέπουν στους καταναλωτές να αυξήσουν τα όριά τους.

Η πρόταση της Deutsche Telekom είναι αμφιλεγόμενη, όχι μόνο επειδή θα επέφερε τα πρώτα ολοκληρωμένα όρια download της Γερμανίας στην επίγεια ευζωνική υπηρεσία. Η Deutsche Telekom σχεδιάζει επίσης να εξαιρέσει από τα όρια της κίνησης που δημιουργείται από τη δική της υπηρεσία τηλεόρασης στο Διαδίκτυο, το Entertain. Την ίδια στιγμή, ο φορέας εκμετάλλευσης δεν σχεδιάζει να εξαιρέσει την κίνηση υπηρεσιών αντιπάλων, όπως το YouTube, Google, ITunes, Apple ή το Facebook.

"Με το Entertain, οι πελάτες πληρώνουν για την τηλεόραση, γι 'αυτό θα εξασφαλίσουμε ότι δεν κάθονται μπροστά από μια μαύρη οθόνη", δήλωσε ο Michael Hagspihl, επικεφαλής του μάρκετινγκ του Deutsche Telekom. Στη Γερμανία, η ανακοίνωση προκάλεσε έλεγχο. Η Ρυθμιστική αρχή τηλεπικοινωνιών της χώρας, η Bundesnetzagentur, είπε ότι θα επανεξετάσει τη νέα διάρθρωση των τιμολογίων για τις πιθανές παραβιάσεις των αρχών της ουδετερότητας του δικτύου, που γενικά υπαγορεύουν ότι η κυβέρνηση και οι πάροχοι υπηρεσιών Διαδικτύου δεν πρέπει να κάνουν διακρίσεις ή να χρεώνουν με διαφορετικό τρόπο, με βάση τον πελάτη ή τον τύπο περιεχομένου .
 

Επιπλέον, στην Ευρωπαϊκή Ένωση, οι φορείς εκμετάλλευσης αποκλείονται από το επιλεκτικό μπλοκάρισμα των υπηρεσιών των Web-based αντιπάλων για οικονομικό κέρδος. Ο Γερμανός Υπουργός Οικονομίας, Philipp Rösler, δήλωσε ότι η υπηρεσία του θα ελέγχει τη νομιμότητα των σχεδίων της Deutsche Telekom. Το ίδιο έκανε και η Γερμανίδα  Υπουργός προστασίας των καταναλωτών, Ilse Aigner.

Μια ομάδα που εκπροσωπεί τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις είπε ότι τα νέα τιμολόγια ευρυζωνικότητας θα οδηγούσαν σε σημαντικές αυξήσεις των τιμών για τις μικρές επιχειρήσεις και τους αυτοαπασχολούμενους, οι οποίοι συνήθως δαπανούν περισσότερο χρόνο από ό, τι οι περισσότεροι καταναλωτές που πλοηγούνται στο διαδίκτυο.

"Οι μαζικοί  περιορισμοί που προβλέπονται από κορυφαίους παροχους του Internet στη Γερμανία όχι μόνο θα επηρεάσουν σημαντικά τους καταναλωτές, αλλά κυρίως τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αυτοαπασχολούμενους, οι οποίοι θα πρέπει να γυριζουν πίσω στη δεκαετία του 1990 όσον αφορά στην ταχύτητα Διαδικτύου", δήλωσε ο Oliver Grün, ο πρόεδρος του BUNDESVERBAND IT Mittelstand, η οποία αντιπροσωπεύει 800 μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.

Η Deutsche Telekom έχει πει ότι οι περισσότεροι Γερμανοί καταναλωτές με μέσο όρο δεδομένων  20 gigabytes το μήνα δεν θα επηρεαστούν από τα νέα όρια. Όμως, ομάδες καταναλωτών και  Αρχές της κυβέρνησης είναι επιφυλακτικές. Στη Γερμανία, δύο αντίπαλοι, 1 & 1, ένας μεταπωλητής των ευρυζωνικών υπηρεσιών της Deutsche Telekom  και η Kabel Deutschland, ο μεγαλύτερος φορέας της χώρας στην καλωδιακή τηλεόραση, και οι δύο εισήγαγαν όρια λήψης για τις υπηρεσίες τους στο Διαδίκτυο, αλλά μόνο για τα λιγότερο ακριβά μηνιαία πακέτα.

Η Deutsche Telekom μέχρι στιγμής δεν είπε ποιά  θα είναι τα νέα τέλη της ευρυζωνικότητας. Ο Christian FRONCZAK, ένας εκπρόσωπος για την κα Aigner, Υπουργό προστασίας των καταναλωτών, δήλωσε ότι η υπηρεσία προστασίας των καταναλωτών ανησυχούσε ότι η Deutsche Telekom θα δημιουργήσει ένα  class system στο οποίο το surfing θα είναι διαθέσιμο μόνο σε εκείνους τους καταναλωτές που θα μπορούσαν να το αντέξουν οικονομικά. Ο Philipp Blank, εκπρόσωπος της Deutsche Telekom, δήλωσε ότι ο φορέας εκμετάλλευσης δεν είχε σκοπό να κοινοποιήσει τα τέλη που προορίζονται να χρεώνουν για αναβαθμίσεις ευρυζωνικών συνδέσεων μέχρι τα όρια να τεθούν σε εφαρμογή το 2016.
"Είναι πολύ δύσκολο σε αυτό το δυναμικό κλάδο να πω, πού θα οι τιμές το 2016" δήλωσε ο κ. Blank .

Αλλά τα τρέχοντα επιτόκια της εταιρείας, στη θυγατρική της ασύρματης T-Mobile στη Γερμανία, όπου οι πελάτες κινητής τηλεφωνίας μπορούν να διπλασιάσουν τα  μηνιαία όρια downloading, αγοράζοντας  μια αναβάθμιση για € 5, ή $ 6,50, θα μπορεί  να χρησιμεύσει ως "σημείο προσανατολισμού" για όπου τα επίγεια τέλη μπορούν τελικά να οριστούν , είπε ο κ. Blank.