Το Αυστραλιανό Κοινοβούλιο καλεί τις Apple, Microsoft και Adobe

Καλούνται να δώσουν εξηγήσεις για τις υψηλές τιμές των προϊόντων τους

Εξηγήσεις για τις πολύ υψηλές τιμές των προϊόντων τους, καλούνται να δώσουν Apple, Microsoft και Adobe ενώπιον ειδικής επιτροπής, μετά από έκκληση του Αυστραλιανού Κοινοβουλίου.

Αυτό που προκαλεί εντύπωση στους Αυστραλούς, είναι το γεγονός πως παρά την υψηλότερη ισοτιμία του νομίσματος τους σε σχέση με το δολάριο, πολλές συσκευές και λογισμικά προγράμματα των παραπάνω εταιριών κοστίζουν ακριβότερα στην χώρα των καγκουρό παρά στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Για παράδειγμα ένα iPad 4 16GB WiFi, κοστίζει 539 αυστραλιανά δολάρια, τιμή που είναι κατά 40 δολάρια πιο πάνω από την αντίστοιχη τιμή πώλησης στις Ηνωμένες Πολιτείες. Αντίστοιχα, τα Microsoft Office 365 κοστίζουν 119 δολάρια στην Αυστραλία, ενώ στις Ηνωμένες Πολιτείες 99 δολάρια.

Κατά το παρελθόν και οι τρεις εταιρίες έχουν έχουν παρουσιάσει σαν δικαιολογία, το υψηλό κόστος στη λειτουργία καταστημάτων στην Αυστραλία, σε συνδυασμό τους πολύ υψηλούς μισθούς των υπαλλήλων. Επιπλέον, επικαλούνται πολύ υψηλή φορολογία για την είσοδο προϊόντων στην χώρα, οπότε αναγκάζονται να διατηρούν ψηλά την τιμολόγηση.

Η συνάντηση είναι προγραμματισμένη για τις 22 Μαρτίου, ενώ σημειώνεται πως και οι τρεις εταιρίες είχαν αρνηθεί σε προηγούμενο κάλεσμα. Φυσικά αυτό το “φαινόμενο”, δεν παρουσιάζεται μόνο στην Αυστραλία, αλλά και σε πολλές άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της δικής μας.