Facebook : Think twice before you post it!

Είναι πλέον μέρος της καθημερινότητάς μας και για πολλούς από εμάς είναι αδιανόητο να μην μπούμε στο Fb τουλάχιστον μία φορά την ημέρα για να δούμε τα νέα των φίλων μας και γενικά να επικοινωνήσουμε. Ωστόσο, πολλές φορές εντελώς αυθόρμητα και χωρίς κανένα ενδοιασμό, κοινοποιούμε στο Fb γεγονότα και καταστάσεις ή σχέδια μας που πολλοί μπορούν να εκμεταλλευτούν ποικιλοτρόπως.

Έτσι, για παράδειγμα όταν φεύγετε διακοπές δεν θα πρέπει να το ανακοινώνετε  στο Fb, αφού αυτό θα πληροφορήσει τους επίδοξους διαρρήκτες του σπιτιού σας, οι οποίοι ενημερωμένοι για την απουσία σας μπορούν να υλοποιήσουν τα σχέδια τους εντελώς ανενόχλητοι!

Άλλο παράδειγμα προς αποφυγή είναι όταν π.χ είστε δυσαρεστημένοι από τη δουλειά σας και αυτό το γνωστοποιείτε τακτικά και ποικιλοτρόπως στο Fb! Είναι ποτέ δυνατόν κάτι τέτοιο να περάσει απαρατήρητο και να μην έχει συνέπειες στον εργασιακό σας χώρο;

Έχετε μία εξωσυζυγική σχέση και το δημοσιοποιείτε με ανάρτηση σχετικών σχολίων και φωτογραφιών στο Facebook! Πώς είναι δυνατόν αυτό να μην έχει συνέπειες στην οικογενειακή σας ζωή;  Ειδικά στην Αμερική μαθαίνουμε ότι οι Δικηγόροι διαζυγίων ξοδεύουν αρκετές ώρες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να βρουν ενοχοποιητικά στοιχεία και φωτογραφίες προκειμένου να μπορέσουν με αυτόν τον τρόπο να προσεγγίσουν μελλοντικούς πελάτες που θα θελήσουν να προχωρήσουν σε αγωγή διαζυγίου!

Αν επίσης, κάνετε κάτι ανόητο, ένα μεγάλο λάθος σε οποιαδήποτε πτυχή της ζωής σας και αυτό εσείς το βρείτε απλά αστείο και ξεκαρδιστικό και θελήσετε με μία εντελώς εύθυμη και σκωπτική διάθεση να το αναρτήσετε στο Fb μην θεωρήσετε ότι αυτό θα διασκεδάσει τους διαδικτυακούς σας φίλους και μόνο! Μία τέτοια ανάρτηση μπορεί να σας ακολουθεί και χαρακτηρίσει δυσμενώς σε διάφορες πτυχές της ζωής σας, όπως το σχολείο, το πανεπιστήμιο, την εργασία κ.λ.π

Αν πάλι έχετε σχεδιάσει να οργανώσετε ένα party και αυτό το κοινοποιήσετε στο Fb, ποιός μπορεί να προβλέψει πόσοι και ποιοί θα είναι τελικά αυτοί που θα έρθουν στο party σας; Μπορεί να έρθει  ανεξέλεγκτα ο οποιοσδήποτε δει τη σχετική σας ανάρτηση στο Fb!

Μην ξεχνάτε ποτέ ότι οι διαδικτυακοί φίλοι μας δεν είναι όλοι πραγματικοί φίλοι και ο κόσμος των μέσων κοινωνικής δικτύωσης δεν είναι τόσο αθώος όσο νομίζουμε. Κάθετι που αναρτάμε και κοινοποιούμε έχει κάποιες συνέπειες στην ζωή μας είτε βραχυπρόθεσμα είτε μακροπρόθεσμα. Δεν θα πρέπει ελαφρά τη καρδία να δημοσιοποιούμε τη ζωή μας χωρίς πρώτα να αναλογιστούμε προσεκτικά τις συνέπειες και τον αντίκτυπο που μπορεί να έχει μία τέτοια κοινοποίηση στον κοινωνικό μας περίγυρο ή ακόμη και στην οικογένειά μας.

*Η Χρύσα Τσιώτση είναι δικηγόρος, με μεταπτυχιακό δίπλωμα ειδίκευσης στο Δίκαιο του Internet και την τηλεπικοινωνιών (LL.M in Information Technology and Telecommunications Law, University of Strathclyde-Glasgow-U.K).