Ένας αιώνας παραγωγής στην Οξφόρδη

Από το 1913 στις γραμμές παραγωγής του εργοστασίου Cowley της Οξφόρδης έχουν κατασκευαστεί αυτοκίνητα για τις μεγαλύτερες βρετανικές μάρκες -και για μία ιαπωνική-, συμπεριλαμβανομένων των Morris, MG, Wolseley, Riley, Austin, Austin Healey, Mini, VandenPlas, Princess, Triumph, Rover, Sterling και Honda, αλλά και αμαξώματα για τις Rolls-Royce, Bentley, Jaguar, MG, Standard-Triumph, Ford και Hillman. Εκεί που σήμερα παράγεται το νέο Mini, γεννήθηκε το κλασικό Mini –ένα από τα σημαντικότερα μοντέλα που έχουν κατασκευαστεί στην Οξφόρδη όλα αυτά τα χρόνια. Το πρώτο Mini πέρασε από τη γραμμή παραγωγής στις 8 Μαΐου 1959, ενώ άλλα 602.816 ακολούθησαν μέχρι το 1968. Όλο αυτό το διάστημα, το εργοστάσιο του Cowley κατασκεύασε επίσης κιτ οχημάτων CKD (Completely Knocked Down), που συναρμολογούνταν σε άλλες περιοχές. Από τη συνολική παραγωγή των 11,65 εκατομμυρίων αυτοκινήτων, τα 2,25 εκ. ήταν Mini.

Στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων για τη συμπλήρωση 100 χρόνων λειτουργίας του εργοστασίου, πέντε Mini παραγωγής Οξφόρδης ξεκινούν μία περιοδεία με την οποία θα επισκεφθούν οκτώ πρώην εργοστάσια κατασκευής του κλασικού Mini σε όλη την Ευρώπη. Η εξέλιξη της περιοδείας θα δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα www.since1913.co.uk. Λεπτομερείς ενημερώσεις για το ταξίδι και τις στάσεις καθοδόν θα υπάρχουν επίσης στη σελίδα του Mini στο Facebook (www.facebook.com/mini) και στο φόρουμ της κοινότητας www.minispace.com. Τελικός προορισμός θα είναι η Οξφόρδη, όπου στις 28 Μαρτίου θα γιορταστεί ένας αιώνας παραγωγής αυτοκινήτων.

Η περιοδεία καλύπτει πάνω από 10.500 χλμ. και περιλαμβάνει στάσεις στο Novo Mesto (Σλοβενία), στο Μιλάνο, στο πρώην εργοστάσιο παραγωγής στη Μάλτα, στην πορτογαλική πόλη Vendas Novas και την ισπανική Pamplona, στο Seneffe (Βέλγιο), στο Amersfoort (Ολλανδία), καθώς και στην πρωτεύουσα της Ιρλανδίας, το Δουβλίνο. Μόνο σε τρεις από αυτές τις οκτώ περιοχές εξακολουθούν να υπάρχουν εργοστάσια παραγωγής αυτοκινήτων σήμερα.