Αφιερωμένο εξαιρετικά το Mini Pat Moss Edition

Αφιερωμένο εξαιρετικά το Mini Pat Moss Edition

Φόρος τιμής στην θρυλική οδηγό ράλι

Πριν από 60 χρόνια, μία Βρετανίδα οδηγός αγώνων χάρισε στη Mini την πρώτη της νίκη σε διεθνές ράλι και σήμερα (την παγκόσμια ημέρα της γυναίκας) η μάρκα με ειδικές εκδόσεις τιμά την έναρξη της εξαιρετικής αγωνιστικής καριέρας του Βρετανικού μικρού αυτοκινήτου και μία γυναίκα που τάραξε έναν παραδοσιακά ανδρικό τομέα.

Πιο αναλυτικά, τον Μάιο του 1962, το κλασικό Mini προστέθηκε στη λίστα των νικητών ενός διεθνούς αγώνα ράλι για πρώτη φορά. Στο διεθνές Tulip Rally (από την Ολλανδική πόλη Noordwijk μέχρι τη Γαλλική Riviera και πάλι πίσω) η Pat Moss πέτυχε τον καλύτερο χρόνο με το κλασικό Mini Cooper. Η επιτυχία στην Ολλανδία ανέδειξε το κλασικό Mini, την Pat Moss και τη συνοδηγό της, Ann Wisdom, σε διαχρονικούς ήρωες σε ένα χώρο που κατά παράδοση κυριαρχείτο από σημαντικά μεγαλύτερα αυτοκίνητα και θεωρείτο αποκλειστικό «οχυρό ανδρών». Εξήντα χρόνια αργότερα, η μάρκα τιμά το ταλέντο, το θάρρος και το πάθος αυτής της Βρετανίδας οδηγού αγώνων με μία ειδική έκδοση, την Pat Moss Edition των 3θυρου και του 5θυρου Mini, με παραγωγή που περιορίζεται σε λίγο παραπάνω από 800 αντίτυπα.

Εμφάνιση

Αντισυμβατικά σχεδιαστικά χαρακτηριστικά και κομψές λεπτομέρειες χαρακτηρίζουν την έκδοση Pat Moss που θα διατίθεται από το Μάιο του 2022 για το 3θυρο Cooper S, το 5θυρο Cooper S και το John Cooper Works. Με τους 4κύλινδρους κινητήρες turbo να αποδίδουν ισχύ 178 ή 231 ίππων, τα μοντέλα αυτά φέρνουν την σπορ οδήγηση στις καθημερινές μετακινήσεις, ενώ η αποκλειστική σχεδίαση των ειδικών εκδόσεων αναφέρεται στην αγωνιστική ιστορία της Βρετανικής πολυτελούς μάρκας και στην αθλητική καριέρα της Pat Moss και της Ann Wisdom.

Επίσης, ενσωματώνει προϊοντικές καινοτομίες όπως η οροφή Multitone Roof. Επιπλέον, μία πρόσθετη έκδοση της Multitone Roof διατίθεται για πρώτη φορά με την Pat Moss Edition. Η βεντάλια χρωμάτων της οροφής του αυτοκινήτου εκτείνεται από το Chilli Red μέχρι το Melting Silver και το Jet Black. Με την πρωτοποριακή διαδικασία φινιρίσματος βαφής, πλήρως ενσωματωμένη στην παραγωγή στο εργοστάσιο στην Οξφόρδη, θα είναι η πρώτη φορά που υλοποιείται μία δεύτερη χρωματική έκδοση.

Αυτή θα είναι διαθέσιμη για παραγγελία στους πελάτες από το Μάρτιο του 2022. Διακριτικές χρωματικές αποκλίσεις που προκαλούνται από τις μεταβαλλόμενες συνθήκες του περιβάλλοντος, διασφαλίζουν τη μοναδικότητα κάθε Mini με εργοστασιακή οροφή Multitone Roof. Στις νέες ειδικές εκδόσεις, η πρωτοποριακή βαφή της οροφής συνδυάζεται με φινιρίσματα αμαξώματος χρώματος Pepper White ή μεταλλικού Midnight Black και με τα κόκκινα καλύμματα των εξωτερικών καθρεπτών. Το λογότυπο μιας τουλίπας συμβολίζει την πρώτη νίκη σε αγώνες ράλι: εμφανίζεται στις κολόνες C και στα πλαϊνά διακοσμητικά των ειδικών εκδόσεων μαζί με την επιγραφή “Pat Moss”. Τα καπάκια της πλήμνης των τροχών υιοθετούν επίσης μία αποκλειστική σχεδίαση με ένα γραφικό που βασίζεται στο σκίτσο του χαρακτηριστικού Ολλανδικού λουλουδιού και το λεκτικό σήμα της μάρκας.

Τα κύρια γεγονότα του 1962 Tulip Rally εμφανίζονται κάτω από τα πλαϊνά διακοσμητικά στα εμπρός πλαϊνά πάνελ: η διαδρομή Noordwijk – Monte Carlo – Noordwijk, η απόσταση των 2.500 χιλιομέτρων, το όχημα, συγκεκριμένα ένα Mini Cooper, και ο αριθμός εκκίνησης 104. Σε αυτά προστίθεται το σλόγκαν που συνοδεύει το Mini μέχρι σήμερα: “born to compete”. Το μοτίβο της τουλίπας, η επιγραφή του ονόματος και τα κύρια γεγονότα που αφορούν την πρώτη νίκη σε ράλι, υπάρχουν επίσης στα αλουμινένια μαρσπιέ τυπωμένα με μεταξοτυπία, αποκλειστικά σχεδιασμένα για την ειδική έκδοση.

Ένα ακόμα στιλιστικό στοιχείο που χρησιμοποιείται για πρώτη φορά στην Pat Moss Edition είναι η οριζόντια ευθυγραμμισμένη ρίγα του καπό σε λευκό. Ο τυπωμένος συνδυασμός τρισδιάστατων αριθμών και γραμμάτων (737 ABL) είναι ο αριθμός κυκλοφορίας του κλασικού Mini που κέρδισε το 1962 Tulip Rally, ως ένας ακόμα φόρος τιμής στο ιστορικό μοντέλο. Επίσης, η αυθεντική υπογραφή της Pat Moss στο καπό του αυτοκινήτου της μετά από μία από τις νίκες της κοσμεί την εμπρός ποδιά της ειδικής έκδοσης ως γραφιστικό αποτύπωμα.

Εσωτερικό

Στο εσωτερικό των ειδικών εκδόσεων, η εμβληματική υπογραφή στην «Piano Black» εσωτερική επιφάνεια είναι ένα ακόμα στοιχείο που τιμά την επαναστάτρια οδηγό ράλι, η οποία πέθανε το 2008. Το σπορ δερμάτινο τιμόνι φέρει το έμβλημα της έκδοσης με τη μορφή ενός γραφικού τουλίπας που εμφανίζεται στο κλιπ της κάτω ακτίνας. Η αφηρημένη απεικόνιση των εμβόλων του κινητήρα καθώς κινούνται πάνω - κάτω γίνεται το μοτίβο για ένα γραφικό στο εσωτερικό, στην πλευρά του οδηγού. Γραμμές διαφορετικού ύψους οι οποίες σχηματίζουν τα γράμματα “M” και “W” (από το “Moss” και το “Wisdom”) συμβολίζουν το τέλεια συντονισμένο δίδυμο που προκάλεσε αίσθηση στην αγωνιστική σκηνή επί πολλά χρόνια.

Σταγόνες ιστορίας

Μία από τις αξιοσημείωτες λεπτομέρειες του πρώτου αγωνιστικού θριάμβου του κλασικού Mini είναι το γεγονός ότι η Ann Wisdom επέμεινε να λάβει μέρος στο Tulip Rally παρά το γεγονός ότι ήταν έγκυος εκείνη την εποχή: και καθοδήγησε με αλάνθαστο τρόπο την team mate της, Pat Moss, σε όλη τη διάρκεια της διαδρομής των 2.500 χιλιομέτρων.

Οι Mossie & Wizz (όπως ήταν γνωστές στο paddock) αποτέλεσαν ένα επιτυχημένο δίδυμο για τα επόμενα επτά χρόνια. Οι δύο γυναίκες είχαν το σθένος να αγωνιστούν σε ένα ανδροκρατούμενο σπορ – και επέφεραν θεμελιώδεις αλλαγές. Η Pat Moss (μικρή αδελφή του πιλότου της Formula 1, Stirling Moss) κέρδισε επίσης στο Sestriere Rally στην Ιταλία το 1968, τερμάτισε στο βάθρο σε αρκετές ακόμα διεθνείς αγωνιστικές διοργανώσεις και στέφθηκε Πρωταθλήτρια Γυναικών στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ράλι πέντε φορές. Η Ann Wisdom θεωρείται η πρώτη επαγγελματίας γυναίκα συνοδηγός στην ιστορία των αγώνων ράλι. Επιτυχημένες αθλήτριες με την αξία τους, και οι δύο αντιμετώπισαν την θαρραλέα είσοδό τους σε έναν ανδροκρατούμενο χώρο με το χαρακτηριστικό Βρετανικό φλέγμα. «Δεν θεωρήσαμε τους εαυτούς μας πρωτοπόρους εκείνη την εποχή», δήλωνε η Ann Wisdom μετά από χρόνια. «Απλά συμμετείχαμε σε έναν αγώνα ράλι».

Η Pat Moss και η Ann Wisdom άνοιξαν το δρόμο για μία εξαιρετική καριέρα για το κλασικό Mini. Το 1964, 1965 και 1967, το βρετανικό μικρό αυτοκίνητο κέρδισε στο Monte Carlo Rally. Δεκαετίες αργότερα, η μάρκα κυριάρχησε στον πιο απαιτητικό αγώνα αντοχής στον κόσμο, κατακτώντας τη νίκη στο Dakar Rally επί τέσσερις συνεχόμενες φορές, από το 2012 μέχρι το 2015. Δύο ακόμα νίκες στη γενική κατάταξη ακολούθησαν το 2020 και το 2021.

Νίκος Τσάδαρης