Υβριδικό κιβώτιο από την Xtrac

Η βρετανική εταιρεία κατασκευής κιβωτίων ταχυτήτων Xtrac, γνωστή από την παρουσία της στους αγώνες και τη συνεργασία της με πολλούς κατασκευαστές αυτοκινήτων, παρουσίασε ένα νέο κιβώτιο 7 σχέσεων το οποίο ενσωματώνει ηλεκτροκινητήρα 60 kW (81,6 ίππων).

Εξελιγμένο σαν εναλλακτική πρόταση στα κιβώτια διπλού συμπλέκτη, το 1010 Η-ΑΜΤ είναι ένα ημιαυτόματο κιβώτιο που χρησιμοποιεί λιγότερα εξαρτήματα και ζυγίζει 120 κιλά -ο ηλεκτροκινητήρας και τα υβριδικά εξαρτήματα 48 κιλά επιπλέον-, μια συνολική μείωση βάρους της τάξης του 20% σε σχέση με ένα υβριδικό κιβώτιο διπλού συμπλέκτη.

Προορίζεται για αυτοκίνητα επιδόσεων, προσφέροντας ικανότητα μεταφοράς 800-1.000 Nm ροπής και μπορεί να ταιριάξει με διάφορες διατάξεις μετάδοσης κίνησης. Για να επιτύχει τη μέγιστη δυνατή αποδοτικότητα, η συνολική κατανομή της σχέσης μετάδοσης αγγίζει το 6:1, ενσωματώνει δυνατότητα αμιγούς ηλεκτροκίνησης (με ελάχιστη εμπλοκή γραναζιών), σύστημα εμπλοκής του ηλεκτρικού μοτέρ και της μπαταρίας για μέγιστη απόδοση στα προσπεράσματα, καθώς και δυνατότητα φόρτισης της μπαταρίας εν κινήσει.

Το κιβώτιο βρίσκεται ακόμη σε πρωτότυπη μορφή, αλλά αναμένεται να είναι σύντομα έτοιμο προς παραγωγή, βοηθώντας τα supercars, που θα το χρησιμοποιήσουν, στην επίτευξη των προδιαγραφών εκπομπής ρύπων του 2020.