Οδηγούμε το Skoda Fabia 1.4 diesel 90hp

Value for Money

H τρίτη γενιά του Skoda Fabia που παρουσιάζουμε σήμερα, στοχεύει μια νεότερη γενιά αγοραστών, χωρίς όμως να απαρνιέται τις παλιές της αξίες της φίρμας.

Με δεδομένο αυτό τα σύγχρονα σχεδιαστικά Fabia της τελευταίας γενιάς είναι κατά μέσο όρο 17% πιο οικονομικά από τα προηγούμενα, ενώ η γκάμα δεν περιλαμβάνει πλέον σπορ έκδοση RS και χρησιμοποιεί κυρίως μικρούς 3κύλινδρους κινητήρες.

Από αυτούς, ο –τουλάχιστον- θεωρητικά πιο οικονομικός, είναι πετρελαιοκινητήρας 1.4 TDI των 90 ίππων, που είχε το Fabia της δοκιμής μας.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα με τη σειρά, για να δούμε ότι, στην τελευταία γενιά Fabia, έχει μειωθεί το μήκος και το ύψος, ενώ έχουν αυξηθεί εντυπωσιακά το πλάτος και λιγότερο το μεταξόνιο.

Η αύξηση του πλάτους και του μεταξονίου έδωσε μεγαλύτερους χώρους στο συντηρητικό εσωτερικό, όπου εντυπωσιάζει η αναβάθμιση της ποιότητας των υλικών και της συναρμολόγησης, η νέα σχεδίαση του ταμπλό και η άριστη εργονομία.

Οι χώροι θεωρούνται αρκετά μεγάλοι για την κατηγορία, καθώς τέσσερις ενήλικες θα χωρέσουν με άνεση, ο χώρος για τα κεφάλια των πίσω είναι –τουλάχιστον- επαρκής. Όσον αφορά τον χώρο αποσκευών, τα 330 λίτρα του πορτμπαγκάζ είναι τιμή που άνετα στέκεται στον ανταγωνισμό της πιο πάνω κατηγορίας, παρά το ότι η ρεζέρβα είναι κανονικών διαστάσεων, κάτι σχεδόν απαραίτητο στους ελληνικούς δρόμους, που όμως σπανίζει τελευταία.

Αν και χωρίς μαλακά πλαστικά, η καμπίνα δίνει αίσθηση ακριβότερης κατασκευής και η ατμόσφαιρα χωρίς να είναι εκκεντρική, χαρακτηρίζεται σύγχρονη και ευχάριστη.

Στην πολύ καλή εργονομία, προστίθενται και οι πρακτικές λεπτομέρειες “Simply Clever” της Skoda, όπως η ξύστρα πάγου στο πορτάκι του ρεζερβουάρ, η σακούλα απορριμμάτων στην πόρτα, η ομπρέλα κάτω από το κάθισμα του συνοδηγού, το διάφραγμα συγκράτησης αντικειμένων στο πορτμπαγκάζ, οι πολλές θήκες για μικροαντικείμενα και οι μεγάλες θήκες για μπουκάλια στην καμπίνα.

Επιπλέον η κατασκευή του νέου αμαξώματος είναι πιο άκαμπτη και έως 65κιλά ελαφρύτερη από το παλιό. Ταυτόχρονα το νέο εμπρός υποπλαίσιο μπορεί να δεχτεί όλη τη νέα γενιά κινητήρων και συστημάτων μετάδοσης.

Ο 3κύλινδρος κινητήρα ντίζελ των 1.422 κυβικών, είναι αλουμινένιος, αποδίδει 90 ίππους, διαθέτει σύστημα start/stop και συνδυάζεται με χειροκίνητο κιβώτιο 5 σχέσεων.

Τα σχεδόν 1150 κιλά βάρους του αμαξώματος, επιταχύνονται από στάση στα 100 χλμ. μέσα σε 11.1΄΄ και φθάνουν σχετικά εύκολα σε τελική ταχύτητα 180 χλμ/ώρα. Πολύ καλή είναι και η αίσθηση στις ενδιάμεσες επιταχύνσεις, καθώς η ροπή πάνω από τις 1500 στροφές, μεταβάλλει εύκολα την κινητική κατάσταση της κατασκευής, ακόμα και με 5η στο κιβώτιο. Αυτό που πρέπει να προσέξει ο οδηγός είναι ότι, ο κινητήρας μετά τις 3500 στροφές κρεμάει, κάτι που σε συνδυασμό με τις μακριές σχέσεις του κιβωτίου, μπορεί να τον αφήσει εκτεθειμένο σε κάποιο προσπέρασμα. Όμως, ο θετικός και εύχρηστος λεβιές ταχυτήτων μπορεί να διορθώσει το προβληματάκι αυτό, αν βέβαια ο οδηγός μεριμνήσει εγκαίρως.

Στα μείον το κινητήρα, η τραχιά λειτουργία και ο θόρυβος, κάτι βέβαια αναμενόμενο από 3κύλινδρο πετρελαιοκινητήρα. Στα συν πάλι, η κατανάλωση που στην περίπτωση της δοκιμής μας δεν ξεπέρασε τα 6 λίτρα ανά 100 χιλιόμετρα.

Η ανάρτηση του νέου Fabia παραμένει συμβατική, με σύστημα τύπου McPherson μπροστά και ημιάκαμπτο άξονα πίσω, αλλά τα μετατρόχια έχουν φαρδύνει σημαντικά και η κρεμαγiέρα του τιμονιού έχει πλέον ηλεκτρική αντί υδραυλική υποβοήθηση.

Τα χαρακτηριστικά αυτά στην πράξη μεταφράζονται σε ευελιξία, σταθερότητα, άνεση, προβλέψιμη οδική συμπεριφορά και ευκολία στην οδήγηση. Με λίγα λόγια, ένα αυτοκίνητο που θα το οδηγείς χωρίς πολύ σκέψη και κόπο, αλλά και που δεν σε παρακινεί να κινηθείς σε σπορτίφ ρυθμούς.

Το τιμόνι με περιορισμένη αίσθηση και απόκριση κάνει καλά τη δουλειά του στους ρυθμούς για τους οποίους έχει κατασκευαστεί το συγκεκριμένο Fabia, ενώ τα μαλακά αμορτισέρ αφήνουν το αμάξωμα να πλέει ελαφρά, χωρίς όμως να τρομάζει. Ταυτόχρονα η κλίση του αμαξώματος είναι περιορισμένη, η πρόσφυση καλή και η συμπεριφορά καθαρά υποστροφική, ευκολα ελεγχόμενη.

Τέλος, τα φρένα αποτελούμενα από 4 δίσκους έχουν αίσθηση, δύναμη και αντοχή, αν και μας δόθηκε η αίσθηση ότι, η απόσταση ακινητοποίησης είναι κάπως μεγάλη, ίσως και λόγω των ελαστικών χαμηλής τριβής κύλισης.

Στα θετικά σημειώνουμε τα δυνατά φώτα, το ότι, είναι ευχάριστο στην οδήγηση και το ότι, σε όλη τη διάρκεια της δοκιμής μας δεν ακούστηκε ούτε τσικ, από το αμάξωμα ή τα μηχανικά μέρη.

Το Fabia διατίθεται σε τρεις εκδόσεις, Active, Ambition & Style, με τις τιμές να ξεκινούν από τις 14.800 ευρώ.

Υπέρ

Χώροι, Εργονομία, Εμφάνιση, Επιδόσεις, Κατανάλωση, Έξυπνες λύσεις μεταφοράς αντικειμένων, Τιμή

Κατά

Θόρυβος κινητήρα, Μαλακά αμορτισέρ

Τεχνικά χαρακτηριστικά

Κινητήρας: 1.422 κ.εκ., 3κύλινδρος, 12βάλβιδος, 2 ΕΕΚ, άμεσος ψεκασμός common-rail, τούρμπο VGT

Ισύς: 90 ίπποι/3.000-3.250 σαλ

Ροπή: 23,5 χγρμ/1.750-2.500 σαλ

Μετάδοση: Στους εμπρός τροχούς

Κιβώτιο: Μηχανικό 5 σχέσεων

0-100: Σε 11.1΄΄

Τελική ταχύτητα: 182 χλμ/ώρα
Κατανάλωση: 6,0 λτ/100 χλμ
Διαστάσεις: 3.992 x 1732 x 1.467 χλστ
Μεταξόνιο: 2.470 χλστ
Βάρος: 1.120 κιλά
Χώρος αποσκευών: 330/1.150 λτ

 

      

Σχετικά Tags
Skoda