Στην Ελλάδα ο γηραιότερος στόλος αυτοκινήτων στην ΕΕ

Στην Ελλάδα ο γηραιότερος στόλος αυτοκινήτων στην ΕΕ

Τι δείχνουν τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης Κατασκευαστών Αυτοκινήτων (ACEA)

Μία ακόμη θλιβερή πρωτιά κατακτά η Ελλάδα στην ΕΕ, καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης Κατασκευαστών Αυτοκινήτων (ACEA), στη χώρα μας κυκλοφορούν τα πιο γηρασμένα αυτοκίνητα στην Ευρώπη των 28, της Μεγάλης Βρετανίας και των μελών της Ευρωπαϊκής Οικονομικής Ζώνης.

Συγκεκριμένα, ο μέσος όρος ηλικίας των αυτοκινήτων που κυκλοφορούν στην Ελλάδα είναι τα 17 έτη και 3 μήνες. Τον παλαιότερο στόλο μετά την Ελλάδα έχει η Εσθονία με μέση ηλικία αυτοκινήτου τα 16,5 χρόνια. Ακολουθεί η Τσεχία με 15 χρόνια και 9 μήνες, η Λετονία με 15 χρόνια και 2 μήνες και η Πολωνία με 14 χρόνια και 9 μήνες.

Στον αντίποδα, τον νεότερο στόλο αυτοκινήτων με μέση ηλικία 7,5 ετών έχει το Λουξεμβούργο. Ακολουθεί η Αυστρία και η Δανία με μέσο όρο ηλικίας τα 8 χρόνια και 9 μήνες, ενώ στη Γερμανία η μέση ηλικία των αυτοκινήτων είναι ακριβώς 10 χρόνια. Όσον αφορά συνολικά στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τα επιβατικά αυτοκίνητα είναι πλέον κατά μέσο όρο 12 ετών.

Όσον αφορά στη μέση ηλικία των ελαφρών επαγγελματικών οχημάτων, η Ιταλία έχει τον παλαιότερο στόλο με μέσο όρο ηλικίας 14 χρόνια, ακολουθούμενη από την Ισπανία με μέσο όρο ηλικίας τα 13,6 χρόνια. Στην ΕΕ ο μέσος όρος ηλικίας των ελαφρών επαγγελματικών οχημάτων είναι τα 12 έτη.

Στα φορτηγά, η Ελλάδα με μέσο όρο ηλικίας τα 22,7 έτη έχει τον παλαιότερο στόλο, ενώ τα νεότερα βρίσκονται στην Αυστρία (6,6 έτη) και στη Δανία (7,5 έτη). Ο μέσος όρος ηλικίας στην ΕΕ είναι τα 14,2 έτη.

Τα λεωφορεία στους δρόμους της ΕΕ είναι κατά μέσο όρο ηλικίας 12,7 ετών. Με ηλικία άνω των 20 ετών τα ρουμανικά λεωφορεία είναι τα παλαιότερα στην Ευρώπη. Μόνο 8 χώρες στην Ευρωπαϊκή Ένωση διαθέτουν στόλο λεωφορείων ηλικίας μικρότερης των 10 ετών.