Ράλλυ Ακρόπολις: Πώς η κακοκαιρία Daniel επηρεάζει τη σημερινή (7/9) υπερειδική στην Πλατεία Νερού

Ράλλυ Ακρόπολις: Πώς η κακοκαιρία Daniel επηρεάζει τη σημερινή (7/9) υπερειδική στην Πλατεία Νερού

Ματαιώθηκε το shakedown - «Κόλλησαν» στη λάσπη οι οδηγοί

Τα 72 πληρώματα του ΕΚΟ Ράλλυ Ακρόπολις, με δέκα από αυτά της κατηγορίας Rally1 που συμμετέχουν στο WRC, αναμενόταν να βάλουν μπροστά τις μηχανές τους σε λίγη ώρα σήμερα Πέμπτη (7/9) για το shakedown (προγραμματισμένο στις 08:01).

Η κακοκαιρία Daniel, όμως, που πλήττει τη χώρα ανάγκασε τους διοργανωτές να αλλάξουν τα πλάνα τους, με το shakedown να ματαιώνεται, ενώ απομένει να φανεί αν θα υπάρξουν κι άλλες αλλαγές ενόψει της σημερινής υπερειδικής στην Πλατεία Νερού.

 

 

Η απόφαση αυτή πάρθηκε με γνώμονα την ασφάλεια πληρωμάτων και κριτών, λόγω των ακραίων καιρικών φαινομένων στην περιοχή της Λαμίας, όπου βρίσκεται και φέτος η «βάση» του αγώνα, δηλαδή, το service park, το οποίο είναι στην Πανελλήνια Έκθεση της Λαμίας και βίντεο του εξειδικευμένου ιστότοπου DirtFish το έδειχνε να έχει γεμίσει με νερό.

 

 

 

 

Νωρίτερα οι διοργανωτές είχαν ανακοινώσει ότι, λόγω της εξέλιξης της κακοκαιρίας και του περιορισμού του χρόνου αναγνωρίσεων, τα πληρώματα πρώτης προτεραιότητας (P1) θα πραγματοποιούσαν υποχρεωτικά τουλάχιστον ένα πέρασμα από το shakedown, αλλά η διαδικασία αυτή δεν ήταν υποχρεωτική για τα πληρώματα P2, P3 και P4.

Υπενθυμίζεται ακόμη ότι, λόγω των κακών καιρικών συνθηκών έγιναν αλλαγές τόσο στο πρόγραμμα των αναγνωρίσεων, όσο και στο μήκος της ειδικής διαδρομής «Γραμμένη», το οποίο μειώθηκε από τα 19,77 χιλιόμετρα στα 9 χιλιόμετρα, λόγω της κατάστασης του δρόμου από τη βροχή. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα αγωνιστικά αυτοκίνητα θα περάσουν δύο φορές την ειδική «Γραμμένη», η οποία είναι η 14η και η 15η στο πρόγραμμα. Το δεύτερο πέρασμα της εν λόγω διαδρομής είναι η τελευταία ειδική του αγώνα, η αποκαλούμενη και ως «Power Stage», η οποία δίνει επιπλέον βαθμούς στα πρώτα πέντε πληρώματα (5 στο πρώτο, 4 στο δεύτερο κ.ο.κ.).

Η ανακοίνωση των διοργανωτών για τη ματαίωση του shakedown έχει ως εξής: «Λόγω των ακραίων καιρικών φαινομένων στην περιοχή της Λαμίας και με γνώμονα την ασφάλεια πληρωμάτων και κριτών, το shakedown που ήταν προγραμματισμένο για την Πέμπτη 7 Σεπτεμβρίου, δεν θα πραγματοποιηθεί».

 

 

Απομένει να διαπιστωθεί εάν θα υπάρξουν κι άλλες αλλαγές στο πρόγραμμα του Ράλλυ Ακρόπολις για το 2023, το οποίο είναι προγραμματισμένο, πλέον, να αρχίσει σήμερα (7/9, 19:05) με την υπερειδική διαδρομή στην Πλατεία Νερού. Στις 06:00 σήμερα, δε, θα αποφασιστεί το πώς θα πραγματοποιήσουν τα πληρώματα τις αναγνωρίσεις στην ειδική διαδρομή Παύλιανη.

Η κακοκαιρία, φυσικά, εκτός από τα πληρώματα επηρεάζει και τους fans του ράλι και του WRC καθώς αν επιμείνουν τα ακραία καιρικά φαινόμενα θα αλλάξουν και οι οδηγίες προς όσους είχαν προγραμματίσει να δουν δια ζώσης το «ράλι των Θεών».

«Κόλλησαν» στην λάσπη

«Σίγουρα δεν είναι οι συνθήκες που έχουμε συνηθίσει στο Ράλλυ Ακρόπολις. Οι ειδικές έχουν πολύ νερό και λάσπη. Το έδαφος είναι αρκετά διαφορετικό σε σχέση με άλλους αγώνες και γλιστράει ακόμα περισσότερο – δεν υπάρχει καθόλου πρόσφυση», τόνισε χαρακτηριστικά ο νυν παγκόσμιος πρωταθλητής Κάλε Ροβάνπερα της Toyota Gazoo Racing WRT.

 

«Στο κινητό έρχονται συνέχεια μηνύματα έκτακτης ανάγκης! Θα δούμε πώς θα εξελιχθεί ο καιρός στη συνέχεια. Σίγουρα οι συνθήκες δεν είναι ιδανικές αυτήν τη στιγμή. Από την άλλη, ξέρουμε ότι οι ειδικές μπορούν να στεγνώσουν πολύ γρήγορα. Θα δούμε τι θα γίνει», σημείωσε από τη μεριά του ο Βρετανός της Toyota, Έλφιν Έβανς.

«Θα είναι δύσκολες οι συνθήκες. Και το είδαμε από τις αναγνωρίσεις, που έγιναν υπό αντίξοες συνθήκες. Θα είναι μία μεγάλη πρόκληση για εμάς. Οι σημειώσεις μας δεν είναι οι καλύτερες δυνατές, επειδή ο καιρός μπορεί να αλλάξει και οι ειδικές να στεγνώσουν. Κάτι που σημαίνει ότι θα έχουμε υψηλότερες ταχύτητες. Αναμφίβολα δε θα είναι εύκολο», πρόσθεσε ο περσινός νικητής του Ράλλυ Ακρόπολις, Τιερί Νεβίλ.

Στο μεταξύ, βίντεο που έκαναν το γύρο του διαδικτύου δείχνουν πόσο δύσκολο ήταν το έργο των οδηγών που σε πολλές περιπτώσεις κατά τη διάρκεια των αναγνωρίσεων κόλλησαν στην λάσπη.