Επτά πράγματα που μπορείς να κάνεις για να φρεσκάρεις το αμάξι σου την άνοιξη

Επτά πράγματα που μπορείς να κάνεις για να φρεσκάρεις το αμάξι σου την άνοιξη

Επειδή ο χειμώνας ταλαιπωρεί τα αυτοκίνητα

Η άνοιξη είναι η πιο κατάλληλη εποχή για να ελέγξουμε, να καθαρίσουμε και να φρεσκάρουμε το αυτοκίνητό μας μετά τις δύσκολες ημέρες του χειμώνα.

Δείτε τα βήματα ενός ολοκληρωμένου συμμαζέματος του Ι.Χ. μας, με το οποίο θα επανέλθει άμεσα σε φόρμα:

1. Καλό εξωτερικό πλύσιμο

Χαλαλίστε στο αυτοκίνητό σας μία επίσκεψη στο πλυντήριο για έναν σωστό καθαρισμό του αμαξώματος, συμπεριλαμβανομένου και του πατώματος. Αφιερώστε λίγο χρόνο στον καθαρισμό των λαστιχένιων τσιμουχών των παραθύρων με ζεστό νερό και γράσο, για να μη χάσουν την ελαστικότητά τους. Φυσικά μπορείτε να πλύνετε και μόνοι σας το αυτοκίνητο, εφόσον διαθέτετε τον κατάλληλο χώρο, ωστόσο το πλύσιμο της περιοχής του κινητήρα πρέπει να το αναλάβει ειδικός.

2. Τσεκάρουμε τα ελαστικά

Ελέγχουμε τα ελαστικά του αυτοκινήτου μας, τις βαλβίδες τους και το ύψος του πέλματος. Επίσης σημαντικό είναι να ρυθμίσουμε την πίεση του αέρα σε όλα τα ελαστικά, συμπεριλαμβανομένης και της ρεζέρβας.

3. Καθαρίζουμε την καμπίνα επιβατών

Περνάμε όλο το πάτωμα του θαλάμου επιβατών με την ηλεκτρική σκούπα και καθαρίζουμε όλες τις γυάλινες επιφάνειες (παράθυρα και παρμπρίζ) εσωτερικά και εξωτερικά, ώστε να μη μας θαμπώνουν όταν πέφτει πάνω τους φως. Τινάζουμε καλά όλα τα πατάκια και τις μοκέτες και βάζουμε σε λειτουργία το αιρ-κοντίσιον, για να δούμε την απόδοσή του.

4. Ξεσκαρτάρουμε το πορτ μπαγκάζ

Βγάζουμε από το πορτ μπαγκάζ τις αντιολισθητικές αλυσίδες και οτιδήποτε άλλο πιάνει χώρο, αν δεν πρόκειται να το χρειαστούμε για το επόμενο διάστημα. Μην ξεχνάμε ότι η μεταφορά κάθε επιπρόσθετου κιλού ισοδυναμεί με αύξηση της κατανάλωσης, άρα δεν πρέπει να κουβαλάμε περιττά πράγματα.

5. Ελέγχουμε τους υαλοκαθαριστήρες

O χειμωνιάτικος παγετός και το χιόνι φθείρουν τους υαλοκαθαριστήρες, οπότε είναι αναγκαίο να ελέγξουμε σε τι κατάσταση βρίσκονται και να τους αντικαταστήσουμε άμεσα, αν δεν σαρώνουν καλά το παρμπρίζ. Δεν ξεχνάμε να κάνουμε το ίδιο και με τον πίσω υαλοκαθαριστήρα.

6. Προσέχουμε τη βαφή

Μετά το πλύσιμο, ελέγχουμε σχολαστικά το χρώμα για να δούμε αν υπάρχουν σημάδια κυρίως στη μάσκα και στα φτερά του αυτοκινήτου. Η αποκατάσταση κάθε τέτοιας μικρής ‘’αμυχής’’ αποτρέπει την εμφάνιση σκουριάς στο μέλλον, ενώ χρήσιμο είναι και ένα τσεκ απ της εξάτμισης για ενδεχόμενες φθορές.

7. Κοιτάμε τη μπαταρία

Η μπαταρία ταλαιπωρείται όσο κανένα άλλο εξάρτημα του αυτοκινήτου μας τις κρύες ημέρες του χειμώνα. Γι αυτό και κρίνεται απαραίτητος ο έλεγχος των πόλων της μπαταρίας για σκουριές, ενώ με τα υγρά της πρέπει να ασχοληθεί εξειδικευμένος ηλεκτρολόγος αυτοκινήτων.