Κακούργημα θα θεωρείται η πρόκληση τροχαίου λόγω υπερβολικής ταχύτητας

Κακούργημα θα θεωρείται η πρόκληση τροχαίου λόγω υπερβολικής ταχύτητας

Οι θάνατοι στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια από τροχαία δυστυχήματα

Η κυβέρνηση ετοιμάζει νομοθετική ρύθμιση, βάση της οποίας μετατρέπεται σε κακούργημα η πρόκληση τροχαίου δυστυχήματος λόγω υπερβολικής ταχύτητας και μεταδίδει ο τηλεοπτικός σταθμός OPEN.

Πρόκειται για ένα πάγιο αίτημα συγγενών θυμάτων από τροχαία ατυχήματα, να μετατραπούν τα τροχαία λόγω υπερβολικής ταχύτητας σε κακουργήματα.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες της εκπομπής ΩΡΑ ΕΛΛΑΔΟΣ ακόμα και εντός της ημέρας θα νομοθετηθεί. Έτσι αν κάποιος πηγαίνει 60χλμ. πάνω από το όριο και σκοτώσει άνθρωπο θα αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης τουλάχιστον 10 έτη. Αν κάποιος τραυματίσει άνθρωπο λόγω υπερβολικής ταχύτητας τότε τιμωρείται μέχρι 10 χρόνια.

Πρόκειται για μία πολύ σημαντική παρέμβαση της κυβέρνησης καθώς αφορά φόρο αίματος στην άσφαλτο.

Tο Νews συγκέντρωσε τα στατιστικά στοιχεία από τις τροχαίες παραβάσεις τελευταίου διμήνου και προκαλούν σοκ:

Από τις 28 Αυγούστου και μέχρι τις 22 Οκτωβρίου βεβαιώθηκαν από τις κατά τόπους Διευθύνσεις Τροχαίας όλης της επικράτειας 178.023 παραβάσεις σε οδηγούς φορτηγών, Ι.Χ. αυτοκινήτων και δικύκλων.

Οι περισσότερες απ’ αυτές ήταν για παράνομη στάθμευση, ωστόσο, χρήζει ιδιαίτερης μελέτης ότι 40.483 ήταν για υπέρβαση του ορίου ταχύτητας. Και επειδή πρέπει να θέτουμε τα πραγματικά δεδομένα, για να αντιληφθεί κανείς το μέγεθος του προβλήματος, σπάνια κάποιος τροχονόμος θα κόψει κλήση για μία υπέρβαση της τάξεως των 10 χλμ. την ώρα όταν π.χ. το όριο είναι 70χλμ/.ωρα και περισσότερο.

Κάτι, πάντως, που χρήζει άμεσης επανεξέτασης είναι οι διαδικασίες για την ανανέωση των διπλωμάτων οδήγησης σε ηλικιωμένα άτομα, όπως φάνηκε και στην περίπτωση του τροχαίου δυστυχήματος στην Εθνική Οδό Αθηνών – Κορίνθου, όπου μία 85χρονη οδηγούσε για σχεδόν δύο χιλιόμετρα το Ι.Χ. αυτοκίνητο της στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας με αποτέλεσμα να συγκρουστεί με μοτοσικλέτα και απολογισμό τρεις νεκρούς.

ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΑ ΘΑΝΑΤΟΙ ΑΠΟ ΤΡΟΧΑΙΑ
2021 608
2020 584
2019 688
2018 700
2017 731
2016 824
2015 793
2014 795
2013 879
2012 988
2011 1.141

Σημειώσεις

 1. Τα στοιχεία προέρχονται από την ετήσια έκθεση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ασφάλειας των Μεταφορών
 2. Τα έτη 2020 και 2021 υπήρχαν μέτρα απαγόρευσης κυκλοφορίας των πολιτών λόγω της πανδημίας

3
σχόλια
 1. avatar Κώστας

  Πότε ο θάνατος μετά από εγκατάλειψη θα ξεκινήσει να θεωρείται "δολοφονία από πρόθεση" αντί της "δολοφονίας από αμέλεια" που θεωρείται σήμερα.

 2. avatar 🚙

  Βρουμ βρουυοοουυυμμμμ τερμα το γκαζι κορίτσια

 3. avatar Ένας απόμαχος Ναυτικός

  Σωστά, έτσι πρέπει να αντιμετωπίζεται τέτοια παράβαση με αποτέλεσμα απώλεια ζωής. Ο οδηγός κάθε μηχανοκίνητου τροχοφόρου που προκαλεί τροχαίο λόγο υπερβολικής ταχύτητας, δεν διαφέρει από κάποιον που έχει στα χέρια του ένα όπλο και πυροβολεί ανεξέλεγκτα. Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία. Πρέπει όλοι οι οδηγοί να συμμορφωθούμε.

Παρακαλούμε περιμένετε ...