BMW iX M60: Η πρώτη Μ που έχει σχεδιαστεί εξ αρχής για αμιγή ηλεκτροκίνηση

BMW iX M60: Η πρώτη Μ που έχει σχεδιαστεί εξ αρχής για αμιγή ηλεκτροκίνηση

Η εταιρεία παρουσιάζει την 3η και πιο ισχυρή έκδοση της τεχνολογικής ναυαρχίδας της

Το BMW Group παρουσιάζει την 3η και πιο ισχυρή έκδοση της τεχνολογικής ναυαρχίδας της, την iX M60, με ισχύ 619 ίππων, μέγιστη ροπή 1.015 Nm σε Sport Mode και αντίστοιχα 1.100 Nm με ενεργοποιημένο το Launch Control.

Η iX M60 επιταχύνει από στάση στα 100 km/h σε μόλις 3,8 δευτερόλεπτα, ενώ η ισχύς που αποδίδει το ειδικό για τα μοντέλα Μ σύστημα ηλεκτροκίνησης συνεχίζεται στα υψηλά φορτία, με αποτέλεσμα η αύξηση της ταχύτητας να παραμένει επίσης σχεδόν σταθερή μέχρι την ηλεκτρονικά ελεγχόμενη τελική ταχύτητα των 250 km/h (κόφτης). Όσο για την πολυσυζητημένη αυτονομία, αυτή στην iX M60 φθάνει (με βάση τους ισχυρισμούς του κατασκευαστή) φτάνει τα 566 χιλιόμετρα (WLTP).

Οι επιδόσεις, η απόδοση και η αυτονομία της iX M60 οφείλονται και στην αεροδυναμική της σχεδίαση (όπως π.χ. οι αεροδυναμικές ζάντες 22 ιντσών) που έχει συντελεστή οπισθέλκουσας (Cd ) 0,26. Η μπαταρία υψηλής τάσης τοποθετείται χαμηλά στο δάπεδο του αυτοκινήτου χαμηλώνοντας το κέντρο βάρους του οχήματος, το οποίο εξασφαλίζει ευέλικτη συμπεριφορά και ισορροπημένη κατανομή φορτίου στους άξονες.

Το ευρύχωρο, ποιοτικό και πρωτοποριακά σχεδιασμένο εσωτερικό βοηθά τον οδηγό να παραμένει συγκεντρωμένος στην οδήγηση, προσφέροντας άνεση στο ταξίδι και πολυτέλεια (καθίσματα πολλαπλών λειτουργιών με ενσωματωμένα προσκέφαλα, μεγάλο Curved Display, εξαγωνικό τιμόνι, ανθρακί επένδυση οροφής, κ.ά. Η κατάργηση του κεντρικού τούνελ δημιουργεί πρόσθετο χώρο για τα πόδια και χώρο για αποθήκευση αντικειμένων καθώς και την εγκατάσταση μιας κεντρικής κονσόλας η οποία είναι σχεδιασμένη σαν έπιπλο υψηλής ποιότητας. Το προαιρετικό εσωτερικό Suite περιλαμβάνει καθίσματα, πίνακα οργάνων, κεντρική κονσόλα και επενδύσεις θυρών από φυσικό δέρμα, καθώς και επιφάνειες και χειριστήρια σε Gold Bronze. Ανεξάρτητα από την επιλεγμένη διάταξη απεικόνισης και το ενεργοποιημένο My Mode, ένα λογότυπο M εμφανίζεται στην αριστερή περιοχή της οθόνης πληροφοριών.

Τέλος, η iX M60 περιλαμβάνει την πιο εκτεταμένη γκάμα στάνταρ εξοπλισμού που έχει προσφέρει ποτέ η BMW στον τομέα συστημάτων υποστήριξης οδηγού καθώς και πολυάριθμες καινοτομίες. Μία νέα γενιά αισθητήρων, ένα νέο πακέτο λογισμικού σε συνδυασμό με μια πλατφόρμα υψηλής υπολογιστικής ισχύος προσφέρουν επίσης σημαντικές δυνατότητες για συνεχή πρόοδο της αυτόνομης οδήγησης και των λειτουργιών στάθμευσης – με Επίπεδο λειτουργικότητας 3, μεσοπρόθεσμα.

Η iX M60 κατασκευάζεται μαζί με τις υπόλοιπες εκδόσεις του αμιγώς ηλεκτρικού Sports Activity Vehicle (SAV) στο εργοστάσιο του Group στο Ντίνγκολφινγκ.

Η παγκόσμια πρεμιέρα του θα πραγματοποιηθεί στην Έκθεση Ηλεκτρονικών Καταναλωτικών Προϊόντων (CES) στο Las Vegas (HΠΑ) τον Ιανουάριο του 2022, ενώ το παγκόσμιο λανσάρισμα στην αγορά θα ξεκινήσει τον Ιούνιο του 2022.

Ο αποκλειστικός χαρακτήρας της BMW iX M60 επιτείνεται από ένα εξαιρετικά ολοκληρωμένο επίπεδο στάνταρ εξοπλισμού. Μεταξύ άλλων περιλαμβάνει BMW Live Cockpit Professional και BMW Natural Interaction, που επιτρέπει τον έλεγχο λειτουργιών μέσω φωνητικών εντολών και χειρονομιών, το ηχοσύστημα Bowers & Wilkins Diamond Surround, BMW Laser Light, Comfort Access, Active Seat Ventilation για τον οδηγό και το συνοδηγό και Heat Comfort Package.

Νίκος Τσάδαρης