Αυτό είναι το σεληνιακό όχημα της Nissan

Αυτό είναι το σεληνιακό όχημα της Nissan

Αναπτύχθηκε από κοινού με την Ιαπωνική Υπηρεσία Αεροδιαστημικής & Εξερεύνησης του Διαστήματος

Η Nissan MotorCo., Ltd. αποκάλυψε ένα πρωτότυπο σεληνιακό ρόβερ που αναπτύχθηκε από κοινού με την Ιαπωνική Υπηρεσία Αεροδιαστημικής & Εξερεύνησης του Διαστήματος (JAXA), κατά τη διάρκειας της εκδήλωσης Nissan Futures.

Το JAXA Space Exploration Innovation Hub Centre, διεξάγει έρευνα σε σεληνιακά ρόβερ, μια βασική τεχνολογία για την εξερεύνηση του διαστήματος. Η μάρκα συνεργάζεται με την JAXA σε θέματα ελέγχου της οδήγησης των ρόβερ, από τον Ιανουάριο του 2020.

Ένα σεληνιακό ρόβερ πρέπει να μπορεί να διασχίζει το κονιορτοποιημένο, βραχώδες και κυματιστό έδαφος της Σελήνης και να είναι ενεργειακά αποδοτικό. Επιπλέον, είναι προφανές ότι οι πηγές ενέργειας για τη λειτουργία τέτοιων οχημάτων στο διάστημα είναι περιορισμένες. Η έρευνα της Nissan εφαρμόζει την τεχνολογία ελέγχου κινητήρα που έχει αναπτύξει μέσω της κατασκευής ηλεκτρικών οχημάτων μαζικής παραγωγής, όπως το Leaf, καθώς και της τεχνολογίας ελέγχου όλων των τροχών e-4Orce που εξοπλίζει το ολοκαίνουργιο ηλεκτρικό crossoverAriya. Συγκεκριμένα, το e-4Orce είναι το σύστημα που ενισχύει τις επιδόσεις του σεληνιακού ρόβερ σε δύσκολα εδάφη. Η τεχνολογία e-4Orce ελέγχει με ακρίβεια και τους τέσσερις τροχούς ανεξάρτητα, προσφέροντας στον οδηγό εμπιστοσύνη σε διάφορες συνθήκες.

Στην κοινή της έρευνα με την JAXA, η Nissan εξελίσσει την συγκεκριμένη τεχνολογία για να βελτιώσει την απόδοσή της σε αμμώδη εδάφη και άλλες σκληρές συνθήκες. Όταν τα αυτοκίνητα οδηγούνται στην άμμο, οι τροχοί τους συχνά περιστρέφονται και σκάβουν μέσα, εμποδίζοντας την κύλιση.

Σε αυτή την περίπτωση απαιτείται υψηλό επίπεδο οδηγικής ικανότητας για να μην κολλήσει το όχημα. Για να καλύψει αυτή την ανάγκη, η μάρκα έχει αναπτύξει χειριστήρια κινητήριας ισχύος που ελαχιστοποιούν το σπινάρισμα του τροχού, σύμφωνα με τις συνθήκες της επιφάνειας.

Μέσω της κοινής έρευνας, η Nissan στοχεύει να συμβάλει στην τεχνολογική εξέλιξη της τεχνολογίας της αυτοκινητοβιομηχανίας και της τεχνολογίας εξερεύνησης του διαστήματος, μοιράζοντας την τεχνογνωσία που αποκτήθηκε από την ανάπτυξη δοκιμαστικών οχημάτων και συνδυάζοντάς την με τη γνώση της JAXA για την έρευνα στα ρόβερ.

Νίκος Τσάδαρης