Ο οσκαρικός συνθέτης Hans Zimmer κάνει τα ηλεκτρικά BMW Μ να «μιλούν»

Ο οσκαρικός συνθέτης Hans Zimmer κάνει τα ηλεκτρικά BMW Μ να «μιλούν»

Στο μέλλον, η ηλεκτρική οδηγική απόλαυση θα αυξηθεί με ηχητική ανάδραση

Το μέλλον της οδήγησης δείχνει (προς το παρόν) να είναι ηλεκτρικό, απαλλαγμένο από ρύπους, αλλά και ήχους καθώς τα ηλεκτρικά οχήματα είναι αθόρυβα. Όμως η έλλειψη ήχου θεωρείται επικίνδυνοι για όσους βρίσκονται στον δρόμο των ηλεκτρικών οχημάτων και έτσι όλοι οι κατασκευαστές καταφεύγουν στην δημιουργία τεχνητού ήχου. Μαζί και η BMW με το IconicSounds Electric που προσφέρει ένα portfolio ήχων για τα αμιγώς ηλεκτρικά και plug-in υβριδικά μοντέλα της.

Από την συνεργασία ανάμεσα στο συνθέτη & μουσικό επιμελητή Hans Zimmer και τον Renzo Vitale, Δημιουργικό Διευθυντή Ήχου του BMW Group, γεννήθηκε ένα ξεχωριστό soundtrack, που οι πελάτες σύντομα θα μπορούν να απολαύσουν σε μία έκδοση που προορίζεται αποκλειστικά για ηλεκτρικά μοντέλα BMW M.

Ο Hans Zimmer είχε συνεργαστεί παλιότερα στη δημιουργία ενός συναρπαστικού soundtrack ‘ready-to-drive ‘ για τα ηλεκτροκίνητα μοντέλα της γερμανικής μάρκας. Το τελευταίο κεφάλαιο αυτής της συνεργασίας καλύπτει ήχους για τις BMW iX και i4, συμπεριλαμβανομένου ενός διαφοροποιημένου ήχου για την έκδοση M της i4.

Στο μέλλον, η ηλεκτρική οδηγική απόλαυση θα αυξηθεί με ηχητική ανάδραση σε κάθε κίνηση του πεντάλ του γκαζιού. Όπως τα driving modes που επιλέγονται μέσω μπουτόν, έτσι και ο ήχος του συστήματος κίνησης διαμορφώνεται ανάλογα με την εκάστοτε οδηγική κατάσταση και τις προσωπικές προτιμήσεις του οδηγού. Στη βασική του ρύθμιση, το IconicSounds Electric χρησιμοποιεί ένα εντυπωσιακό «διαφανές ρυθμικό υπόβαθρο» με σφαιρικά χαρακτηριστικά που αναδεικνύει τον χαρακτήρα μιας ηλεκτρικής BMW.

Μία ευχάριστη ατμόσφαιρα δημιουργείται αρχικά στην i4 στο Comfort mode. Αλλά όταν ο οδηγός πατά το γκάζι, γίνεται άμεσα αντιληπτή η σχέση του τρόπου οδήγησης και των παραγόμενων ήχων: η ακουστική εμπειρία γίνεται πιο βαθιά όσο το φορτίο και η ταχύτητα αυξάνονται. Στο Sport mode, ειδικότερα, το ηχητικό φάσμα του αυτοκινήτου είναι πιο επιβλητικό και δυναμικό, με τον ήχο να αποτυπώνει συνεχώς την οδηγική κατάσταση.

Η κάθε αλλαγή του συστήματος κίνησης αναγνωρίζεται άμεσα, με αποτέλεσμα η επιτάχυνση, οι αλλαγές φορτίου ή η ανάκτηση ενέργειας να αποκτούν την κατάλληλη ηχητική συνοδεία. Όταν το όχημα βρίσκεται σε Eco Pro mode η ακουστική ανάδραση είναι σχεδόν μηδενική. Εδώ, ο αθόρυβος χαρακτήρας του συστήματος κίνησης υπογραμμίζει την απόφαση του οδηγού να υιοθετήσει ένα πολύ αποδοτικό στυλ οδήγησης.

Στην έκδοση που έχει εξελιχθεί ειδικά για τα ηλεκτροκίνητα μοντέλα BMW M, ο ήχος του συστήματος κίνησης της i4 γίνεται ισχυρότερος για να διεγείρει ενθουσιασμό. Επιπλέον, η διαφοροποίηση μεταξύ Comfort και Sport είναι ιδιαίτερα ισχυρή. Συνολικά, το «ηχόχρωμα» του συστήματος κίνησης προβάλλει ένα λιγότερο αρμονικό αλλά πολύ συναρπαστικό και τεχνικό ακουστικό προφίλ.

Η επιτάχυνση αυξάνει την ένταση του soundtrack τονίζοντας τον σπορ χαρακτήρα του αυτοκινήτου.
Ο Hans Zimmer και ο Renzo Vitale είχαν ήδη συνεργαστεί στην ηχητική επένδυση του συστήματος κίνησης του μοντέλου BMW Vision M NEXT που αποκαλύφθηκε το 2019 και του πρωτοτύπου Concept i4 που παρουσιάστηκε την επόμενη χρονιά. Χρήσιμες γνώσεις που αποκτήθηκαν από αυτή τη δημιουργική διαδικασία εφαρμόζονται τώρα στον σχεδιασμό ήχων των μελλοντικών μοντέλων παραγωγής.

Οι νέοι ήχοι συστημάτων κίνησης που αναπτύχθηκαν σε συνεργασία με τον Hans Zimmer αναμένεται να χρησιμοποιηθούν στις i4 και iX κατά την διάρκεια του 2022. Το IconicSounds Electric προσφέρεται στάνταρ με την iX και προαιρετικά με την i4. Σε αυτοκίνητα με παλαιότερη ημερομηνία παραγωγής, οι νέοι ήχοι μπορούν να εισάγονται εκ των υστέρων μέσω Remote Software Upgrade, εάν ο πελάτης το επιθυμεί. Το νέο φάσμα περιλαμβάνει έναν ήχο ‘ready-to-drive’, έναν ‘stop’, αλλά και έναν ήχο συστήματος κίνησης που θα διατίθεται στη σχετική έκδοση ηλεκτρικών μοντέλων της μάρκας.

Νίκος Τσάδαρης

Σχετικά Tags
BMW