Δυναμίτες τα Mini John Cooper Works και John Cooper Works Cabrio

Δυναμίτες τα Mini John Cooper Works και John Cooper Works Cabrio

Δύο παραλλαγές αμαξώματος με κινητήρα 231 ίππων & συναρπαστικές επιδόσεις

Με φρέσκια σχεδίαση και πολλά νέα στοιχεία εξοπλισμού, τα Mini John Cooper Works και John Cooper Works Cabrio εδραιώνουν την ηγετική τους θέση στη συγκεκριμένη κατηγορία οχημάτων, ενώ η μινιμαλιστική σχεδιαστική γλώσσα της μάρκας εκφράζει τον χαρακτήρα των δύο σπορ εκδόσεων πιο ξεκάθαρα από ποτέ.

Εκτός από τους στρογγυλούς προβολείς LED, ο σχεδιασμός δίνει επίσης έμφαση στη μεγαλύτερη πλέον εξαγωνική μάσκα, η οποία, μαζί με τα μεγάλα πλαϊνά ανοίγματα, εξασφαλίζει την απαραίτητη παροχή αέρα για τα συστήματα κίνησης και πέδησης. Ένα άλλο χαρακτηριστικό είναι η λωρίδα που διακοσμεί τον προφυλακτήρα, η οποία είναι τώρα βαμμένη στο χρώμα αμαξώματος. Υπάρχουν επίσης τροποποιημένα διακοσμητικά στα πλαϊνά πάνελ στο εμπρός μέρος, καθώς και ο ιδιαίτερα εντυπωσιακός διαχύτης στην πίσω ποδιά και των δύο μοντέλων, ο οποίος έχει επίσης επανασχεδιαστεί.

Κινητήρας – Κιβώτια

Το εξατομικευμένο στυλ συνδυάζεται με δυναμικά χαρακτηριστικά. Ο 4κύλινδρος κινητήρας των 2.0 λίτρων τεχνολογίας TwinPower Turbo, αποδίδει μέγιστη ισχύ 231 ίππων με μέγιστη ροπή 320 Nm και στα δύο μοντέλα. Ο κινητήρας αυτός επιταχύνει το John Cooper Works από στάση στα 100 χλμ/ώρα σε 6,3 δευτερόλεπτα με το στάνταρ 6τάχυτο μηχανικό κιβώτιο και σε μόλις 6,1 δευτερόλεπτα με το προαιρετικό 8τάχυτο κιβώτιο Steptronic Sport. Οι επιδόσεις του John Cooper Works Cabrio είναι παραπλήσιες, με τα 0-100 να ολοκληρώνονται σε 6,6 και 6,5 δευτερόλεπτα αντίστοιχα.

Η ηλεκτρικά αναδιπλούμενη υφασμάτινη μαλακή οροφή του John Cooper Works Cabrio (προαιρετικά διατίθεται επίσης η οροφή με γραφικά Union Jack) μπορεί να ανοίξει εν κινήσει με ταχύτητες έως και 30 χλμ/ώρα με το πάτημα ενός μπουτόν μέσα σε 18 δευτερόλεπτα. Εκτός από τον αέρα, ο χαρακτηριστικός ήχος από τις δύο απολήξεις από ανοξείδωτο χάλυβα 85 χιλιοστών της σπορ εξάτμισης, φτάνει αφιλτράριστος στα αυτιά των επιβατών στο εσωτερικό του 4θέσιου ανοιχτού Mini.

Πλαίσιο – Ανάρτηση

Η ειδικά εξελιγμένη για το συγκεκριμένο μοντέλο τεχνολογία πλαισίου, η οποία, όπως και ο κινητήρας, έχει εξελιχθεί και ρυθμιστεί με βάση την εμπειρία στους αγώνες των εκδόσεων John Cooper Works, εξασφαλίζει διασκεδαστική οδήγηση, ειδικά όταν το αυτοκίνητο στρίβει με ταχύτητα. Η σπορ ρύθμιση στην ανάρτηση είναι μέρος του βασικού εξοπλισμού και στα δύο μοντέλα, όπως ακριβώς συμβαίνει τόσο με τα σπορ φρένα, τα οποία έχουν εξελιχθεί σε συνεργασία με την εξειδικευμένη στο είδος Brembo, όσο και με τις αλουμινένιες ζάντες John Cooper Works των 17 ιντσών.

Οι σταθερές, 4πίστονες δαγκάνες των φρένων με τους εσωτερικά αεριζόμενους δίσκους στους εμπρός τροχούς και τις κόκκινες δαγκάνες που φέρουν το λογότυπο John Cooper Works, εξασφαλίζουν ακρίβεια και δύναμη στο φρενάρισμα, ενώ για καλύτερη επαφή με το δρόμο κατά τη διάρκεια έντονης πλευρικής επιτάχυνσης (δυνάμεις g) στις στροφές, διατίθενται προαιρετικά αλουμινένιες ζάντες 18 ιντσών, συμπεριλαμβανομένων των νέων ζαντών John Cooper Works Circuit που διαθέτουν χρωματισμό δύο τόνων.

Ένα από τα χαρακτηριστικά στοιχεία των μοντέλων John Cooper Works είναι ο συνδυασμός των εντυπωσιακών επιδόσεων με την πρακτικότητα σε καθημερινή χρήση. Η τελευταία έκδοση της προαιρετικής ανάρτησης Adaptive Suspension παρέχει βελτιωμένη ισορροπία μεταξύ του σπορ χαρακτήρα και της άνεσης στην οδήγηση.

Η ανάρτηση υιοθετεί μια νέα τεχνολογία επιλεκτικής συχνότητας στα αμορτισέρ που λειτουργεί χάρη σε μια πρόσθετη βαλβίδα που επενεργεί στην πλευρά έλξης. Μέσα σε χρόνο 50 έως 100 χιλιοστών του δευτερολέπτου, οι ανώτατες τιμές πίεσης εντός του αμορτισέρ εξομαλύνονται. Αυτό το χαρακτηριστικό έχει ως αποτέλεσμα μία ιδιαίτερα αποτελεσματική απόσβεση σε δρόμους με ανωμαλίες. Την ίδια στιγμή, η μέγιστη δύναμη απόσβεσης της ανάρτησης Adaptive Suspension είναι έως και 10% υψηλότερη από πριν, με αποτέλεσμα η ακρίβεια του συστήματος διεύθυνσης και η ευελιξία του αυτοκινήτου στις στροφές να βελτιώνονται ακόμη περισσότερο.

Τα δυο μοντέλα διαθέτουν επίσης νέα πακέτα εξοπλισμού στους τομείς της άνεσης, της συνδεσιμότητας και της υποβοήθησης της οδήγησης. Τα πακέτα αυτά περιλαμβάνουν νέες επιλογές, όπως θερμαινόμενο τιμόνι, σύστημα προειδοποίησης αλλαγής λωρίδας ως μέρος του Driving Assistant και λειτουργία Stop & Go για το Active Cruise Control.

Εσωτερικό

Ο ανασχεδιασμένος κεντρικός πίνακας οργάνων που αποτελείται από μία οθόνη αφής 8,8 ιντσών με ενσωματωμένα μπουτόν για τη ρύθμιση του ήχου καθώς και των γνωστών προεπιλογών, διατίθεται στάνταρ. Το επίσης νέο λειτουργικό σύστημα διευκολύνει τον διαισθητικό έλεγχο των συστημάτων του οχήματος, των προγραμμάτων ήχου, της πλοήγησης, της επικοινωνίας καθώς και των εφαρμογών.

Τα widget σε πραγματικό χρόνο, τα οποία μπορούν να επιλεχθούν μέσω κινήσεων σάρωσης στην οθόνη αφής, είναι τώρα διαθέσιμα για το σκοπό αυτό. Εκτός από τη σύγχρονη οθόνη γραφικών, το λειτουργικό σύστημα προσφέρει επίσης νέες δυνατότητες εξατομίκευσης. Δύο διαφορετικά θέματα χρωμάτων είναι διαθέσιμα για τις κεντρικές οθόνες στο μέσον του ταμπλό και την προαιρετικά διαθέσιμη πολυλειτουργική οθόνη οργάνων που βρίσκεται στην κολόνα του τιμονιού.

Στη λειτουργία "Lounge", οι επιφάνειες των οθονών εμφανίζονται σε χαλαρωτικές αποχρώσεις του μπλε και του τιρκουάζ. Η μετάβαση στη λειτουργία "Sport" κάνει το φόντο της οθόνης να λάμπει σε κόκκινο και ανθρακί χρώμα. Εάν κάποιος το επιθυμεί, οι χρωματικές επιλογές των οθονών μπορούν να συνδεθούν με τα στάνταρ MINI Driving Modes.

Οι φρέσκες πινελιές στους τομείς των χειριστηρίων και των χρωματισμών συνδυάζονται αρμονικά με τον εμπνευσμένο από τους αγώνες σχεδιασμό του cockpit και στα δύο μοντέλα. Τα σπορ καθίσματα John Cooper Works με ενσωματωμένα προσκέφαλα, το σπορ δερμάτινο τιμόνι με επένδυση Nappa και νέας σχεδίασης κουμπιά πολλαπλών λειτουργιών, η ραφή σε γκρι αντίθεση και το λογότυπο John Cooper Works στο κέντρο του, η ανθρακί επένδυση στην οροφή, τα πεντάλ από ανοξείδωτο ατσάλι και ένα μοχλός ή επιλογέας σχέσεων ειδικά σχεδιασμένος για τα δύο μοντέλα, δημιουργούν γνήσια σπορ αίσθηση στο εσωτερικό.

Το πακέτο εξοπλισμού John Cooper Works, το οποίο προσφέρεται ως εναλλακτική λύση έναντι του βασικού, ενισχύει το στυλ και την απόλαυση της οδήγησης περιλαμβάνοντας εξωτερικές και εσωτερικές πινελιές σε γυαλιστερό Piano Black, δερμάτινη ταπετσαρία Dinamica σε Carbon Black χρώμα για τα σπορ καθίσματα John Cooper Works καθώς και ένα υψηλής ποιότητας εξωτερικό φινίρισμα. Επιπλέον, η ανάρτηση Adaptive Suspension και οι ζάντες των 18 ιντσών αποτελούν μέρος του πακέτου John Cooper Works και για τα δύο κορυφαία σπορ μοντέλα.

Νίκος Τσάδαρης