Η Mini ξεκίνησε το car sharing

Η Mini ξεκίνησε το car sharing

Προς το παρόν σε Γερμανία και Ολλανδία

Η Mini ξεκίνησε την εμπλοκή της στη «διαμοιρασμένη κινητικότητα» (shared mobility) με την υπηρεσία Mini Sharing και το αντίστοιχο app. Από την 1η Μαρτίου 2021, πελάτες στη Γερμανία και την Ολλανδία μπορούν να διαμοιράζονται το Mini τους με μέλη της οικογένειας και φίλους, εύκολα, γρήγορα και χωρίς προβλήματα. Το app μπορεί να χρησιμοποιείται για κράτηση, ξεκλείδωμα και κλείδωμα του οχήματος και για εκκίνηση του θερμικού κινητήρα / ηλεκτροκινητήρα.

Η χρήση της υπηρεσίας Mini Sharing είναι απλή υπόθεση μέσω του Mini Sharing app. Μετά την εγκατάσταση της εφαρμογής στο smartphone του πελάτη (διατίθεται για iOS και Android), μπορεί να γίνεται πρόσκληση μελών της οικογένειας και φίλων που επίσης έχουν το app. Εάν οι φίλοι επιθυμούν να χρησιμοποιούν το όχημα για μία συγκεκριμένη χρονική περίοδο, θα στέλνουν ένα αίτημα στον ιδιοκτήτη μέσω του app. Αυτό το αίτημα εμφανίζεται στη λειτουργία του ημερολογίου του Sharing app και εκεί γίνεται η αποδοχή και διαχείριση από τον ιδιοκτήτη. Πριν ξεκινήσει η κράτηση, ο προσκεκλημένος οδηγός θα λαμβάνει χρήσιμες πληροφορίες για το αυτοκίνητο, όπως τοποθεσία και αυτονομία / τρέχον επίπεδο φόρτισης. Ο χρήστης χρειάζεται διαδικτυακή σύνδεση μόνο κατά την έναρξη της κράτησης. Από εκεί και μετά, το smartphone επικοινωνεί με τη μονάδα Mini Sharing μέσω Bluetooth, που επιτρέπει τη διάδραση με το αυτοκίνητο χωρίς να χρειάζεται διαδικτυακή σύνδεση. Επομένως, η υπηρεσία μπορεί να χρησιμοποιείται χωρίς προβλήματα σε υπόγειους σταθμούς στάθμευσης αυτοκινήτων ή σε περιοχές με ανεπαρκές σήμα δικτύου.

Η συγκεκριμένη υπηρεσία έχει ήδη δοκιμαστεί και χρησιμοποιηθεί με επιτυχία  και έχει τύχει ιδιαίτερα θετικής υποδοχής στη Μαδρίτη το 2019, και αργότερα στη Βαρκελώνη με παρόμοια αποτελέσματα. Μετά την επιτυχημένη ολοκλήρωση του πιλοτικού προγράμματος, η υπηρεσία διαμοιρασμού οχήματος ιδιωτικής χρήσης διατίθεται σε όλη την Ισπανία από τον Οκτώβριο του 2020. Στη Γερμανία και την Ολλανδία, η υπηρεσία κυκλοφόρησε στις αρχές Μαρτίου 2021. Όλα τα Γερμανικά Mini που κατασκευάζονται από τον Ιανουάριο του 2020 είναι ήδη εξοπλισμένα με την απαιτούμενη τεχνολογία από το εργοστάσιο (επιλογή: 5GE - Flexible Car Sharing Preparation). Η μονάδα Mini Sharing μπορεί να τοποθετείται εκ των υστέρων ως αξεσουάρ σε οποιοδήποτε εξουσιοδοτημένο συνεργείο της μάρκας. Στη συνέχεια, ο πελάτης θα έχει τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσει αμέσως την εφαρμογή. Το κόστος της υπηρεσίας στην Γερμανία τον πρώτο χρόνο ανέρχεται στα 360 ευρώ (διάρκεια ενός έτους), συν το κόστος εγκατάστασης. Εάν η υπηρεσία επεκταθεί μετά τον ένα χρόνο, τότε το ετήσιο κόστος θα είναι 49 ευρώ (σε ισχύ τον Μάρτιο του 2021). Περισσότερες πληροφορίες βρίσκονται στην δ/νση: https://www.mini.com/en_MS/home/mini-sharing.html.

Νίκος Τσάδαρης