Skoda Enyaq iV: Ηλεκτρικό και με ισχύ από 148 έως 299 ίππους

Skoda Enyaq iV: Ηλεκτρικό και με ισχύ από 148 έως 299 ίππους

Πόσο θα κοστίζει

Το ENYAQ iV, είναι το πρώτο ηλεκτρικό SUV της Skoda που θα κυκλοφορήσει στους ευρωπαϊκούς δρόμους σε λίγες εβδομάδες. Το ENYAQ iV βασίζεται στην ειδικά εξελιγμένη για την ηλεκτροκίνηση αρθρωτή πλατφόρμα MEB του VW Group και το μεγαλύτερο βήμα στη στρατηγική ηλεκτροκίνησης της μάρκας. Παράγεται στο κεντρικό εργοστάσιο της μάρκας στην Mladá Boleslav, στην Τσεχία, το μοναδικό εκτός Γερμανίας εργοστάσιο στην Ευρώπη που κατασκευάζει μοντέλο του Volkswagen Group με βάση την MEB.

Η νέα ναυαρχίδα της Skoda διαθέτει άφθονους εσωτερικούς χώρους, όπως είναι χαρακτηριστικό της μάρκας και εντυπωσιακή εμφάνιση. Στο εσωτερικό, το νέο concept των Design Selections, οι νέες επιλογές σχεδίασης, αντικαθιστούν τα κλασικά επίπεδα επένδυσης, ενώ μια καθαρή και νέα δομή των διαθέσιμων επιλογών σημαίνει ότι το αυτοκίνητο μπορεί να διαμορφωθεί σε λίγα μόνο βήματα. Το ENYAQ iV έρχεται με κίνηση πίσω ή σε όλους τους τροχούς και υπάρχουν διαθέσιμα πέντε επίπεδα ισχύος και τρία μεγέθη μπαταρίας. Η άνω των 520 χλμ. αυτονομία (προκαταρκτική, WLTP) εγγυάται ταξείδια μεγάλων αποστάσεων.

Το ηλεκτρικό SUV, με μήκος 4.649 χιλ., πλάτος 1.879 χιλ. και ύψος 1.616 χιλ., προσφέρει μεγάλους εσωτερικούς χώρους. Το μακρύ μεταξόνιο των 2.765 χιλ. και η απουσία σήραγγας μετάδοσης, συμβάλλουν στην ευρυχωρία για τους πίσω επιβάτες και συνολική χωρητικότητα του χώρου αποσκευών 585 λίτρων.

Σχεδίαση

Ο σχεδιασμός χαρακτηρίζεται από ισορροπημένες αναλογίες, όντας σύγχρονος και δυναμικός. Το προαιρετικό Crystal Face, η νέα χαρακτηριστική μάσκα, εντυπωσιάζει με τις κάθετες ραβδώσεις που φωτίζονται από 131 LED, ενώ μια οριζόντια λωρίδα φωτός ολοκληρώνει την εμφάνιση του αυτοκινήτου.

Μαζί με τα φώτα πορείας κατά τη διάρκεια της ημέρας και τις μονάδες LED των προβολέων Full LED Matrix για χαμηλή δέσμη και υψηλή δέσμη, η φωτισμένη γρίλια δημιουργεί μια χαρακτηριστική οπτική υπογραφή. Οι μεγάλοι τροχοί (διαμέτρου 18 έως 21 ιντσών) τονίζουν την εμφάνιση του μοντέλου. Στην έκδοση Founders Edition, το Crystal Face και οι τροχοί 21 ιντσών αποτελούν μέρος του βασικού εξοπλισμού. Αυτή η ειδική έκδοση περιορίζεται σε 1.895 μονάδες (συμβολικός φόρος τιμής στο έτος κατά το οποίο οι Václav Laurin και Václav Klement ίδρυσαν την –πάλαι ποτέ- Τσέχικη εταιρεία).

Το ENYAQ iV εκμεταλλεύεται πλήρως τις τεχνικές δυνατότητες και την ευελιξία που προσφέρει η MEB, καθώς διατίθεται με τρία μεγέθη μπαταρίας και σε πέντε διαφορετικά επίπεδα ισχύος. Τα δύο πιο ισχυρά μοντέλα διαθέτουν κίνηση σε όλους τους τροχούς χάρη σε έναν δεύτερο ηλεκτρικό κινητήρα στον μπροστινό άξονα ενώ στα υπόλοιπα η κίνηση μεταδίδεται στους πίσω τροχούς.

Εσωτερικό

Στο εσωτερικό, οι σχεδιαστές έχουν αντικαταστήσει τα κλασσικά επίπεδα επενδύσεων με το concept του Design Selections, που προσφέρει σύγχρονα περιβάλλοντα διαβίωσης, με κάθε επιλογή να προσφέρει όμορφα συνδυασμένα χρώματα και υλικά. Χρησιμοποιούνται επίσης φυσικά, βιώσιμα επεξεργασμένα και ανακυκλωμένα υλικά.

Χρειάζονται μόνο έξι βήματα για ένα πλήρως διαμορφωμένο ENYAQ iV, με επιλογή από ένδεκα διαθέσιμα θεματικά πακέτα που αναφέρονται σε στοιχεία όπως άνεση, κλιματισμός, συστήματα υποβοήθησης οδηγού και ψυχαγωγία/ενημέρωση. Επιπλέον, υπάρχουν μεμονωμένες επιλογές που επιτρέπουν στον πελάτη να προσθέσει τις τελευταίες πινελιές για επιπλέον εξατομίκευση.

Το νέο Digital Cockpit, ο ψηφιακός πίνακας οργάνων, είναι κομψό και μίνιμαλ, με μέγεθος 5,3 ίντσες. Εμφανίζει με σαφήνεια τις πιο σημαντικές πληροφορίες, όπως ταχύτητα, δεδομένα οδήγησης, συστήματα πλοήγησης και τα ενεργά συστήματα υποβοήθησης. Ο οδηγός μπορεί να επιλέξει μεταξύ τεσσάρων διαφορετικών διατάξεων, οι οποίες μπορούν να λειτουργούν διαισθητικά ενώ χρησιμοποιεί το πολυλειτουργικό τιμόνι για τον έλεγχο πολλών λειτουργιών του οχήματος και συστημάτων υποβοήθησης.

Το ENYAQ iV μπορεί να εξοπλιστεί με μια πρωτοποριακή head-up οθόνη με τεχνολογία επαυξημένης πραγματικότητας που προβάλλει πληροφορίες για τον οδηγό σε δύο διαφορετικές περιοχές. Εκτός από την τρέχουσα ταχύτητα και τα σήματα κυκλοφορίας, πληροφορίες από τα συστήματα υποβοήθησης και οδηγίες πλοήγησης μπορούν επίσης να εμφανίζονται στο παρμπρίζ ακριβώς πάνω από το ταμπλό, στην πιο κοντινή στο οδηγό ζώνη.

Η μεγαλύτερη ζώνη προβολής για επαυξημένη πραγματικότητα βρίσκεται ψηλότερα στο παρμπρίζ και νοητά πιο μακριά από τον οδηγό. Εδώ, εμφανίζονται μεγαλύτερα σύμβολα, όπως βέλη κατεύθυνσης από το σύστημα πλοήγησης. Πληροφορίες σχετικά με το Adaptive Lane Assist ή το Adaptive Cruise Control εμφανίζονται επίσης εδώ, όπως και οι πινακίδες κυκλοφορίας και οι προειδοποιήσεις. Μέσω του μενού του συστήματος, το πρόγραμμα οδήγησης μπορεί να προσαρμόσει τη θέση της περιοχής προβολής στο παρμπρίζ, να ρυθμίσει χρώμα και φωτεινότητα και να επιλέξει ποιες πληροφορίες θα εμφανίζονται.

Νέες μορφές προβολής και διαδικτυακές υπηρεσίες ειδικά για τα ηλεκτρικά οχήματα ορίζουν την προηγμένη ψυχαγωγία του ηλεκτρικού μοντέλου από την τεχνολογία Modular Infotainment Matrix τελευταίας γενιάς. Το κέντρο ελέγχου είναι η κεντρική οθόνη αφής η οποία, με μέγεθος 13 ιντσών. Ο χειρισμός της γίνεται ανέπαφα, τόσο με κινήσεις των χεριών όσο και με φωνητικό έλεγχο - μέσω του ψηφιακού βοηθού φωνής Laura.

Επιπλέον, το νέο μοντέλο είναι πάντα και «έξυπνα» συνδεδεμένο, ενώ η φόρτιση της μπαταρίας και ο κλιματισμός μπορούν να ελεγχθούν από απόσταση μέσω της εφαρμογής MySkoda.

Το SKODA ENYAQ iV προσφέρει στους επιβάτες υψηλά επίπεδα ενεργητικής και παθητικής ασφάλειας. Το ηλεκτρικό SUV διαθέτει έως εννέα αερόσακους, μια ολοκληρωμένη και προληπτική λειτουργία CrewProtect Assist και πολλά προηγμένα συστήματα υποβοήθησης. Το Travel Assist με διαμήκη και πλευρική υποστήριξη είναι μόνο ένα από αυτά.

Ένα μεγάλο μέρος των υλικών κατασκευής του μοντέλου ανακυκλώνονται (συμπεριλαμβανομένων πλαστικών, μετάλλων και γυαλιού), όπως τα 13,1 κιλά των πλαστικών που χρησιμοποιούνται στην κατασκευή του, το 40% του χάλυβα και το 60% του αλουμινίου. Στο επιλογή “Lodge” των Design Selections, η ταπετσαρία των καθισμάτων είναι κατασκευασμένη από 40% φυσικό καινούργιο μαλλί, με τη σφραγίδα έγκρισης της Woolmark Company και 60% από ανακυκλωμένα μπουκάλια PET. Αντίστοιχα, το δέρμα στην “eco Suite”έχει τύχει επεξεργασίας με φιλικό προς το περιβάλλον τρόπο, με χρήση εκχυλισμάτων φύλλων ελιάς.

Τα απαραίτητα πλέον χαρακτηριστικά Simply Clever της μάρκας που καθιστούν την καθημερινή χρήση του οχήματος εύκολη και βολική, διαθέτουν μεταξύ άλλων θήκη εισιτηρίων στην κολόνα Α, άγκιστρα της τσάντας στον χώρο αποσκευών και θήκες αποθήκευσης smartphone στο πίσω μέρος των μπροστινών καθισμάτων, ενώ οι νέες λειτουργίες παρέχουν έξυπνες απαντήσεις σε ερωτήσεις όπως «Πού μπορώ να αποθηκεύσω το καλώδιο φόρτισης;» και «Πώς μπορώ να κρατήσω τα χέρια μου καθαρά όταν χειρίζομαι το καλώδιο;» Το καλώδιο φόρτισης μπορεί εύκολα να καθαριστεί με ένα καθαριστικό καλωδίων πριν αποθηκευτεί σε μια ειδική τσάντα στο χώρο αποσκευών. Ένα προστατευτικό κάλυμμα καλύπτει την υποδοχή φόρτισης του οχήματος κατά την φόρτιση.

Επιπλέον, καθώς τα ηλεκτρικά οχήματα δεν διαθέτουν σήραγγα μετάδοσης, οι σχεδιαστές το εκμεταλλεύτηκαν για να δημιουργήσουν ένα νέο εσωτερικό concept για το ENYAQ iV που περιλαμβάνει έξυπνες επιλογές αποθήκευσης. Δημιούργησαν μια κεντρική κονσόλα που φιλοξενεί ένα δεύτερο διαμέρισμα αποθήκευσης χωρητικότητας 11,4 λίτρων επιπλέον του Jumbo Box 6,2 λίτρων, κάτω από το κεντρικό υποβραχιόνιο.

Το ENYAQ iV αναμένεται να κάνει την εμφάνισή του και στους ελληνικούς δρόμους στις αρχές Μαΐου. Οι παραγγελίες έχουν ήδη ξεκινήσει, με τις προτεινόμενες τιμές λιανικής να ξεκινούν από 35.700 € (29.942 € με το πρόγραμμα «Κινούμαι Ηλεκτρικά»), για το ENYAQ iV 50.

Πιο αναλυτικά (τιμές για τις εκδόσεις 80xκαι RSθα ανακοινωθούν τις επόμενες εβδομάδες).

Νίκος Τσάδαρης

Σχετικά Tags
Skoda