Στην Ελλάδα το νέο Hyundai Tucson

Στην Ελλάδα το νέο Hyundai Tucson

Με αποκλειστικά υβριδικές εκδόσεις

Το Hyundai Tucson 4ης γενιάς, βρίσκεται ήδη στην Ελλάδα, με πλήρως εξηλεκτρισμένη γκάμα και νέα σχεδιαστική ταυτότητα.

Το νέο Κορεάτικο C-SUV, είναι ποιοτικά αναβαθμισμένο, με ιδιαίτερο σχεδιαστικό χαρακτήρα και εξοπλισμένο με την τελευταία λέξη της τεχνολογίας. Από το λανσάρισμα διαθέτει πολλές εκδόσεις, με κινητήρες βενζίνης και diesel, αυτόματα ή χειροκίνητα κιβώτια, αλλά και εκδόσεις με κίνηση εμπρός ή και στους τέσσερις τροχούς. Όλοι οι κινητήρες διαθέτουν ήπιο υβριδικό σύστημα, ενώ στην κορυφή βρίσκεται ένας full hybrid 1.6Τ με απόδοση 230 ίππων. Προσεχώς αναμένεται μια plug-in υβριδική εκδοχή και

Σχεδίαση - Εσωτερικό

Η νέα σχεδιαστική ταυτότητα του Tucson ονομάζεται “Sensuous Sportiness” και συνδυάζει φινέτσα με σπορ χαρακτηριστικά. Οι διαστάσεις είναι ελαφρώς αυξημένες σε σχέση με την προηγούμενη έκδοση (+2 εκ. μήκος, +1,5 εκ πλάτος & +1 εκ μεταξόνιο) και ως εκ τούτου η 4η γενιά είναι πιο ευρύχωρη από ποτέ, με τους πίσω επιβάτες να έχουν στη διάθεσή τους 2,6 εκατοστά επιπλέον χώρου για τα πόδια τους. Αυξημένος (από 3-107 λίτρα ανάλογα την έκδοση) που συνολικά χωρά από 546 έως 620 λίτρα.

Το ευρύχωρο εσωτερικό του νέου Tucson αποκαλείται Interspace, όντας σχεδιασμένο με έμπνευση από …καταρράκτες, με την διακόσμηση και τα υλικά, ενώ τα μαλακά πλαστικά είναι άριστης ποιότητας. Στο κέντρο του ταμπλό η νέα οθόνη πολυμέσων των 10,25 ιντσών, περιβάλλεται από «διακόπτες» αφής για όλες τις περιφερειακές λειτουργίες (θέρμανση, εξαερισμό, κλιματισμό), ενώ εντυπωσιάζουν οι αεραγωγοί, που ξεκινούν από τις πόρτες και καταλήγουν στην κεντρική κονσόλα. Ψηφιακός με διάσταση 10,25'' είναι και ο ευανάγνωστος πίνακας οργάνων, ενώ το πολυλειτουργικό τιμόνι υποστηρίζει σημαντικά το έργο του οδηγού.

Όσον αφορά την συνδεσιμότητα, το νέο Tucson διαθέτει την τελευταία έκδοση των κορυφαίων υπηρεσιών Bluelink, που προσφέρει πολλές υπηρεσίες όπως Connected Routing, Last Mile Navigation, αλλά και τα Apple CarPlay και Android Auto, για σύνδεση των smartphones.

Ο βασικός εξοπλισμός του νέου μοντέλου (από την έκδοση των 150 ίππων με τα 24.990 ευρώ) περιλαμβάνει σχεδόν τα πάντα. Μεταξύ αυτών είναι: ESP με hill holder, hill decent, προειδοποίησης εκτροπής από τη λωρίδα, υποβοήθηση διατήρησης και οδήγηση στην μέση της λωρίδας κυκλοφορίας προειδοποίηση απόσπασης προσοχής, προειδοποίηση εκκίνησης προπορευόμενου οχήματος, αυτόματο φρενάρισμα με ανίχνευση πεζών και δικύκλων, 7 αερόσακους (ο 7ος ανάμεσα σε οδηγό του συνοδηγό), αυτόματο διζωνικό κλιματισμό, ηλεκτρικά παράθυρα, ηλεκτρικά ρυθμιζόμενους, θερμαινόμενους και αναδιπλούμενους καθρέφτες, κεντρικό κλείδωμα με τηλεχειρισμό, συναγερμό, drive modes, αυτόματα φώτα και καθαριστήρες, στατικά φώτα στροφής, cruise control, κάμερα οπισθοπορείας, υποβοήθηση παρκαρίσματος, ράγες οροφής, υπολογιστής ταξιδιού, ηλεκτροχρωματικός εσωτερικός καθρέφτης, ηλεκτρικά ρυθμιζόμενη οσφυϊκή στήριξη καθίσματος οδηγού, ζάντες αλουμινίου, σύστημα πολυμέσων με Bluetooth, θύρες USB και Aux, θύρα φόρτισης USB πίσω, σύστημα start-stop, σύστημα ελέγχου πίεσης ελαστικών κλπ.

Κινητήρες – Κιβώτια

Όλα τα κινητήρια συστήματα του νέου Tucson είναι βενζίνης ή diesel 1.6 λίτρων, turbo, με σύστημα ελέγχου των βαλβίδων CVVD και ήπιο ή full υβριδικό σύστημα. Οι ήπιες υβριδικές εκδόσεις 48 V βενζίνης έχουν απόδοση 150 ή 180 ίππων και συνδυάζονται με χειροκίνητο κιβώτιο 6 ταχυτήτων ή αυτόματο διπλού συμπλέκτη 7 ταχυτήτων. Η έκδοση diesel αποδίδει 136 ίππους και συνοδεύεται από αυτόματο 7άρι κιβώτιο διπλού συμπλέκτη. Υπάρχει ακόμη και μια πλήρως υβριδική έκδοση με υπερτροφοδοτούμενο βενζινοκινητήρα 1,6, ηλεκτροκινητήρα και αυτόματο κιβώτιο 6 ταχυτήτων, με απόδοση 230 ίππων. Η βενζινοκίνητη έκδοση των 180 ίππων, η diesel και η υβριδική, προσφέρονται και με τετρακίνηση.

Σημαντικά είναι τα νέα και από τον χώρο των αναρτήσεων (γόνατα Μακ Φέρσον εμπρός - πολλαπλοί σύνδεσμοι πίσω), καθώς το Tucson 4ης γενιάς πωλείται με δύο συστήματα ανάρτησης (ένα με ενεργά και ένα με συμβατικά αμορτισέρ) . Η ηλεκτρονικά ελεγχόμενη ανάρτηση Electronic Controlled Suspension (ECS), συνδυάζει ιδανικά άνεση και οδική συμπεριφορά, με τα χαρακτηριστικά της να αλλάζουν ανάλογα με το πρόγραμμα οδήγησης (Normal, Eco και Sport). Το σύστημα λειτουργεί λαμβάνοντας υπόψη τις συνθήκες οδήγησης ανάλογα την ταχύτητα, την επιφάνεια του δρόμου, τις στροφές, κ.ά. περιορίζοντας τις κινήσεις του αμαξώματος. Τέλος, οι ζάντες ξεκινούν από διάμετρο 17'' και φτάνουν έως και τις 19''.

Το νέο Tucson σε τρία επίπεδα εξοπλισμού (exclusive, premium & distinctive) είναι διαθέσιμο στο επίσημο δίκτυο της Ελλάδας, συνοδευόμενο από εγγύηση πέντε ετών χωρίς περιορισμό χιλιομέτρων. Οι τιμές ξεκινούν από 24.990 ευρώ (1.6, 150 ίππων, χειροκίνητο κιβώτιο) και φθάνουν έως τα 40.990 ευρώ (1.6 HEV, 230ίππων, 4WD, 6AT).

Νίκος Τσάδαρης