Νέα BMW Σειρά 4 Cabrio: Με νέο softtop και καινοτόμο εξοπλισμό

Νέα BMW Σειρά 4 Cabrio: Με νέο softtop και καινοτόμο εξοπλισμό

ΔΎο ακόμα straight-six κινητήρες diesel αναμένεται να προστεθούν στη γκάμα μέσα στο 2021

Τα σπορ χαρακτηριστικά που αποτελούν την κατασκευαστική φύση της νέας BMW Σειράς 4, μεταφέρονται και στην ανοιχτή έκδοση του μοντέλου. Με ανεξάρτητη σχεδίαση, νέα δομή softtop, ποικίλα κινητήρια σύνολα, προηγμένη τεχνολογία πλαισίου, ειδικές ενισχύσεις αμαξώματος και καινοτόμο εξοπλισμό, η νέα Σειρά 4 Cabrio προσφέρει γνωστή οδηγική ευχαρίστηση της μάρκας μέσα από το ανοιχτό 4θέσιο Σειράς 4 Coupé.

Η νέα Σειρά 4 Cabrio συνεχίζει τη μακροχρόνια παράδοση σε μία κατηγορία που χρονολογείται εδώ και 35 χρόνια, από το λανσάρισμα της πρώτης Σειράς 3 Cabrio. Στην κορυφή της 6ης γενιάς βρίσκεται η M440i xDrive Cabrio, με τον 6κύλινδρο εν σειρά βενζινοκινητήρα των 374 ίππων. Επιπλέον, θα διατίθενται δύο 4κύλινδροι βενζινοκινητήρες και ένας 4κύλινδρος diesel από το λανσάρισμα που προγραμματίζεται για το Μάρτιο του 2021. Επίσης, δυο ακόμα straight-six κινητήρες diesel αναμένεται να προστεθούν στη γκάμα μέσα στο 2021.

Σχεδίαση

Η νέα σχεδιαστική φιλοσοφία της μάρκας θέλει χαμηλωμένη σιλουέτα που πλέον καθιερώνεται ως στοιχείο ταυτότητας των πολυτελών μεσαίων BMW Cabrio. Το νέο μοντέλο έχει μεγαλύτερες εξωτερικές διαστάσεις. Με μήκος 4.768 χλστ, είναι κατά 128 χλστ μεγαλύτερη από την προκάτοχό της, ενώ το πλάτος της έχει αυξηθεί κατά 27 χλστ στα 1.852 χλστ και το μεταξόνιό της κατά 41 χλστ στα 2.851 χλστ. Το ύψος του οχήματος είναι 1.384 χλστ με την οροφή κλειστή. Το αυξημένο πλάτος των μετατροχίων (+ 28 χλστ μπροστά, + 18 mm πίσω) τονίζει το σπορ «στήσιμο» του μοντέλου.

Προβολείς full-LED προσφέρονται στάνταρ, ενώ Adaptive LED Headlights με BMW Laserlight διατίθεται προαιρετικά, περιλαμβάνοντας προσαρμοζόμενο φωτισμό στροφής (adaptive cornering) με βελτιστοποιημένο, μεταβλητό φωτισμό του δρόμου για οδήγηση στην πόλη και τον αυτοκινητόδρομο. Σε ταχύτητες πάνω από 60 χλμ/ώρα, το Laserlight αυξάνει την εμβέλεια της μεγάλης σκάλας σε 550 μ. το μέγιστο και παρακολουθεί δυναμικά την πορεία του δρόμου.

 

Νέο softtop

Το καινοτόμο, τοξοειδές πάνελ του softtop της νέας Σειράς 4 Cabrio συνδυάζει τα πλεονεκτήματα ενός αναδιπλούμενου hardtop με την υφασμάτινη οροφή. Αποτελείται από μεγάλα τοξοειδή πάνελ με κρυστάλλινο πίσω παρμπρίζ που δεν εξέχει, αρκετά στρώματα μόνωσης και ένα υφασμάτινο κάλυμμα που διατίθεται σε Μαύρο χρώμα, στάνταρ και σε Anthracite Silver (προαιρετικά). Τα χαρακτηριστικά ηχομόνωσης και θερμομόνωσης του softtop υπερέχουν έναντι ενός συμβατικού softtop. Επίσης, είναι 40% ελαφρύτερο από το αναδιπλούμενο hardtop του προηγούμενου μοντέλου.

Η οροφή λειτουργεί με ηλεκτρικό μοτέρ που επιτρέπει το άνοιγμα/κλείσιμο μέσα σε 18 δευτερόλεπτα, μέσω ενός μπουτόν, ακόμα και εν κινήσει με ταχύτητες έως 50 χλμ/ώρα, ενώ ο μεταβλητός χώρος του softtop επιτρέπει την αύξηση της χωρητικότητας για τη μεταφορά αποσκευών από 300 στα 385 λίτρα όταν η οροφή είναι κλειστή.

Εσωτερικό

Η οδηγοκεντρική σχεδίαση του cockpit υποστηρίζεται από τη μεγάλη οθόνη που συγκεντρώνει τις λειτουργίες του πίνακα οργάνων και του Control Display. Η εργονομικά βελτιστοποιημένη διάταξη των χειριστηρίων αποκαλύπτει τον σπορ χαρακτήρα ενός αυτοκινήτου, όπως άλλωστε φανερώνει και ο βασικός εξοπλισμός του: σπορ εμπρός καθίσματα με αυτόματο μηχανισμό κίνησης πάνω βάσης ζώνης ασφαλείας, δερμάτινη επένδυση Vernasca, θέρμανση καθισμάτων και δερμάτινο σπορ τιμόνι καθώς και ατομικά πίσω καθίσματα.

Η ψηλά τοποθετημένη κεντρική κονσόλα εναρμονίζεται αισθητικά με την σχεδίαση του πίνακα οργάνων, την επένδυση των θυρών και την περιοχή των ώμων πίσω, δημιουργώντας ένα περιβάλλον που κυριολεκτικά αγκαλιάζει τους επιβάτες.

Κινητήρες - Κιβώτια

Ήπια υβριδική τεχνολογία προσφέρεται με τη νέα M440i xDrive Cabrio και όλες τις diesel εκδόσεις, ενισχύοντας τις επιδόσεις και την απόδοση. Η χρήση μιας ισχυρής μίζας - γεννήτριας 48-volt και μιας δεύτερης μπαταρίας επιτρέπει πολύ περισσότερη ανάκτηση ενέργειας μέσω πέδησης και αποθήκευση της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας. Αυτή χρησιμοποιείται όχι μόνο για την τροφοδοσία του ηλεκτρικού συστήματος αλλά και για μείωση του φορτίου του κινητήρα εσωτερικής καύσης και αύξηση της συνολικής ισχύος. Η μίζα-γεννήτρια δίνει ηλεκτρική ώθηση, παράγοντας πρόσθετη ισχύ 11 ίππων για πιο εύκολες προσπεράσεις ή εκκινήσεις.

Εκτός από τον εν σειρά 6κύλινδρο κινητήρα 374 ίππων, υπάρχουν δύο 4κύλινδροι βενζινοκινητήρες, που παράγουν ισχύ 184 ίππων στην 420i Cabrio και 258 ίππων στην 430i Cabrio. Ένας 4κύλινδρος κινητήρας diesel 190 ίππων χρησιμοποιείται στην 420d Cabrio. Αυτή η συγκεκριμένη μονάδα, όπως ο 6κύλινδρος εν σειρά κινητήρας της 430d Cabrio, υιοθετεί τώρα τεχνολογία TwinPower Turbo με υπερσυμπίεση δύο σταδίων. Δύο υπερσυμπιεστές διαφορετικών διαστάσεων παρέχουν άμεση απόκριση και άφθονη ισχύ στην M440d xDrive Cabrio. Όλα τα μοντέλα συμμορφώνονται με το πρότυπο εκπομπών ρύπων Euro 6d.

Όλες οι εκδόσεις της Σειράς 4 Cabrio εφοδιάζονται με 8τάχυτο κιβώτιο Steptronic ως στάνταρ. Η τελευταία έκδοση του αυτόματου κιβωτίου μεταφέρει τη ροπή του κινητήρα με βελτιστοποιημένα χαρακτηριστικά αλλαγών σχέσεων και ακόμα μεγαλύτερη απόδοση. Το 8τάχυτο Steptronic Sport που συνοδεύει στάνταρ τα μοντέλα BMW M και M Sport και διατίθεται προαιρετικά για όλες τις υπόλοιπες εκδόσεις, προσφέρει πιο δυναμική διαδικασία αλλαγών και χειριστήρια στο τιμόνι (shift paddles). Διαθέτει επίσης την νέα λειτουργία Sprint, που προσαρμόζει τα χαρακτηριστικά του κινητήρα και των αλλαγών σχέσεων για πολύ γρήγορες ενδιάμεσες επιταχύνσεις.

Ενισχύσεις αμαξώματος

Η ανθεκτική δομή του αμαξώματος αυξάνεται με την προσθήκη χαρακτηριστικών όπως ειδικές ενισχύσεις για Cabrio, ένα αλουμινένιο πάνελ χαμηλά στο εμπρός τμήμα, και πλαϊνές ποδιές με πολύ υψηλή στρεπτική ακαμψία. Σαν αποτέλεσμα, η στατική στρεπτική ακαμψία της νέας Σειράς 4 Cabrio είναι συνολικά 4% υψηλότερη από αυτήν της προκατόχου της. Ένα μίγμα υλικών βελτιστοποιεί τόσο το βάρος του οχήματος όσο και την αντοχή του σε μία σύγκρουση. Επίσης, το χαμηλό κέντρο βάρους, τα βελτιωμένα αεροδυναμικά χαρακτηριστικά και οι ακριβείς ρυθμίσεις στη γεωμετρία του πλαισίου, την έδραση και το σετάρισμα των αναρτήσεων έχουν ως αποτέλεσμα ακόμα μεγαλύτερη ευελιξία και ακρίβεια οδικής συμπεριφοράς.

Τόσο η στάνταρ όσο και η M Sport ανάρτηση υιοθετούν ειδικά αμορτισέρ μεταβαλλόμενης απόσβεσης (liftrelated dampers). Οι πελάτες μπορούν επίσης να επιλέξουν ηλεκτρονικά ελεγχόμενη ανάρτηση Adaptive M. Σπορ σύστημα διεύθυνσης με μεταβλητή υποβοήθηση περιλαμβάνεται στις δύο προαιρετικές εκδόσεις της ανάρτησης. Επίσης, το μοντέλο εφοδιάζεται στάνταρ με ζάντες αλουμινίου 17”, ενώ τα προαιρετικά φρένα M Sport διατίθενται με μπλε ή κόκκινες δαγκάνες. Η λίστα στάνταρ εξοπλισμού περιλαμβάνει ζάντες αλουμινίου Μ 18” και διαφορικό M Sport με ηλεκτρονικά ελεγχόμενο, πλήρως μεταβλητό ποσοστό εμπλοκής στον πίσω άξονα.

Το Μοντέλο M Sport, ξεχωρίζει με χαρακτηριστικά όπως μεγάλες, εμπρός εισαγωγές αέρα, ανάγλυφη πίσω ποδιά, ανάρτηση M Sport, ζάντες αλουμινίου Μ 18”, σπορ καθίσματα με ειδική ‘M’ δερμάτινη επένδυση Vernasca, προστατευτικά γονάτων στην κεντρική κονσόλα και άλλα ειδικά σχεδιασμένα στοιχεία στο εσωτερικό. Ο εξοπλισμός μπορεί να αναβαθμιστεί με το M Sport package Pro, που περιλαμβάνει λεπτομέρειες όπως ζάντες αλουμινίου Μ 19”, σπορ ήχο κινητήρα στην καμπίνα και hi-fi σύστημα ηχείων.

Συστήματα υποστήριξης οδηγού

Μία μεγάλη γκάμα συστημάτων υποστήριξης οδηγού, αυξάνει την άνεση στα μεγάλα ταξίδια και τα επίπεδα ασφάλειας σε συνθήκες μειωμένης ορατότητας. Park Distance Control με αισθητήρες μπροστά και πίσω, προειδοποίηση επικείμενης εμπρόσθιας σύγκρουσης με παρέμβαση των φρένων, Lane Departure Warning με επιστροφή στη λωρίδα μέσω υποβοήθησης διεύθυνσης και σύστημα Speed Limit Info περιλαμβάνονται στο βασικό εξοπλισμό. Το προαιρετικό Driving Assistant Professional εμπλουτίζεται με πρόσθετα χαρακτηριστικά όπως Steering & Lane Control Assistant με τη νέα λειτουργία Active Navigation, η οποία του επιτρέπει να χρησιμοποιεί δεδομένα πλοήγησης για την ανίχνευση των απαραίτητων αλλαγών λωρίδων. Υπάρχει επίσης το νέο σύστημα Emergency Lane Assistant για αυτόματη καθοδήγηση στην πιο κατάλληλη πλευρά της λωρίδας, σε κυκλοφοριακές ανασχέσεις στον αυτοκινητόδρομο. Σε συνδυασμό με το Live Cockpit Professional, η τρισδιάστατη απεικόνιση της γύρω περιοχής παρουσιάζει την κατάσταση της κυκλοφορίας αφενός, και τις πιθανές παρεμβάσεις των ενεργοποιημένων συστημάτων υποβοήθησης αφετέρου, με τη μορφή γραφικού στο κέντρο του πλήρως ψηφιακού πίνακα οργάνων.

Η νέα γενιά του Head-Up Display προβάλλει πληροφορίες σχετικές με την οδήγηση στο οπτικό πεδίο του οδηγού, σε μία επιφάνεια αυξημένη κατά 70%, ενώ ο Parking Assistant (προαιρετικό) περιλαμβάνει τώρα Reversing Assistant.

Νέες ψηφιακές υπηρεσίες

Οι καινοτόμες ψηφιακές υπηρεσίες του νέου μοντέλου, περιλαμβάνουν το Operating System 7.0. Το περιεχόμενο της οθόνης μπορεί να διαμορφώνεται σύμφωνα με τις επιθυμίες του χρήστη, ενώ η διαισθητική multimodal διάδραση μεταξύ οδηγού και οχήματος πραγματοποιείται (ανάλογα με τις συνθήκες) μέσω της οθόνης αφής του Control Display, του iDrive Controller, των μπουτόν πολλαπλών λειτουργιών στο τιμόνι ή του φωνητικού ελέγχου.

Το στάνταρ Live Cockpit Plus περιλαμβάνει το σύστημα ελέγχου/λειτουργίας iDrive με Control Display 8,8” και Touch Controller, ένα πίνακα οργάνων black panel με έγχρωμη οθόνη 5,1” στο κέντρο, συστήματα πολυμέσων και πλοήγησης, δύο θύρες USB για μεταφορά δεδομένων και διεπαφή WiFi. Μία ενσωματωμένη κάρτα SIM με συνδεσιμότητα 4G LTE και το επίσης στάνταρ Connected Package Professional επιτρέπουν τη χρήση ψηφιακών υπηρεσιών όπως BMW TeleServices και Intelligent Emergency Call, Real Time Traffic Information με προειδοποίηση κινδύνου, Remote Services και Concierge Services.

Το προαιρετικό Live Cockpit Professional από την άλλη, διαθέτει πλήρως ψηφιακή οθόνη που περιλαμβάνει ένα ψηφιακό πίνακα οργάνων πίσω από το τιμόνι με μία οθόνη διαγώνια 12,3” και Control Display 10,25”. Ο πλήρως ψηφιακός πίνακας οργάνων στο cockpit προσφέρει αρκετό χώρο για την προβολή ενός αποσπάσματος του χάρτη πλοήγησης, εικονιδίων κατάστασης των συστημάτων υποστήριξης οδηγού ή 3D απεικόνισης της γύρω περιοχής. Εκτός από τον υπολογισμό διαδρομών και ωρών άφιξης με αξιοσημείωτη ταχύτητα και ακρίβεια, η ενημέρωση δεδομένων κυκλοφορίας σε πραγματικό χρόνο σε σύντομο χρονικό διάστημα, το νέο σύστημα πλοήγησης που βασίζεται στο cloud επιτρέπει επίσης στον οδηγό να εισάγει οποιαδήποτε λέξη για την αναζήτηση κάποιου προορισμού. Χάρη στη βελτιστοποιημένη ενσωμάτωση smartphone, που επίσης περιλαμβάνεται στο βασικό εξοπλισμό, το λειτουργικό σύστημα του οχήματος υποστηρίζει τώρα το Android Auto επιπλέον του Apple CarPlay. Η εφαρμογή Remote Software Upgrade (απομακρυσμένη αναβάθμιση λογισμικού) είναι ένα ακόμα νέο στοιχείο που επιτρέπει την αναβάθμιση λειτουργιών και την προσθήκη ψηφιακών υπηρεσιών στο αυτοκίνητο ασύρματα (over the air).

Η νέα BMW Σειρά 4 Cabrio θα κατασκευάζεται στο εργοστάσιο της εταιρείας στο Dingolfing.

Νίκος Τσάδαρης

Σχετικά Tags
BMW