Αναβάθμιση στα σημεία για την BMW Σειρά 5

Αναβάθμιση στα σημεία για την BMW Σειρά 5

Με ποιότητα, αυξημένη απόδοση & καινοτομίες στα συστήματα υποβοήθησης, ελέγχου / λειτουργίας και συνδεσιμότητας

Η νέα BMW Σειρά 5, έρχεται να ενισχύσει την θέση της στην πολυτελή,
executive κατηγορία.

«Όπλα» της, η διάχυτη ποιότητα και προσοχή στην λεπτομέρεια του εσωτερικού, η αυξημένη απόδοση με την υποστήριξη του εξηλεκτρισμού και καινοτομίες στους τομείς συστημάτων υποβοήθησης, νελέγχου / λειτουργίας και συνδεσιμότητας.

Οι νέες BMW Σειρά 5 Sedan & Touring θα διατίθενται με plug-in υβριδικό σύστημα κίνησης. Η χρήση ήπιας υβριδικής τεχνολογίας με μίζα-γεννήτρια επεκτείνεται σε όλα τα οχήματα με 4κύλινδρο ή 6κύλινδρο κινητήρα. Από τα χαρακτηριστικά που ξεχωρίζουν στο εσωτερικό είναι το σύστημα απεικόνισης και ελέγχου, που τώρα περιλαμβάνει προαιρετική οθόνη Control Display12,3”.

Επιπλέον, με το Operating System 7 προσφέρονται τώρα οι υπηρεσίες του προσωπικού βοηθού Intelligent Personal Assistant. Η προσθήκη προαιρετικών συστημάτων υποβοήθησης όπως Steering & Lane Control Assistant (με Active Navigation και νέα λειτουργία αυτόματης δημιουργίας λωρίδας έκτακτης ανάγκης) προάγει σημαντικά τηn νέα Σειρά 5 στο δρόμο για την αυτόνομη οδήγηση.

Εξωτερική σχεδίαση

Στην εξωτερική σχεδίαση κυριαρχούν η σπορ κομψότητα και οι καθαρές
γραμμές, ενώ στοχευμένες σχεδιαστικές παρεμβάσεις αναδεικνύουν το σπορ ύφος των μοντέλων Sedan και Touring.

Η κλασική μάσκα αποκτά έξτρα πλάτος και ύψος, κατεβαίνει χαμηλότερα
προς την εμπρός ποδιά και φέρει ένα μονοκόμματο πλαίσιο. Δύο πηγές
φώτων ημέρας σχήματος U ή L προαιρετικά διατεταγμένα το ένα δίπλα στο
άλλο δημιουργούν μια ακριβή και σύγχρονη φωτεινή υπογραφή, ενώ νέοι
προβολείς full-LED με προσαρμοζόμενη λειτουργία φωτισμού στροφής
(adaptive cornering function), αντιθαμβωτική μεγάλη σκάλα φώτων Selective Beam τεχνολογίας matrix, και High-beam Assistant προσφέρονται προαιρετικά. Επιπλέον, σύστημα φωτισμού Laser διατίθεται προαιρετικά για όλες τις εκδόσεις της Σειράς 5. Και στις δύο προαιρετικές εκδόσεις προβολέων, τα εξωτερικά φώτα ημέρας λειτουργούν επίσης και ως δείκτες πορείας (φλας).

Τα πίσω φώτα και τα φώτα φρένων είναι ενσωματωμένα σε μια κοινή μονάδα με εντυπωσιακούς τρισδιάστατους φακούς. Ανεξάρτητα από την έκδοση εξοπλισμού και την επιλογή κινητήρα, όλα τα μοντέλα της νέας Σειράς 5 διατίθενται με τραπεζοειδείς απολήξεις εξαγωγής.

Αποκλειστικά πακέτα

Το πακέτο M Sport δίνει δυναμικό χαρακτήρα στη σχεδίαση του εμπρός και πίσω τμήματος του αυτοκινήτου, με τη βοήθεια νέων, εντυπωσιακών
αεροδυναμικών χαρακτηριστικών.

Τα νέα εξωτερικά χρώματα και οι ζάντες Individual Air Performance Wheels αποτελούν πρόσθετες πινελιές, ενώ η κατασκευή των ζαντών αλουμινίου επιτρέπει τη μείωση βάρους και του συντελεστή οπισθέλκουσας. Επιπλέον, μία νέα έκδοση M Sport Edition θα διατίθεται από το λανσάρισμα, με την παραγωγή της να περιορίζεται στα 1.000 αντίτυπα σε όλο τον κόσμο. Ο αποκλειστικός εξοπλισμός της περιλαμβάνει το πακέτο M Sport, ειδικές ζάντες Air Performance Wheels και μεταλλικό χρώμα Donington Grey.

Εσωτερικό

Η νέα οθόνη Control Display 10,25” ή η προαιρετική 12,3”, τα νέας σχεδίασης χειριστήρια στην κεντρική κονσόλα και το στάνταρ, σπορ δερμάτινο τιμόνι με νέα διάταξη των διακοπτών πολλαπλών λειτουργιών συνθέτουν ένα εσωτερικό όπου είναι διάχυτη η προσοχή στην ποιότητα και τη λεπτομέρεια.

Ο στάνταρ εξοπλισμός για τις νέες Σειρές 5 Sedan και Touring, περιλαμβάνει επίσης αυτόματο έλεγχο κλιματισμού με διευρυμένες λειτουργίες.

Επίσης, η λίστα προαιρετικών επιλογών περιλαμβάνει καθίσματα πολλαπλών λειτουργιών M με μεγάλο εύρος ρυθμίσεων, νέες διακοσμητικές λωρίδες και επιφάνειες καθισμάτων με περφορέ επένδυση Sensatec.

Πέντε εκδόσεις plug - in υβριδικών

Από το φθινόπωρο του 2020, η τελευταία γενιά της τεχνολογίας eDrive θα συνδυάζεται με 4κύλινδρο βενζινοκινητήρα για χρήση όχι μόνο στην 530e Sedan και στη νέα 530e xDrive Sedan), αλλά και στις νέες 530e Touring και 530e xDrive Touring. Ο θερμικός κινητήρας αποδίδει μέγιστη ισχύ 184 ίππων, ενώ ο ηλεκτροκινητήρας παράγει 109 ίππων, με την συνδυασμένη ισχύ να ανέρχεται στιγμιαία μέχρι τους 292ίππουςp χάρη στη λειτουργία XtraBoost. Η ηλεκτρική αυτονομία κυμαίνεται μεταξύ 58 και 62 χιλιομέτρων για την 530e

Touring και 53 – 56 χλμ για την 530e xDrive Touring.

Η άφιξη της νέας 545e xDrive το φθινόπωρο του 2020 θα διευρύνει
περαιτέρω τη γκάμα plug-in υβριδικών εκδόσεων. Σε αυτό το μοντέλο, ο
ηλεκτροκινητήρας 109 ίππων συνδυάζεται με ένα straight-six βενζινοκινητήρα που αποδίδει 286 ίππους, για συνολική συνδυασμένη ισχύ 394 ίππων. Η νέα 545e xDrive Sedan διαθέτει ηλεκτρική αυτονομία 54 – 57 χλμ. Η ψηφιακή υπηρεσία eDrive Zone που διατίθεται με τα plug-in υβριδικά μοντέλα στάνταρ, είναι μια λειτουργία που αλλάζει αυτόματα σε πλήρως ηλεκτρικό πρόγραμμα όταν το όχημα εισέρχεται σε «περιβαλλοντική ζώνη».

Ήπια υβριδική τεχνολογία 48 V για όλα τα 4κύλινδρα και 6κύλινδρα μοντέλα

Η ήπια υβριδική τεχνολογία, που λανσαρίστηκε για πρώτη φορά στα μοντέλα 520d και 520d xDrive το φθινόπωρο του 2019, θα προσφέρει τώρα αυξημένες επιδόσεις σε συνδυασμό με χαμηλότερη κατανάλωση καυσίμου και βελτιωμένη οδηγική άνεση σε όλες τις 4κύλινδρες και 6κύλινδρες εκδόσεις της νέας Σειράς 5.

Η τοποθέτηση μιας εξαιρετικά ισχυρής μίζας-γεννήτριας 48V και μιας δεύτερης μπαταρίας επιτρέπει σημαντική αύξηση της ποσότητας ενέργειας που ανακτάται και αποθηκεύεται κατά το φρενάρισμα.

Αυτή η ενέργεια χρησιμοποιείται όχι μόνο για την τροφοδοσία του ηλεκτρικού συστήματος αλλά και για μείωση του φορτίου του κινητήρα εσωτερικής καύσης και αύξηση της ισχύος του συστήματος κίνησης.

Η μίζα-γεννήτρια παράγει ηλεκτρική έλξη που αυξάνει στιγμιαία της ισχύ κατά 11 ίππους, παρέχοντας έξτρα δύναμη για προσπεράσεις και επιταχύνσεις από στάση. Η ισχυρή μίζα-γεννήτρια αυξάνει επίσης την απόδοση υποβοηθώντας τον κινητήρα κατά την οδήγηση με σταθερές ταχύτητες και βελτιώνει την άνεση όταν χρησιμοποιούνται οι λειτουργίες Auto Start Stop και coasting.

Εξελιγμένη τεχνολογία συστημάτων κίνησης και πλαισίου

Εκτός από τον V8 κινητήρα 530 ίππων του κορυφαίου M550i xDrive Sedan, η νέα Σειρά 5 διατίθεται με τρεις ακόμα κινητήρες βενζίνης και τρεις diesel που παράγουν από 184 έως 340 ίππους. Το σύστημα άμεσου ψεκασμού των βενζινοκίνητων συνόλων λειτουργεί με αυξημένη πίεση, που σημαίνει μεγαλύτερη απόδοση, ενώ η τεχνολογία υπερσυμπίεσης δύο σταδίων που εφοδιάζει τώρα όλες τις εκδόσεις diesel καθιστά ακόμα πιο εντυπωσιακή την καμπύλη ισχύος. Όλοι οι κινητήρες συνεργάζονται με 8τάχυτο κιβώτιο
Steptronic, στάνταρ, ενώ το σύστημα τετρακίνησης xDrive προσφέρεται
στάνταρ ή προαιρετικά για όλες τις εκδόσεις με εξαίρεση το μικρότερο
βενζινοκινητήρα.

Μία γκάμα προηγμένων συστημάτων πλαισίου έχει σχεδιαστεί για να
βελτιώνει είτε την ευελιξία και τις επιδόσεις, είτε την οδηγική άνεση.

Ανάρτηση

M Sport, ανάρτηση Adaptive M και ανάρτηση Adaptive M Professional συμπεριλαμβανομένης λειτουργίας active roll stabilisation, υπάρχουν στη λίστα προαιρετικού εξοπλισμού.

Η τελευταία έκδοση του προαιρετικού Integral Active Steering μπορεί να περιλαμβάνει λειτουργία υποβοήθησης κατά τους ελιγμούς, περιστρέφοντας τους πίσω τροχούς ανάλογα με τις απαιτήσεις ακόμα και με ταχύτητες κάτω από 3 χλμ/ώρα. Κόκκινες δαγκάνες διατίθενται τώρα εναλλακτικά αντί των μπλε ως οπτική διαφοροποίηση των φρένων M Sport.

Συστήματα υποστήριξης οδηγού

Τα συστήματα υποβοήθησης που διατίθενται για τη νέα Σειρά 5 αφενός
αναβαθμίζουν την οδηγική άνεση σε μακρινές διαδρομές, αφετέρου αυξάνουν την ασφάλεια σε περιπτώσεις που ο οδηγός δεν έχει καθαρή εικόνα. Το σύστημα Lane Departure Warning που περιλαμβάνεται στο προαιρετικό Driving Assistant διαθέτει επίσης επιστροφή στη λωρίδα κυκλοφορίας μέσω υποβοήθησης διεύθυνσης.

Το αναβαθμισμένο Steering και Lane Control Assistant που αποτελεί τμήμα του νέου πακέτου Driving Assistant Professional διαθέτει επίσης Active Navigation. Το σύστημα αυτό χρησιμοποιεί δεδομένα πλοήγησης για να εντοπίζει εκ των προτέρων πότε θα χρειαστεί μία αλλαγή λωρίδας, κάτι που γίνεται εύκολα με τη λειτουργία υποβοήθησης αλλαγής λωρίδας (Lane Change Assistant). Μία νέα λειτουργία με την ονομασία “automatic formation of emergency lane” (αυτόματη δημιουργία λωρίδας έκτακτης ανάγκης), παρεμβαίνει για να καθοδηγήσει το αυτοκίνητο στην πλέον κατάλληλη πλευρά της λωρίδας σε ανασχέσεις της κυκλοφορίας στον αυτοκινητόδρομο.

Η γκάμα λειτουργιών του Parking Assistant έχει επεκταθεί με την προσθήκη του reversing assistant (υποβοήθηση οπισθοπορείας), που αναλαμβάνει τον έλεγχο διεύθυνσης όταν το αυτοκίνητο κινείται με όπισθεν για αποστάσεις έως 50 μ.

Το νέο Drive Recorder προσφέρει στους οδηγούς την δυνατότητα λήψης και αποθήκευσης βίντεο της περιοχής πέριξ του οχήματος. Και η νέα
τρισδιάστατη απεικόνιση της γύρω περιοχής στον πίνακα οργάνων προσφέρει μία αναβαθμισμένη συνολική εικόνα της τρέχουσας κατάστασης της κυκλοφορίας, της κατάστασης των συστημάτων υποβοήθησης και των
προτεινόμενων ενεργειών.

Νέες ψηφιακές υπηρεσίες

Τόσο το στάνταρ Live Cockpit Plus όσο και το προαιρετικό Live Cockpit Professional φέρνουν το νέο Operating System 7 στην Σειρά 5, μαζί με πολλές επιπλέον ψηφιακές υπηρεσίες. Εκτός από τον υπολογισμό διαδρομών και τις ώρες άφιξης με αξιοσημείωτη ταχύτητα και ακρίβεια, και την ενημέρωση των δεδομένων κυκλοφορίας σε πραγματικό χρόνο σε σύντομα διαστήματα, το νέο σύστημα πλοήγησης BMW Maps που βασίζεται στο cloud επιτρέπει επίσης στους οδηγούς να εισάγουν οποιαδήποτε λέξη όταν επιλέγουν έναν προορισμό. Επίσης, το Intelligent Personal Assistant με περισσότερες λειτουργίες, διατίθεται με την νέα Σειρά 5, ως στάνταρ.

Η στάνταρ λειτουργία Ενσωμάτωσης Smartphone είναι επίσης, συμβατή με Apple CarPlay και Android Auto.

Η εφαρμογή Remote Software Upgrade (απομακρυσμένη αναβάθμιση λογισμικού) είναι ένα ακόμα νέο στοιχείο που επιτρέπει την αναβάθμιση λειτουργιών και την προσθήκη ψηφιακών υπηρεσιών στο αυτοκίνητο ασύρματα (over the air).

Η νέα Σειρά 5 θα κάνει την είσοδό της στην αγορά τον Ιούλιο του 2020.

Και τα δύο μοντέλα θα κατασκευάζονται στο εργοστάσιο της μάρκας στο Dingolfing της Βαυαρίας, ενώ η Sedan θα κατασκευάζεται επίσης από την Magna Steyr στο Graz της Αυστρία.

Η έκδοση Sedan με το μακρύ μεταξόνιο κατασκευάζεται αποκλειστικά για την Κινεζική αγορά στο εργοστάσιο της κοινοπραξίας BMW Brilliance Automotive, στο Dadong, Shenyang.

Νίκος Τσάδαρης

Σχετικά Tags
BMW