Citroën ë-Jumpy: Το ηλεκτρικό επαγγελματικό με τη μεγάλη αυτονομία

Citroën ë-Jumpy: Το ηλεκτρικό επαγγελματικό με τη μεγάλη αυτονομία

Συνδυάζει την ανθεκτικότητα με την μεγάλη χωρητικότητα φόρτωσης

Το Citroën Jumpy, που κυκλοφόρησε το 2016 και πούλησε σχεδόν 145.000 μονάδες, πρόσφατα ανανέωσε τη γκάμα του για να ταιριάζει καλύτερα στις ανάγκες των επαγγελματιών. Συνδυάζοντας την ανθεκτικότητα με μεγάλη χωρητικότητα φόρτωσης, το Jumpy διαθέτει, μεταξύ άλλων, εξοπλισμό και εκδόσεις ο οποίες μπορούν να καλύψουν οποιαδήποτε ανάγκη του συγχρόνου επαγγελματία, εξοπλισμό που στοχεύει ειδικά σε 3 τύπους χρήσης: εργοτάξια (με ανυψωμένη ανάρτηση και αυξημένο ωφέλιμο φορτίο – Πακέτο Chantier), μεγάλες διαδρομές παράδοσης (με συστήματα βοήθειας οδηγού, αφιερωμένα στην άνεση και στην ασφάλεια) και οδήγηση στην πόλη (έκδοση XS με μήκος 4,60μ για  ευέλικτες και άνετες μετακινήσεις).

Η μάρκα το 2020 ξεκινά το λανσάρισμα της σειράς των ηλεκτρικών εκδόσεων για τα επαγγελματικά της μοντέλα, ανάμεσα στα οποία θα βρίσκεται και το ë-Jumpy που παρουσιάστηκε πρόσφατα, με μόνη οπτική διαφορά από τα υπόλοιπα Jumpy, την θύρα φόρτισης που βρίσκεται στην αριστερή μπροστινή πλευρά του οχήματος.

Αυτονομία - Μπαταρίες

Βασισμένο στην πλατφόρμα πολλαπλών εκδόσεων του Group PSA, EMP2, η ηλεκτρική έκδοση του Jumpy προσφέρεται με δύο μπαταρίες, δίνοντας δύο επίπεδα αυτονομίας. Με τον τρόπο αυτό, μπορεί κάθε επαγγελματίας να επιλέξει αυτό που πραγματικά χρειάζεται και ταιριάζει καλύτερη στη δική του δραστηριότητα.

  • 230 χλμ στον κύκλο WLTP (διατίθεται σε αμάξωμα XS, M, XL) και είναι εξοπλισμένο με μπαταρία 50 kWh
  • 330 χλμ. στον κύκλο WLTP (διατίθεται σε αμάξωμα M και XL) και είναι εξοπλισμένο με μπαταρία 75 kWh

Με τις δύο επιλογές, το ë-Jumpy μπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες των επαγγελματιών, οι οποίοι έχουν μέσο όρο καθημερινών μετακινήσεων που κυμαίνεται κοντά στα 300 χλμ. Η εγγύηση για τον ηλεκτροκινητήρα και την μπαταρία, είναι 8 χρόνια ή 160.000 χιλιόμετρα (έως και 70% της χωρητικότητας της μπαταρίας).

Μεγέθη αμαξώματος

Το ë-Jumpy προσφέρει όλα τα πλεονεκτήματα της αρχιτεκτονικής που έχει εφαρμοστεί στις εκδόσεις με τους κινητήρες εσωτερικής καύσης. Διατίθεται σε 3 μήκη, συμπεριλαμβανομένου του νέου XS στα 4,60 μ., παρέχοντας ακόμη πιο εύκολη πρόσβαση στα αστικά κέντρα, ιδίως στις ζώνες χαμηλών εκπομπών ρύπων και στους ελεύθερους χώρους στάθμευσης. Οι εκδόσεις του ë-Jumpy έχουν ύψος 1,90 μ για να διασφαλιστεί ότι, αυτό το όχημα μπορεί να πάει σε υπόγειους χώρους στάθμευσης αυτοκινήτων, εμπορικά κέντρα κ.λπ.

Επιδόσεις

Η δυνατότητα ρυμούλκησης έως 1 τόνο σε όλες τις εκδόσεις, ο ωφέλιμος όγκος (ίδιος με των απλών εκδόσεων του μοντέλου) κυμαίνεται από 4,6 μ3 (XS χωρίς Moduwork) έως 6,6 μ3 (XL με Moduwork)και ωφέλιμο φορτίο έως 1.275 κιλά, τοποθετεί το ë-Jumpy μεταξύ των κορυφαίων επιλογών της αγοράς. Το ωφέλιμο πλάτος του ανάμεσα σε τροχούς είναι 1,26 μ και το καθιστά ικανό να φιλοξενήσει ολόκληρη παλέτα ευρωπαϊκών προδιαγραφών (Ευρωπαλέτα).

Στον δρόμο

Ο ηλεκτροκινητήρας συλλέγει ενέργεια από το φρενάρισμα ή κατά την επιβράδυνση του οχήματος, όταν ο οδηγός δεν πατάει το γκάζι.

  • Η ισχύς του είναι 100 kW (136 ίππους) και η ροπή 260 Nm
  • Μέγιστη ταχύτητα 130 χλμ/ώρα σε όλα τα προγράμματα οδήγησης (Eco, Normal, Power). Στο Normal βελτιστοποιεί το εύρος και την απόδοση. Στο Eco βελτιστοποιεί την κατανάλωση ενέργειας μειώνοντας την απόδοση του συστήματος θέρμανσης και κλιματισμού, χωρίς να τα απενεργοποιεί τελείως και περιορίζει τη ροπή και την ισχύ του κινητήρα, ενώ στο Power δίνει την μέγιστη απόδοση ισχύος

Φόρτιση

Υπάρχουν τρεις τρόποι φόρτισης. Η θύρα φόρτισης που βρίσκεται στο αριστερό εμπρός φτερό του ë-Jumpy και η φόρτιση λειτουργεί σε λειτουργία Park. Οι τρόποι φόρτισης έχουν ως εξής:

- Φόρτιση στο σπίτι που απαιτεί καλώδιο λειτουργίας 2 (για φόρτιση στο σπίτι ή σε χώρο εργασίας ή σε χώρο στάθμευσης). Είναι συμβατό με μια τυπική υποδοχή 8Α και με υποδοχή 16Α υψηλής ισχύος, μειώνοντας κατά το ήμισυ το χρόνο φόρτισης.

- Ιδιωτική ή δημόσια ταχεία φόρτιση που απαιτεί εγκατάσταση Wallbox και καλώδιο λειτουργίας. Γίνεται με καλώδιο 32 A, Wallbox από 3,7 έως 22 kW και φορτίζει από 0 έως 100% σε λιγότερο από 8 ώρες (με Wallbox από 7,4KW).

- Super-γρήγορη φόρτιση σε δημόσιο σημείο, με καλώδιο ενσωματωμένο στο φορτιστή. Μπορεί να φορτίσει τη μπαταρία των 50 kWh από 0 έως το 80%, σε 30 λεπτά και αυτή των 75 kWh σε 45 λεπτά.

Εκδόσεις

Το Jumpy αφορά 3 τύπους χρηστών:

- Eργοτάξια (με ανυψωμένη ανάρτηση και αυξημένο ωφέλιμο φορτίο – Πακέτο Chantier)

- Μεγάλες διαδρομές παράδοσης (με συστήματα βοήθειας οδηγού, αφιερωμένα στην άνεση και στην ασφάλεια) και

- Οδήγηση στην πόλη (έκδοση XS με μήκος 4,60μ για ευέλικτες και άνετες μετακινήσεις).

Νίκος Τσάδαρης

Παρακαλούμε περιμένετε ...