FCA Heritage HUB: Ματιές στα άδυτα του «ναού» της Fiat

FCA Heritage HUB: Ματιές στα άδυτα του «ναού» της Fiat

Ετοιμάζεται να ανοίξει τις πόρτες του στο κοινό

Τo κτίριο 81 στο βιομηχανικό συγκρότημα Mirafiori της Fiat στο Τορίνο, εξωτερικά δεν διαθέτει εντυπωσιακά στοιχεία, έντονους φωτισμούς, ή μεγάλες σημάνσεις που να κάνουν αισθητή την παρουσία του.

Για τον ανυποψίαστο περαστικό είναι αδύνατο να καταλάβει τον πλούτο που κρύβει μέσα της αυτή η εγκατάσταση, η οποία δημιουργήθηκε το 1960 για να στεγάσει τη γραμμή παραγωγής συστημάτων μετάδοσης τα οποία προορίζονταν για μοντέλα που κατασκευάζονταν στο Τορίνο, όπως τα θρυλικά Fiat 127, Panda και Uno.

Το 2019 τα 15.000 τ.μ. του κτιρίου ανακαινίστηκαν ώστε να υποδεχτούν το FCA Heritage HUB, έναν «ναό» της Αυτοκίνησης που φιλοξενεί περισσότερα από 250 μοντέλα των Fiat, Abarth, Alfa Romeo και Lancia, ορισμένα εκ των οποίων μέχρι σήμερα δεν είχαν εμφανιστεί στο ευρύ κοινό. Μαζί με το Museo Storico Alfa Romeo στο Αρέζε, αποτελούν τα δύο σημεία όπου διατηρείται ζωντανό όσο ποτέ το πνεύμα της Ιταλικής αυτοκινητοβιομηχανίας.

Σε αντίθεση με το μουσείο της Alfa Romeo, το Heritage HUB μέχρι σήμερα δεν είναι προσβάσιμο για το κοινό, κάτι που όμως αναμένεται να αλλάξει στο προσεχές διάστημα. Μέχρι τότε, η FCA Heritage έχει δημιουργήσει ένα σύντομο video που μας δίνει μια πρώτη γεύση αυτής της ξεχωριστής εγκατάστασης.

Κυρίαρχο στοιχείο στο χώρο αποτελούν βεβαίως τα αυτοκίνητα, ορισμένα εκ των οποίων έγιναν θρύλοι, όπως τα Fiat 500, Abarth 2400 Coupe και βέβαια οι Lancia Stratos και Delta Integrale. Ανάμεσα τους υπάρχουν και πολλά μοναδικά κομμάτια, τα οποία μέχρι σήμερα ελάχιστοι άνθρωποι έχουν δει. Αγωνιστικά πειραματικά μοντέλα, αλλά και πρωτότυπα που προέβλεπαν το μέλλον, άλλες φορές με επιτυχία και άλλες όχι.

Σε επίπεδο αρχιτεκτονικής και συνολικότερης αισθητικής δύο είναι τα σημεία που ξεχωρίζουν το FCA Heritage HUB από οποιαδήποτε άλλη αντίστοιχη εγκατάσταση στο χώρο της αυτοκινητοβιομηχανίας. Η πρώτη είναι η απλότητα του χώρου, όπου απόλυτος πρωταγωνιστής είναι το ίδιο το αυτοκίνητο και το δεύτερο το γεγονός ότι όλα τα αυτοκίνητα είναι τοποθετημένα στο έδαφος και όχι σε ράμπες ή άλλες κατασκευές. Και τα δύο αυτά στοιχεία οφείλονται στον επικεφαλής της FCA Heritage, τον σχεδιαστή Roberto Giolito, έναν άνθρωπο του οποίου το έργο –που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων και την απόλυτα επιτυχημένη αναβίωση της οικογένειας 500- μίλα πολύ περισσότερο από τον ίδιο, όπως άλλωστε και το Heritage HUB. Σκοπός ήταν το κοινό να έρθει σε επαφή με το αυτοκίνητο στη φυσική του αναλογία.

Όπως θα το έβλεπε στο δρόμο και όχι μέσα σε βιτρίνες, ράμπες ή αναρτημένο σε ύψος από την οροφή του κτηρίου. Οι επισκέπτες του FCA Heritage HUB θα έχουν την ευκαιρία να «ζήσουν» τα αυτοκίνητα στην οπτική που τα φαντάστηκαν οι σχεδιαστές τους, ως προϊόντα που ταξιδεύον τον άνθρωπο, είτε αυτό το ταξίδι αφορά τη διάσχιση της Αφρικανικής Ηπείρου σε 11 ημέρες με ένα Fiat Campagnola AR 51 το 1952, είτε μια ειδική του Ράλι Ακρόπολις μέσα σε μια Lancia Delta Intergrale, ένα Abarth 124 spider, ή ένα Fiat 131 Abarth Rally.

Με το άνοιγμα του προς το κοινό, το Heritage HUB θα προσφέρει 8 θεματικές ενότητες που θα ταξιδεύουν τους επισκέπτες σε όλη την ιστορία των Ιταλικών μαρκών του Ομίλου Fiat Chrysler Automobiles.

Οι ενότητες περιλαμβάνουν από ξεχωριστά πρωτότυπα που έψαχναν τα όρια της αεροδυναμικής απόδοσης ή της παθητικής ασφάλειας, μέχρι θρυλικά αγωνιστικά οχήματα, αλλά και πρωτοπόρες προτάσεις που εστίαζαν στο θέμα της περιβαλλοντολογικής ευαισθησίες δεκαετίες πριν τις μέρες μας.

Νίκος Τσάδαρης

Σχετικά Tags
Fiat