FCA Heritage: Ωδή στις γυναίκες οδηγούς αγώνων

FCA Heritage: Ωδή στις γυναίκες οδηγούς αγώνων

H Fiat θυμάται γυναίκες που έσπασαν τα στερεότυπα

Μπορεί για κάποιους οι αγώνες αυτοκινήτου να θεωρούνται μια κυρίως ανδρική υπόθεση, όμως η FCA Heritage, ο οργανισμός που σαν στόχο έχει τη διατήρηση της ιστορίας των ιταλικών μαρκών του Ομίλου Fiat Chrysler Automobiles, με αφορμή και την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας (8 Μαρτίου) τιμά τέσσερις γυναίκες που έσπασαν τα στερεότυπα στο χώρο του μηχανοκίνητου αθλητισμού. Οι Odette Siko, Maria Teresa De Filippis, Michèle Mouton και Maria Antonietta Avanzo έχουν ως κοινό γνώρισμα την αγάπη για την ταχύτητα, αλλά και το γεγονός ότι και οι τέσσερις αγωνίστηκαν με ιταλικά μοντέλα εταιριών, όπως οι Fiat, Alfa Romeo, Abarth και Maserati.

Ήταν το 1932 όταν η Odette Siko συμμετείχε στο θρυλικό 24ωρο αγώνα του Man στο τιμόνι μιας Alfa Romeo 6C 1750, τερματίζοντας στην 4η θέση γενικής. Με αυτό τον τρόπο η Siko δεν έγινε απλά η πρώτη γυναίκα που συμμετείχε στο “24 Heures du Mans”, αλλά κρατά και την υψηλότερη θέση που ποτέ κατέκτησε γυναίκα στο συγκεκριμένο αγώνα μέχρι σήμερα.

H Maria Antonietta Avanzo ήταν πρωτοπόρος όχι μόνο στους αγώνες αυτοκινήτου, αλλά και στην αεροπλοΐα. Συμμετείχε σε αγώνες δίπλα σε θρύλους, όπως ο Tazio Nuvolari, ενώ το ταλέντο της, της επέτρεψε να συμμετάσχει έως και στα 500 μίλια της Ινδιανάπολις στις Η.Π.Α., όπου και της έδωσαν ειδική άδεια αφού εκείνη την εποχή δεν επιτρεπόταν η συμμετοχή γυναικών σε αγώνες αυτοκινήτου. Η Maria Antonietta Avanzo οδήγησε πολλά διαφορετικά αγωνιστικά αυτοκίνητα, εκ των οποίων και μοντέλα των Alfa Romeo και Maserati.

Η αγάπη της Κοντέσας Maria Teresa De Filippis για την ταχύτητα ξεκίνησε μέσω της ιππασίας. Το 1948 τα αδέρφια της, την προκάλεσαν να πάει ακόμα πιο γρήγορα και εκείνη δεν έχασε την ευκαιρία οδηγώντας ένα Fiat 500 στη νίκη, μόλις στον πρώτο της αγώνα. Το 1954 τερμάτισε 2η στο Ιταλικό Πρωτάθλημα και κέρδισε την ευκαιρία να δοκιμάσει την τύχη της στην Formula 1. Μια σειρά τραγικών θανάτων στο Πρωτάθλημα του 1958 την οδήγησαν να εγκαταλείψει τους αγώνες την επόμενη χρονιά.

Η Michèle Mouton κέρδισε το Tour de France Automobile το 1978 με ένα Fiat 131 Abarth. Παθιασμένη με το χώρο του αυτοκινήτου από την παιδική της ηλικία, ξεκίνησε την εμπλοκή της με τους αγώνες ως συνοδηγός το 1972. Οδήγησε θρυλικά μοντέλα, όπως τα A112 Abarth, Lancia Stratos και βέβαια το μυθικό Fiat 131 Abarth,  με το οποίο τερμάτισε στο Γύρο της Κορσικής στην 5η θέση για τρεις συνεχόμενες χρονιές (1978 – 1980).

Νίκος Τσάδαρης

Σχετικά Tags
Fiat