Μάθε τι ισχύει για τα τέλη κυκλοφορίας του 2020

Μάθε τι ισχύει για τα τέλη κυκλοφορίας του 2020

Meta: Σίγουρα θα έχεις ακούσει για αλλαγές σχετικά με τα τέλη κυκλοφορίας του 2020, αλλά όπως φαίνεται τελικά θα παραμείνουν τα ίδια

Σίγουρα θα έχεις ακούσει για αλλαγές σχετικά με τα τέλη κυκλοφορίας του 2020, αλλά όπως φαίνεται τελικά θα παραμείνουν τα ίδια.

Το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών είχε ανακοινώσει κάποιες επερχόμενες αλλαγές ως προς τον τρόπο υπολογισμού των τελών κυκλοφορίας του 2020 με βάση τις εκπομπές ρύπων, οι οποίες θα οδηγούσαν σε επιβαρύνσεις στους ιδιοκτήτες των οχημάτων.

Όπως φαίνεται η προώθηση των αλλαγών για τα τέλη κυκλοφορίας του 2020 μπήκε στο συρτάρι, καθώς ο χρόνος ήταν ελάχιστος για την εφαρμογή τους, όμως σύμφωνα με τον υπουργό το σχέδιο των επερχόμενων αλλαγών θα ισχύσει για τα τέλη του 2021.

Οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την 1/9/2019 οφείλουν να υπολογίζουν τα τέλη κυκλοφορίας με βάση τις εκπομπές ρύπων σύμφωνα με τον κύκλο WLPT. Για την εφαρμογή του νέου συστήματος δόθηκε παράταση στις χώρες μέλη της Ε.Ε. έως τις 29/2/2020.

Έτσι τα τέλη κυκλοφορίας του 2020 για την Ελλάδα θα παραμείνουν αμετάβλητα όπως και πέρσι.

Τα τέλη κυκλοφορίας του 2020 που θα υπολογιστούν με βάση τις εκπομπές CO2 ισχύουν για όσα οχήματα έχουν ταξινομηθεί στην χώρα μας από τον Οκτώβριο του 2010, ενώ για όσα οχήματα ταξινομήθηκαν πριν από αυτό το διάστημα ο υπολογισμός θα γίνει με τον γνωστό τρόπο με βάση τα κυβικά εκατοστά του κινητήρα τους.

Οι ιδιοκτήτες οχημάτων έχουν τη δυνατότητα να καταβάλουν τα τέλη κυκλοφορίας του 2020 από την 1/11/2019 έως και την 31/12/2019 ή την ίδια ή την επόμενη εργάσιμη ημέρα σε περίπτωση που το όχημα ταξινομήθηκε εντός του τρέχοντος έτους.

Η διαδικασία παραμένει αρκετά απλή. Για να εκτυπώσεις τα τέλη κυκλοφορίας μπορείς να το κάνεις μέσω του Taxisnet με τους σχετικούς κωδικούς ή εναλλακτικά από εδώ χωρίς τους κωδικούς Taxis, απλά εισάγοντας ΑΦΜ και τον αριθμό κυκλοφορίας του οχήματος σου.

Φέτος οι ιδιοκτήτες των υβριδικών οχημάτων θα κληθούν να πληρώσουν τα τέλη κυκλοφορίας του 2020 με βάση τις εκπομπές ρύπων, όμως όσα οχήματα εκπέμπουν κάτω των 90 γραμμαρίων CO2 εξαιρούνται.

Από τα τέλη κυκλοφορίας απαλλάσσονται όσοι έχουν ακινητοποιημένο το όχημα τους και έχουν καταθέσει τις πινακίδες και την άδεια κυκλοφορίας στην Εφορία τους. Επιπλέον πλήρη απαλλαγή των τελών κυκλοφορίας του 2020 για ένα όχημα έχουν τα άτομα με διάφορες μορφές αναπηρίας και οι γονείς ανήλικων ΑΜΕΑ μέχρι και την ενηλικίωση τους.